Julebordet: Så nemt kan det blive dyrevenligt
Flæskesteg, risengrød og andesteg. Det traditionelle julebord er belagt med kød og mejeriprodukter. Og udvalget er stort. Men hvad gør man, hvis man ønsker at tænke på dyrenes velfærd, i de varer man lægger i kurven?
Et godt udgangspunkt er at gå efter mærkerne ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, og nedenfor kan du blive klogere på hvorfor:
Et andeliv med helt næb
Står der andesteg på julemenuen, er det vigtigt at kigge ekstra godt på mærkerne. De mange mærkeordninger og forskellige navne på ænderne kan nemlig gøre det svært at gennemskue, hvordan anden egentlig har haft det.
Chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Pernille Fraas Johnsen, fortæller, at man bør gå uden om berberiænder, da de får klippet et stykke af deres næb:
”Næbkupering eller trimning sker ved, at man fjerner det yderste af næbbet. Det bruges især blandt de mere aggressive racer som Berberianden, der hakker på hinanden, hvis de bliver stressede. Der står næsten aldrig på indpakningen, om ænderne har fået klippet næbet af,” siger Pernille Fraas Johnsen.
Men heldigvis kan man blot gå efter ænder med særlige mærker, hvis man vil undgå at bruge en masse tid på at studere de forskellige ænder i køledisken.
"Går man efter ænder med mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, kan man være sikker på, at ænderne har haft adgang til det fri med badevand og har beholdt hele deres næb," siger Pernille Fraas Johnsen.
Flæskesteg med krølle på halen
Skal der gris på bordet, så gå efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer grisen nemlig ud i det fri og slipper for at få klippet halen af. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.
”Vil man være sikker på, at soen går ude på marken sammen med sine unger, og at ungerne får lov at beholde deres haler, så gå efter ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, hvis du køber medister, rullepølse og flæskesteg ”, fortæller Rie Jensen, projektleder for landbrugsdyr hos Dyrenes Beskyttelse.
Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor danskerne til at spise mere grønt og mindre, men bedre kød og mejeri. Med en mindre produktion, er der både plads til bedre dyrevelfærd og mere natur.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Pernille Fraas JohnsenChefkonsulent, landbrugsdyr & fjerkræ
Tlf:33287021pfj@dyrenesbeskyttelse.dkRie JensenProjektleder Landbrugsdyr
Tlf:26 41 41 82rje@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder

Information om Dyrenes Beskyttelse
[FAKTABOKS]: Bliv klogere på god dyrevelfærd
Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?
www.levdyrevenligt.dk
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum