Alexandra Instituttet

Jammerbugt kommune skal tilpasse til klimaforandringer med kunstig intelligens fra KMD, DTU og Alexandra Instituttet

Del

Voldsommere nedbør og ændringer i grundvandsstanden udfordrer byplanlægningen hos kommunerne. Jammerbugt Kommune sætter nu strøm til et prominent AI-signaturprojekt i form af et datadrevet screeningsværktøj med KMD som hovedleverandør i projektets første fase, og den nordjyske kommune forventer et markant bedre beslutningsgrundlag, når der skal anlægges infrastruktur og bygges nyt.

Foto: KMD
Foto: KMD

Fremover skal et datadrevet screeningværktøj hjælpe med planlægning og kortlægning af oversvømmelser i Jammerbugt Kommune. Det skal sikre en bedre tilpasning til klimaforandringer særligt i form af hyppigere og voldsommere nedbør kombineret med højtstående grundvand. Store vandmængder er nemlig et stigende problem for kommunen, som i forvejen har klimaet højt på dagsordenen som klimakommune.

”Jammerbugt har altid haft en geografisk udfordring med vand, og den er vokset med klimaforandringerne. Det udgør et akut problem i form af materielle skader, når der er oversvømmelser, men det kan også være en risiko, når vi skal anlægge nyt. Vi har kort sagt brug for bedre at kunne forudsige, hvor vandmasserne er en risikofaktor. Samtidig ligger det os stærkt på sinde som kommune at handle ansvarligt i forhold til klimapolitikken,” fortæller borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade.

I modsætning til de traditionelle klimakort skal indførelsen af kunstig intelligens fungere som et dynamisk værktøj, der løbende opdaterer datagrundlaget i hele kommunen, så man – sat på spidsen – ikke behøver huske på, hvilke områder i terrænet, der plejer at være sumpet i oktober og marts. Dette kan have en afgørende betydning for byplanlægning landet over, mener Morten Hedegaard, der er chef for Digitalisering, IT & Indkøb i Jammerbugt Kommune.

”Projektet skal kunne skaleres til andre kommuner tilpasset deres data og virkelighed – alt sammen i tråd med formålet med AI-signaturprojekterne: At vi sammen bliver klogere på teknologiens muligheder, begrænsninger og udfordringer. Dertil håber vi, at projektet kan drage erfaringer, som kan være med til at løfte kvaliteten og kapaciteten for fremtidens offentlige sektor,” udtaler han.

Vådindeks som illustration
Mens begrebet tørkeindeks ofte bruges i de varme somre, hvor brandfaren stiger i takt med tørkegraden, så har man endnu ikke opereret med et vådindeks. Men det kan være lige så relevant, mener dataknuserne fra KMD. Med signaturprojektet vil KMD i første fase levere et vådindeks, som indikerer, hvor vådt et område er og har været historisk. Den viden har man ikke har i dag.

”Vi illustrerer data i form af et vådindeks, som tager forskellige faktorer såsom nedbørsmængde og hyppighed, satellitbilleder og grundvand med i beregningen,” fortæller rådgivningsdirektør Hans Henrik Dahl Børgesen fra KMD og fortsætter:

”Dataindsamling og -analyse bliver afgørende i en tid, hvor klimaforandringer påvirker vores dagligdag og byernes planlægning i stigende grad. Vi er derfor glade for, at Jammerbugt Kommune har vist os tilliden, og at vi i samarbejde med Aleksandra Instituttet og DTU Miljø kan gå foran for at løse nogle af de væsentlige udfordringer i fremtiden med brug af data.”

Såfremt fase ét realiseres, skal der i projektets anden fase leveres et dataindsamlingsværktøj, der kombinerer overflade- og grundvand i en screening af jordens kvalitet forud for ny bebyggelse.

Der er gennem Digitaliseringsstyrelsen afsat lige under 5 mio. kr. til signaturprojektet, som i første omgang løber over 2021.

Kontakter

Anne Rosa Simonsen, pressechef i KMD, tlf. 2063 3133, gfs@kmd.dk

Billeder

Foto: KMD
Foto: KMD
Download

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Beskytter coronapasset vores data godt nok?9.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det skabte stor debat, da smitteopsporingsapp’en blev lanceret, for vi ville gerne være sikre på, at vi ikke blev overvåget unødigt gennem app’en. Nu er der kommet et digitalt coronapas, og det har ikke skabt den samme debat om privatliv og overvågning. Vi bør dog være mindst lige så opmærksomme nu, for også her kan der være en risiko for tracking af vores færden. Vi giver et bud på, hvor godt vores data er beskyttet i det nuværende pas, og hvordan vi kan optimere sikkerheden med nye teknologier.

Sådan ser en række arkitektfirmaer på mulighederne med digitale services8.6.2021 16:07:20 CEST | Pressemeddelelse

Arkitektbranchen spår succes for de AI-virksomheder, der kan imødekomme arkitektfirmaers behov for at opsamle data om brugeradfærd og energiforbrug, hvis de også kan bringe data i spil inden for bæredygtighed. Sådan lyder en af konklusionerne fra en række arkitektfirmaer i en undersøgelse udført af Alexandra Instituttet om fremtidens brug af data til digitale services i en arkitektbranche i forandring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum