PwC

Investeringsafkast udgør en risiko for forsikringsbranchen som aldrig før

Del
Den økonomiske usikkerhed afspejler sig nu i forsikringsbranchens investeringsafkast, der for første gang springer op i top fem på listen over forsikringsselskabernes største forretningsmæssige risici, kun overgået af cyberrisici. Foruden investeringsafkast er højdespringerne i år risici knyttet til makroøkonomien og renteniveauet. Det viser de danske svar i Insurance Banana Skins 2019, der udarbejdes hvert andet år.

En ny rapport fra PwC, Insurance Banana Skins, der er lavet i samarbejde med Centre for the Study of Financial Innovation viser, at den danske forsikringsbranche ser cyberrisici, investeringsafkast og regulering som de tre største forretningsmæssige risici. Til sammenligning er det teknologi, cyberrisici og forandringsledelse på globalt niveau.Flere end 900 førende brancheeksperter har deltaget i undersøgelsen. 

”Undersøgelsen viser, at branchen er bekymret for investeringsafkastet pga. det lave renteniveau, hvilket særligt er en udfordring for de garanterede produkter, men indirekte også for niveauet af de pensioner, som danskerne kan se frem til. Det forventede afkast er typisk blevet meget lavere, og afkastet på obligationer er tæt på nul, og det giver forsikringsbranchen et incitament til at investere i mere risikofyldte aktiver for at sikre danskernes alderdom,”forklarer Jette Lunding Sandqvist, partner fra PwC.

Bekymringerne for investeringsafkastet hænger tæt sammen med, at såvel makroøkonomien som renteniveauet tager nogle store spring op ad listen over risici. Således springer renteniveauet fra en 16. plads i 2017 til en 6. plads i 2019, mens makroøkonomien springer fra en 14. plads i 2017 til en 9. plads i 2019.

”Den geopolitiske uro har haft stor betydning for såvel makroøkonomien som rentesatserne, og det giver anledning til, at branchen er ekstra opmærksom på sin risikostyring og såkaldt asset liability management, der er afgørende i en tid, hvor markedet kan gå i begge retninger,” siger Jette Lunding Sandqvist.

Cyberrisici ligger øverst for anden gang i træk
Det er dog truslen fra cyberkriminalitet, der bliver vurderet som branchens største forretningsmæssige risiko blandt de danske respondenter, hvilket også var tilfældet i 2017. Globalt ligger cyberkriminalitet også højt på listen som den 2. største risiko.

”Bekymringerne for cyberkriminalitet er intensiveret både globalt og i Danmark, og undersøgelsen viser, at forsikringsbranchen, som er et fristende mål på grund af de store mængder værdifulde data, udsættes for løbende forsøg på cyberangreb fra såvel kriminelle som statslige aktører, hvoraf mange angreb er ekstremt avancerede,” understreger Jette Lunding Sandqvist.

Der vurderes samtidig at være en risiko for, at utilstrækkelig forandringsledelse vil få negative konsekvenser for forsikringsselskaberne. Denne bekymring indtager tredjepladsen på årets liste blandt de globale og en fjerdeplads hos de danske.

”I disse digitaliseringstider er der et presserende behov for bedre og effektiv teknologi, hvilket indebærer, at truslen fra cyberkriminalitet er blevet endnu mere fremtrædende. Dette hænger sammen med risikoen omkring forandringsledelse, hvor der stilles spørgsmålstegn ved, om forsikringsselskaberne tager ændringer i teknologien og den virtuelle verden til sig,” siger Jette Lunding Sandqvist og uddyber:

“Som altid afhænger vellykket forandringsledelse af, hvordan tingene opfattes - udgør risiciene en mulighed for forsikringsselskaberne for proaktivt at gennemgå og ændre de gamle systemer til nye med kunden i centrum, eller forårsager de disruption, hvor der er behov for en reaktion for at forblive relevant?”

Forberedt dansk forsikringsbranche
Undersøgelsen viser desuden, at Danmark ligger lavest på det såkaldte Banana Skins Index, som giver en oversigt over, i hvor høj grad forsikringsbranchen bekymrer sig i de forskellige lande. Samtidig ligger Danmark højt, når man ser på, hvor forberedte forsikringsselskaberne føler sig i forhold til de risici, de står over for.

”De danske respondenter adskiller sig især ved at være meget mere opmærksomme på risici relateret til Brexit, rentesatser og politiske risici end det globale gennemsnit, mens de er væsentligt mindre nervøse for klimaforandringer og medarbejderkompetencer, og generelt føler de sig mere forberedte på de risici, der ligger foran dem, end deres kolleger globalt,” slutter Jette Lunding Sandqvist.

Om CSFI
Centre for the Study of Financial Innovation er en non-profit tænketank, der blev etableret i 1993 med henblik på at analysere udviklingstendenser på det internationale finansielle område, særligt fra branchedeltagernes synspunkt. Centrets mål er bl.a. at identificere nye forretningsområder, gøre opmærksom på farezoner og anspore en debat om væsentlige finansielle forhold. Centret har ingen ideologisk dagsorden, udover at det går ind for åbne markeder.

Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er flere end 2.400 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi over 250.000 PwC'ere i 158 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Kontakter

Malene Billund
PR Manager
Mobil: 51332378
Mail: malene.billund@pwc.com

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er flere end 2.400 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi over 250.000 PwC'ere i 158 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen …

 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Unge i Vejle- og Kolding-området får privatøkonomi på skoleskemaet5.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Undersøgelser viser, at alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder tidligt i livet, og tidlige gældsproblemer kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Med undervisningsforløbet ’Ung privatøkonomi’ klæder PwC folkeskoleelever i 7. og 8. klasse på med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. I starten af april starter tiltaget op på skoler i Vejle- og Kolding-området.

Ny afgørelse fra Skatterådet: Smartwatches er omfattet af reglerne om beskatning af fri telefon25.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PwC har i en sag for Skatterådet d. 19. marts 2024 spurgt ind til, om man som medarbejder skal beskattes af et smartwatch, som ens arbejdsgiver stiller til rådighed. På baggrund af den teknologiske udvikling og smartwatches funktionalitet har Skatterådet fastslået, at smartwatches er underlagt de samme regler for beskatning som telefoner, når de stilles til rådighed af arbejdsgivere til deres medarbejdere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye