Kæmpe studie: Danskerne kan nudges til influenzavaccine

Hvert år er influenza årsag til mere end 500.000 dødsfald på verdensplan, og det er især højrisikogrupper, der bliver ramt, herunder ældre og personer med diabetes, hjertesygdom og andre kroniske sygdomme.
Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at alle over 64 år og folk med kroniske sygdomme lader sig vaccinere mod influenza en gang om året.
Nu viser nyt studie fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital, at man kan få flere til at smøge ærmet op, hvis man fortæller dem om forbindelsen mellem influenzainfektion og øget risiko for hjerteproblemer.
Studiet, der involverede alle voksne danskere over 64 år, er udgivet i The Lancet.
”De eneste to nudgingstrategier, der fik flere til at tage imod vaccinen, var den simple påmindelse og forklaringen om, at influenzavaccination kan være med til at forebygge hjerte-kar-sygdom,” siger professor og sidsteforfatter til studiet Tor Biering-Sørensen fra Center for Translational Cardiology and Pragmatic Randomized Trials, som er et samarbejde mellem Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital og Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.
Forskerne bag studiet forventer, at nudging-metoden vil have en endnu større effekt i lande, hvor vaccineoptaget er lavere end i Danmark. Denmark er nemlig blandt de lande i verden, hvor flest borgere lader sig vaccinere med over 80 procent i denne sæson.
Til sammenligning lod kun 49 procent af alle voksne amerikanere sig vaccinere i influenzasæsonen 2021-2022 – trods anbefalinger om at lade sig vaccinere mod influenza én gang årligt.
Mange lande halter bagud
I mange lande tager langt fra nok borgere imod tilbuddet om vaccination, og det gælder især unge mennesker med kroniske sygdomme som for eksempel netop hjertesygdomme.
”Det er vigtigt, at vi finder nye måder at øge andelen af borgere, som lader sig vaccinere mod influenza og andre infektionssygdomme, da vaccination er med til at forebygge smitsomme sygdomme. I et separat studie har vi for eksempel fokus på andre risikogrupper, blandt andre personer med diabetes,” fortæller Tor Biering-Sørensen, der er professor på Københavns Universitet og læge på hjerteafdelingen på Rigshospitalet.
”Især når det kommer til influenza, er andelen af borgere på verdensplan, der bliver vaccineret, langt under de 75 procent, der ifølge WHO som minimum bør blive vaccineret.”
NUDGE-FLU, som er titlen på forskningsprojektet, involverede 964.870 danskere i alderen 65 år og op efter (fra i alt 691.820 husstande), som modtog et ud af ni forskellige elektroniske breve, der bl.a. informerede borgerne om den kommende influenzasæson, og hvorfor det er vigtigt at blive vaccineret.
Formålet var at undersøge, om nogle af brevene fik tilslutningen til vaccinationsprogrammet til at stige, og i så fald hvilke breve.
Antallet af personer, der lod sig vaccinere, var signifikant højere i den gruppe, der modtog et brev med information om, at vaccination kan have en beskyttende effekt på hjerte-kar-systemet (81,00 versus 80,12 procent), samt i den gruppe, hvor brevene henholdsvis forklarede vigtigheden af influenzavaccination generelt og mindede borgerne om muligheden for at blive vaccineret ved starten af studiet og igen 14 dage senere (80,85 versus 80,12 procent).
Danmark er et af de lande i verden, hvor flest bliver vaccineret mod influenza
Ifølge Tor Biering-Sørensen er der behov for mere forskning i borgerinformation, der kobler influenza med hjerte-kar-problemer.
”Som kardiolog er det interessant, at den nudgingstrategi, der virkede bedst, slet og ret bestod af information om, at vaccination potentielt set kan forebygge følgesygdomme, herunder hjerte-kar-problemer. Den overgik endda strategien med blot at sende et påmindelses brev, som var den strategi vi havde de størst forventninger til.”
Han tilføjer, at det eneste, det kræver med denne slags strategier, er en e-mail, en sms eller andre online kommunikations redskaber, som vil kunne implementere vores resultater på verdensplan – en meget prisbillig strategi, som potentielt set kan forebygge influenzarelaterede dødsfald og følgesygdomme.
Studiet er begrænset til Danmark, hvor borgerne har gratis adgang til influencavaccination, hvilket betyder, at resultatet kan være anderledes i lande, hvor omkostninger forbundet med vaccination kan vise sig at være en udfordring.
Forskerne venter nu især på data, der vil vise, om antallet af patienter indlagt på landets sygehuse med sæsonbetinget influenza eller følgesygdomme er faldet som følge at den øget vaccinations tilslutning som brevene førte til.
Nøgleord
Kontakter
Professor og læge Tor Biering-Sørensen
+45 28 93 35 90
tobs@sund.ku.dk
Søren Vestergaard ThiesenPressemedarbejder
Tlf:28 75 29 34s.thiesen@sund.ku.dkBilleder
Links
Information om Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Blegdamsvej 3B
2200 København N
+45 35 32 79 00http://email@sund.ku.dk
Det stod der i nudging-brevene
Brevene blev udsendt via det elektroniske postsystem 16. september 2022. For hver borger, der modtog et brev, var der en borger, der ikke modtog noget brev. Det gav et forhold på 1:1 mellem borgere, der modtog et brev, og borgere, der ikke modtog noget brev.
Det brev, der forklarede at influenzavaccination potentielt også beskytter mod hjerte-kar-sygdom, indeholdt teksten: ”Foruden at beskytte mod influenza ser influenzavaccination også ud til at beskytte mod hjerte-kar-sygdom, herunder hjerteanfald og hjertestop.”
De syv andre breve indeholdt:
- En klar anbefaling fra sundhedsmyndighederne om at lade sig vaccinere
- En besked om ikke at være en del af det mindretal, der ikke bliver vaccineret
- En besked om at være en del af flertallet og forhindre smitte i at sprede sig (kollektivt mål)
- Information om, hvordan influenzavaccination i tilfælde af en pandemi kan medvirke til at beskytte dig selv og dine nærmeste (fokus på fordele)
- Information om faren ved, at for få mennesker lade sig vaccinere, hvilket bringer dig og dine nærmeste i fare (fokus for ulemper)
- En opfordring om at aftale et tidspunkt til vaccination og skrive tidspunktet ned i det tomme felt
- Et helt enkelt brev uden angivelse af navn
Informationerne kan benyttes af sundhedsmyndigheder i hele verden som guide til hvordan man skal informere befolkninger om vigtigheden af vacciner.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Forskere kortlægger 7.000 år gammel genfejl, der beskytter mod HIV9.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Moderne HIV-medicin er baseret på en udbredt genfejl. Nu har forskere opsporet, hvor og hvornår mutationen opstod – og hvordan den beskyttede vores forfædre mod datidens sygdomme.
Eske Willerslev forbinder oprindeligt amerikansk folk med deres forfædre via ældgammelt DNA1.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Eske Willerslev og hans team hjælper det oprindelige amerikanske Picuris Pueblo-folk med at fastslå deres historie ved brug af ancient DNA. Det forbinder både Picuris Pueblo-folket til deres forfædre og til UNESCO-verdensarvsområdet Chaco Canyon.
Dansk forskning afslører præcis hvordan medicin virker på kræftceller28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med resultatet har forskerne nu fået en langt dybere forståelse af, hvordan proteiner fungerer på et meget detaljeret niveau. Håbet er, at det fører til bedre diagnostik og behandlinger for en række sygdomme.
Forskere skaber ’superstamceller’ og ser potentiale for bedre fertilitetsbehandling25.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
’Superstamcellerne’ præsterer bedre end almindelige stamceller og kan udvikle sig til mange forskellige celletyper, finder forskere fra Københavns Universitet. Stamcellerne har mange potentielle anvendelser, herunder forbedret fertilitetsbehandling.
Flyvende dyr kan være nøglen til at bekæmpe næste pandemi28.3.2025 11:40:04 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse afslører de komplekse faktorer, der driver evolutionen af genomer. Data fra verdens største fuglegenom-database kan få betydning for forståelsen af, hvordan sygdomme tilpasser sig demografiske forhold eller klimaforhold,
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum