Mission Øst

”Jeg gør bare det, jeg synes er sjovt!”

Del

Han har grundlagt hjælpeorganisationen Mission Øst, som arbejder i syv lande mod øst og netop nu sender mad til Nordkoreas sultende børn. Læge og generalsekretær for Mission Øst Kim Hartzner fylder 60 år søndag den 21. april.

Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst. Foto: Ulrik Jantzen / Büro Jantzen.
Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst. Foto: Ulrik Jantzen / Büro Jantzen.

De, der møder Kim Hartzner, er ikke i tvivl. Her er en rigtig ildsjæl. Endog en sjæl, der bliver ved med at brænde for at hjælpe mennesker i nød.

Derfor blev han uddannet læge som ganske ung. Derfor stod han last og brast med sin far René Hartzner, da de for snart 28 år siden sendte kassevogne med nødforsyninger fra danske kirker til nødlidende i Sovjetunionen og formidlede store Iljusjin-fly med nødhjælp og feltsygehuse til 65.000 nødlidende i Armenien, der på det tidspunkt var i krig med nabolandet Aserbajdsjan.

I dag leder han en international hjælpeorganisation med effektivt nødhjælps- og udviklingsarbejde i syv lande mod øst. Mission Øst koordinerer hjælp for 100 millioner kroner årligt til nødlidende i Armenien, Irak, Tadsjikistan, Nepal, Afghanistan, Myanmar og Nordkorea fra kontorer i København, Berlin og Bruxelles.

En livspassion at hjælpe

Mission Øst sætter nu en ære i at sende nødhjælp til de mest sårbare og udsatte mennesker i østlandenes fjerntliggende egne - uanset etnicitet, religion, seksuel orientering og politisk ståsted.  

“Det er mere end et stykke arbejde. Det er en livspassion,” svarer Kim Hartzner på spørgsmålet om, hvor al den energi dog kommer fra: “Jeg gør bare det, jeg kan lide og synes er sjovt! Og så kan jeg ikke lade være med at hjælpe, når jeg for eksempel ser en yezidi-pige, der er blevet voldtaget af krigere fra Islamisk Stat, eller et lille barn på et børnehjem i Nordkorea, der ikke kan rejse sig fra gulvet af udmattelse på grund af underernæring.”

Læge og bibelsmugler

Som barn af Ruth og René Hartzner lå det i kortene, at Kim Hartzner skulle blive iværksætter med globalt udsyn. Hans far var prokurist i et af verdens største kornfirmaer og rejste verden rundt - også i det daværende Sovjetunionen, hvor han havde mange kontakter. Selv rejste Kim allerede som 16-årig i de tidligere sovjetrepublikker med at smugle bibler ind bag jerntæppet. Da de begge oplevede de mange nødlidende mennesker i undertrykte kirker, besluttede de sig for at hjælpe. Mission Øst var en realitet.

Kim Hartzner er uddannet læge fra Københavns Universitet og kom i praktik på Hjørring Sygehus. I sin sparsomme fritid sendte han ansøgninger til fonde om at støtte nødhjælpsarbejdet. Fra familiens garage i Birkerød kørte far og søn derefter kassebil efter kassebil med især medicin og sygehusudstyr til Sovjetunionen.

Fra nødhjælpsarbejde til lovgivning

Med Berlinmurens fald og Sovjetunionens opløsning blev Den Kolde Krig afblæst, og Danmark skulle af med hele 40 beredskabshospitaler. Det nystiftede Mission Øst modtog fem af dem og sendte to af dem til fængsler i Moskva, ét blev anbragt i Skt. Petersborg, ét i Albanien og ét i Armenien, som husede tusindvis af flygtninge fra krigen med Aserbajdsjan.

Dette beredskabshospital er siden blevet til et permanent hospital i det sydlige Armenien, og Mission Østs arbejde i landet er udvidet til syv centre for børn med handicap og deres familier i landets fattige bjergegne. Kim Hartzner og hans hustru Dorte og parrets børn blev udstationeret i Armenien i to år. Med hjælp fra Mission Øst  er retten til skolegang for børn med handicap nu skrevet ind i den armenske skolelov.

Kobler af med fodbold

Det kan være belastende at være så engageret i så mange lande, så mange projekter, og så mange mennesker med så store behov. Men Kim Hartzner kobler af med en god fodboldkamp i fjernsynet, hvor han følger Bayern München tæt. Indimellem tager han en timeout med sine drenge i et sommerhus, han låner i det nordøstlige Skåne.

Søndag den 21. april fylder Kim Hartzner 60 år. Det skarpe hjørne markeres med en reception fredag eftermiddag den 26. april i Mission Østs lokaler i Hellerup - tæt ved Sankt Lukas Stiftelsen, hvor Kim Hartzner blev født for 60 år siden.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst. Foto: Ulrik Jantzen / Büro Jantzen.
Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst. Foto: Ulrik Jantzen / Büro Jantzen.
Download
Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst. Foto: Ulrik Jantzen / Büro Jantzen.
Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst. Foto: Ulrik Jantzen / Büro Jantzen.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation grundlagt i Danmark. Vi arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea og Tadsjikistan. Mission Øst er certificeret af Core Humanitarian Standard.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum