Næstved Bibliotek og Borgerservice

Kaffe – tre forskere fortæller

Del
Hør tre forskere fortælle om alle aspekter af kaffe og kaffedrikning. Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet til Næstved Bibliotek tirsdag den 21. marts kl. 19.00-21.00.
Kaffe spiller en stor rolle i mange menneskers hverdag. Foto: Aarhus Universitet
Kaffe spiller en stor rolle i mange menneskers hverdag. Foto: Aarhus Universitet

Kaffeplanten er en flerårig afgrøde med en enorm betydning globalt - både økonomisk og kulturelt. Det er kun nogle få arter af planten inden for slægten Coffea, som dyrkes på tværs af troperne, men hvor kommer planterne oprindeligt fra, og under hvilke klimatiske betingelser trives de bedst? Botaniker Anders Barfod, som i mere end tre årtier har forsket i tropiske planteressourcer, vil give en bred indføring i kaffeplantens botanik - herunder de seneste årtiers udforskning af dens vilde slægtninge. Coffea-slægten illustrerer glimrende den store betydning af agrobiodiversitet for landbrugsproduktionen i en verden i stadig forandring. 

Kaffe og klima
Millioner af farmere i det såkaldte 'kaffebælte' omkring Ækvator producerer nok kaffe til at vi, verden over, kan nyde over 31.000 kopper i sekundet. Det kræver et stort areal, og historisk set har kaffedyrkning ført til afskovning og tab af biodiversitet, men under visse forhold har kaffedyrkning i dag en helt anden rolle. Naturressourceøkonom Aske Skovmand Bosselmann vil fortælle om kaffens dyrkning, og hvordan farmere verden over ikke bare producerer kaffebønner, men også økosystemtjenester som vi alle kan drage fordele af – blandt andet i forhold til klimaforandringer, som i dag er et centralt emne inden for bæredygtig kaffe.

Kaffe og helbred
I foredraget sættes vores brug af kaffe også i et historisk perspektiv. Udviklingen i danskernes forbrugsmønster af kaffe, fra den blev introduceret i Danmark i 1665 til nu, har nemlig været meget bemærkelsesværdig. Og diabetes- og ernæringsforsker Kjeld Hermansen vil udfordre de mange påstande om, hvordan kaffe påvirker kroppen. Man hører ofte udsagn som: "Man skal passe på med ikke at drikke for meget kaffe", "Kaffe er usundt, og kan fremkalde kræft og hjertekarsygdomme" og "Kaffe kan afkorte livet". Spørgsmålet er, om dette er myter eller fakta? Kjeld Hermansen vil gennemgå, hvordan kaffe påvirker dødeligheden samt de store folkesygdomme kræft, hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Foredraget finder sted tirsdag den 21. marts kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45.

Kontakter

Billeder

Kaffe spiller en stor rolle i mange menneskers hverdag. Foto: Aarhus Universitet
Kaffe spiller en stor rolle i mange menneskers hverdag. Foto: Aarhus Universitet
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55885588http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum