Iværksætterparret bag Hanegal og Organic Plant Protein kåret som Årets Dyreven
Hvert år uddeler Dyrenes Beskyttelse prisen Årets Dyreven til en person eller virksomhed, som har ydet en ekstraordinær indsats i den gode dyrevelfærds navn. I år blev det iværksætterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard der løb med sejren, for deres mangeårige arbejde for en grønnere og mere dyrevenlig madkultur.

Iværksætterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard hævede i 1990 deres pensionsopsparing, og investerede den i 10 frilandsgrise som senere blev til den økologiske succeshistorie Hanegal. I dag er Hanegalaktierne solgt, og Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard har investeret pengene i det næste skridt for bæredygtige fødevarer: Plantekødet.
Det sker med virksomheden Organic Plant Protein, der producerer plantekød af proteinrige afgrøder, som erstatter kød fra animalsk fødevareproduktion, hvor dyrene oftest behandles som produkter. Visionen for Organic Plant Protein er at være med til at fremskynde den grønne omstilling.
-Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard får dette års pris for hele tiden at insistere på at gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig og bedst mulig for både dyr og mennesker. De fleste mennesker kender Hanegal, og vi tror – ligesom Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard - på, at plantekødet i fremtiden kommer til at fylde mere og mere, både i Danmark men også i resten af verden, fortæller Britta Riis, direktør ved Dyrenes Beskyttelse.
En mission med et firma
Da Hanegal blev lanceret for næsten 30 år siden, var firmaets fokus meget lokalt forankret. Ønsket var at skabe bedre forhold for lokalmiljø, grundvand, dyrevelfærd, rene produkter og biodiversitet, og samtidig have respekt for alle levende organismer. I dag er fokus rykket videre ud over Danmarks grænser, og ønsket er nu at være med til at reducere CO2 og sikre nok mad til verdens befolkning.
- Vi har altid været drevet af vores målsætning og ideologier, frem for pengene. Hvis vi havde været drevet af penge, så havde vores beslutninger været anderledes. Derfor ser vi også Organic Plant Protein som en mission med et firma, frem for et firma med en mission, fortæller Ulrich Kern-Hansen.
Denne tilgang til fødevare, har også sat høje krav til kvaliteten af plantekødet. I researchen gik det op for iværksætterparret, at mange af de produkter der allerede var på markedet, var konventionelt produceret. Det betød også at de indeholdt tilsætningsstoffer og allergener, og denne produktionsform ønskede de ikke at bidrage til. De måtte derfor tænker i andre baner.
- Plantekødet skal have bid, tekstur og proteinindhold, som svarer én til én til kød fra dyr. Produktet er desuden fremstillet i en ren, næsten lyd- og lugtfri proces, der meget kort fortalt består af ærtemel, hestebønnemel, vand og en avanceret ekstruder, som er kernen i Organic Plant Proteins teknologiske forspring på det boomende marked af plantekød. Derudover er alle vores produkter økologiske, soyafri, glutenfri og uden tilsætningsstoffer. Indtil videre har vi kapacitet til at producere så meget proteinrigt plantekød, at det kan erstatte 320.000 slagtegrise årligt, fortæller Fie Graugaard.
Årets Dyreven er en stor anerkendelse
Selv er iværksætterparret meget glade for anerkendelsen fra Dyrenes Beskyttelse. Vejen ind i plantekødets verden virkede dog som et oplagt valg:
- I 2015 får vi FNs verdensmål og Paris aftalen, og pludselig bliver klima og bæredygtighed noget folk i almindelighed forstår og taler om. Den almene dansker forstår nu, at vi skal have reduceret vores kødforbrug, hvis planeten skal være et godt sted at være. Det var her vi besluttede os for at accelerere Hanegals produktion af plantebaserede produkter, så vi kunne støtte den grønne udvikling yderligere. I 2018 kom vi kontakt med teknologisk Institut, som havde den know how vi skulle bruge og herfra tog produktionen af plantekødet fart, fortæller Ulrich Kern-Hansen.
Prisen som Årets Dyreven er derfor en stor anerkendelse og Ulrich og Fie er meget glade:
- Det er jo helt fantastisk og vi blev meget overraskede og rørte. Vi var også glade for at vide, at selvom vi ikke direkte arbejder med dyr, så bliver det alligevel anerkendt at det hele hænger sammen. Både miljø, klima og dyrevelfærd, afslutter en meget glad Fie Graugaard.
Faktaboks: Årets Dyreven
- Dyrenes Beskyttelse har siden 1960 uddelt priser til de mennesker, der leverer en lang og utrættelig indsats for dyrene.
- Hvert år uddeler Dyrenes Beskyttelse prisen Årets Dyreven til en person eller virksomhed, som har ydet en ekstraordinær indsats i den gode dyrevelfærds navn.
- En række personer eller virksomheder indstilles til prisen, og Dyrenes Beskyttelses bestyrelse vælger blandt disse dyrevenner Årets Dyreven.
- I år blev det iværksætterparret Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen der løb med prisen, der blev overrakt af Formanden for bestyrelsen, Per Jensen.
Kontakter
Britta RiisDirektør
br@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder




Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Anne Sophie Bonefeld er ny kommunikationschef for Dyrenes Beskyttelse24.1.2023 12:43:37 CET | Pressemeddelelse
Anne Sophie Bonefeld er ny kommunikationschef i Dyrenes Beskyttelse fra 9. januar 2023. Hun kommer fra et job som kommunikationsansvarlig i UNICEF Supply Division.
Sæt kaninavl på pause23.1.2023 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Omfanget af svigtede kaniner får Dyrenes Beskyttelse til at opfordre til at pause avlen. Danskerne skal tømme internaterne i stedet for, lyder det fra foreningen.
Udsætning af fasaner slår rekord18.1.2023 09:38:45 CET | Pressemeddelelse
Antallet af fasaner udsat til jagt slår rekord og nærmer sig én million. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen. Dyrenes Beskyttelse ærgrer sig over de mange såkaldte skydefugle, der er håbløst lette ofre for såvel jægerne som rovdyr
Trist rekord: flere dumpede dyr end nogensinde11.1.2023 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Rekordmange kæledyr blev dumpet i 2022, viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Dyreejere er nødt til at tage større ansvar, og flere skal neutralisere deres dyr, lyder det fra foreningen
Mærkning og registrering af katte er nu lovpligtigt i Sverige4.1.2023 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 2. januar er det blevet obligatorisk at mærke og registrere sin kat, hvis man er bosiddende i Sverige. Den svenske landbrugsstyrelse åbner et lovpligtigt register, som skal være med til at forbedre kattens generelle velfærd. Den lovpligtige ordning er et stort skridt for kattens velfærd, mener Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum