Haderslev KommuneHaderslev KommuneHaderslev Kommune

Kalkmalerierne er sikret

Del

De historiske kalkmalerier i Von Oberbergs Hus har gennemgået en restaurering efter alle kunstens regler og nu markeres afslutningen af arbejdet med en ny udstilling. Da Slotsgade 22 blev restaureret indvendigt i 2003-2006, blev det prægtige kalkmaleri i husets store sal også sat i stand. Maleriet gemte sig under maling, puds og tapeter i flere hundrede år, hvor huset blev brugt til beboelse. Huset har en lang og spændende historie bag sig, men er mest kendt for sin bygmester, Hercules Von Oberberg.

Foto: Historie Haderslev
Foto: Historie Haderslev

Bygmesterens bolig

Von Oberberg kom fra Nederlandene til Danmark, hvor han blev hertug Hans den Ældres bygmester, da Hansborg skulle opføres. Sidenhen har han sat sit præg på renæssancens Sønderjylland, bl.a. med Tønderhus, kapellet på Sønderborg Slot og ikke mindst Hertug Hans Kirke, Hospitalskirken i Haderslev.

Slotsgade 22 opførte han i 1580, som sin egen bolig.

Katastrofen i kalken

Kalkmalerierne viste sig imidlertid at være i fare – en fare man ikke havde forudset.

Muren, de er udført på, indeholder mineraler og salte fra tiden, hvor der var heste opstaldet i porten. Når huset opvarmes, trækker fugten dem med ind gennem muren, hvor de til sidst har udkrystalliseret sig og til skræk for konservatorer og museumsfolk skubbet kalken af muren som fint støv.

Takket være en donation fra A.P. Møller Fonden, blev det muligt at standse ulykken og udføre livredende førstehjælp på det enestående kalkmaleri. Ved hjælp af harelim, gaze, læsket kalk og store magneter, er kalkmaleriet nu i sikkerhed og kan opleves mange år frem i tiden.

Fra d. 8. juni 2022 kan man blive klogere på konservatorarbejde, når en mini-udstilling i Von Oberbergs Hus sætter spot på processens mange trin. Her kan man bl.a. se film af arbejdsprocessen og nærstudere materialerne.

Spaden i jorden

Også Von Oberbergs Have har fået en omfattende behandling. I den lille renæssancehave bag Slotsgade 22, har spaden været i jorden på årets første sommerdag. Nu kan publikum opleve en have, som er opbygget efter renæssancens idealer om symmetri og geometriske former, og udstyret med både tidens prydplanter og nytteplanter, man ville bruge i tidens husholdninger. I alt kan man opleve mere end 30 forskellige plantesorter i haven.

Billeder

Foto: Historie Haderslev
Foto: Historie Haderslev
Download
Foto: Historie Haderslev
Foto: Historie Haderslev
Download
Foto: Historie Haderslev
Foto: Historie Haderslev
Download

Links

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Von Oberbergs Hus fortæller historien om et af Haderslevs ældst bevarede bygninger og dets arkitekt.

Oplev renæssancen i Haderslev når du bevæger dig rundt i museet.

 
 
 

Kontakt von Oberbergs Hus

Von Oberbergs Hus
Slotsgade 22
6100 Haderslev

Telefon: +45 74 34 78 17
Email: museerne@haderslev.dk

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Stor udstilling om kvinder og cykling åbnet på Slesvigske Vognsamling i Haderslev15.6.2022 13:07:27 CEST | Pressemeddelelse

Tirsdag eftermiddag var godt et halvt hundrede inviterede gæster de første til at opleve Historie Haderslevs nye, store udstilling på Slesvigske Vognsamling: ”Ud i friheden på to hjul”. Anledningen til udstillingen er Tour de France-feltets ridt gennem Sønderjylland denne sommer, men temaet kvinder og cykling fortæller en større historie om samfundets udvikling, fra de første cykler kom på gaden i begyndelsen af 1800-tallet til i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum