Udenrigsministeriet

Jeppe Kofod vil opruste samarbejdet i Østersøen

Del

Landene omkring Østersøen skal styrke deres dialog.

Derfor vil udenrigsminister Jeppe Kofod genoplive engagementet omkring Østersørådet, som blev grundlagt i 1992 for at fremme fredelig politisk dialog i regionen. Danmark har formandsskabet for Østersørådet fra 1. juli 2019 og indtil 30. juni 2020, og dette formandsskab kulminerer nu i et udenrigsministermøde på Bornholm den 18.-19. maj.

Her er udenrigsministrene fra østersøregionen inviteret til at drøfte emner som bekæmpelse af organiseret kriminalitet og hvordan dialogen mellem regionens unge og politikere kan styrkes.

”Mødet bliver holdt på Bornholm, ”Østersøens perle”. Det har selvfølgelig en symbolsk værdi, at vi vil samle Østersølandene om bordet her midt i Østersøens blå bølger. Det er utvivlsomt den helt rigtige ramme for mødet,” siger Jeppe Kofod.

”Det har selvfølgelig også personlig betydning for mig. Jeg er selv vokset op på Bornholm, og som ung så jeg, hvor vigtig stabilitet og samarbejde i Østersøregionen er. Det budskab skal gerne fortælles vidt og bredt,” forklarer udenrigsministeren.

Vigtigt forum til dialog i en vigtig region

Medlemmerne af Østersørådet er de nordiske lande, de baltiske lande, Tyskland, Polen, Rusland og EU. Og selvom der er flere andre store organisationer, hvor man i dag diskuterer samarbejdet i regionen, og flere af landene siden oprettelsen i 1992 er blevet medlemmer af EU, så er det vigtigt, at alle landene omkring Østersøen deltager for at styrke samarbejdet, understreger udenrigsministeren.

”Det er i dansk strategisk interesse at fremme samarbejde og stabilitet i Østersøregionen. Selvom rammebetingelserne har ændret sig siden Østersørådet blev skabt i 1992, er det stadig det eneste forum, hvor alle lande omkring Østersøen sidder med om bordet. Derfor mener jeg, at Østersørådet også i dag har en særlig eksistensberettigelse. Det forudsætter dog, at vi udnytter organisationen til at fremme politisk dialog,” siger Jeppe Kofod.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod: Danske frivillige i hele verden mobiliseres til hjælp for strandede landsmænd21.3.2020 12:00:00 CETPressemeddelelse

Kofod: Danske frivillige i hele verden mobiliseres til hjælp for strandede landsmænd Mens land for land lukker ned for mulighederne for at komme retur til Danmark, iværksætter Udenrigsministeriet nu et nyt og utraditionelt initiativ rettet mod strandede danskere. Kampen for at stoppe spredningen af coronavirus/covid-19 har skabt en helt ekstraordinær situation for danske rejsende verden over. Dag for dag indfører forskellige lande nye tiltag for at mindske smitten. Det betyder, at fly, busser og tog står stille. Risikoen for, at danskere strander langt fra hjemlandet, stiger. Derfor har Udenrigsministeriet taget initiativ til at mobilisere frivillige kræfter i hele verden, der har mod på at yde helt lavpraktisk hjælp til eksempelvis midlertidig indkvartering, gode råd og lignende, hvor udfordringerne for de rejsende er størst, og hvor en lille indsats kan gøre en stor forskel. Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: ”Situationen er meget vanskelig. Vi hører om flere, der risikerer at bli