Fredensborg Kommune

Investering på 27 mio. kr. i LED lys tjener sig hjem på bare 10 år

Del

Godt for klimaet og godt for alles økonomi. Det er kort fortalt resultatet af en investering på 27 mio. kr. i ny LED-gadebelysning som kommunen nu sætter i gang

Verdo udskifter  de kommende tre år i alt 8.000 armaturer, som bl.a. har ny smart styring
Verdo udskifter de kommende tre år i alt 8.000 armaturer, som bl.a. har ny smart styring

Over tre år udskiftes alt kommunens gadebelysning med nye LED-armaturer. Investeringen på 27 mio. kr. er tjent hjem på kun 10 år – men allerede fra første dag vinder klimaet på grund af det markant lavere energiforbrug, der følger med LED.

”Det er intet mindre end fantastisk, når store kommunale investeringer som denne giver os alle en gevinst på både klima og økonomi. Gevinsten er ca. 350 ton CO2 årligt og en energibesparelse på op til 50 pct. årligt, når alle armaturer er skiftet og styringen er i fuld drift. Så jeg ser virkelig frem til, at Verdo – som har vundet udbuddet – hurtigst muligt går i gang med at udskifte de gamle armaturer til nyt og bedre LED lys”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen.

Udskiftningen sker over tre år – 2021-24 – og omfatter blandt andet ca. 8.000 armaturer med ny smart styring og ca. 600 master. Ud over klimagevinsten indebærer ændringen også store fordele for den daglige drift, fortæller Flemming Rømer, der er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget:

”Med den nye og energibesparende teknologi letter vi også trykket på hele det elektriske system, som binder belysningen sammen. Det betyder ganske enkelt færre fejl og nedbrud på belysningen end i dag. Og så hører det med til billedet, at en LED pære har en levetid på op mod 25 år, så den daglige opgave med at vedligeholde systemet bliver væsentligt mindre. Når vi så samtidig kan lave en intelligent digital overvågning og styring af belysningen – fx skrue op og ned for lysstyrken alt efter behov - er der virkelig potentiale for forbedringer”.

Fakta:
Entreprenør virksomheden Verdo, der i dag allerede har drifts- og vedligeholdelseskontrakten i Fredensborg Kommune, har vundet opgaven med udskiftning af LED-armatur  og LED-indsatser i eksisterende vejbelysningsmaster. Yderligere udskiftes ca. 600 master.

Verdo starter udskiftningen ultimo juni 2021 og udskifter armaturerne samlet i områder og starter i Humlebækområdet.


Udskiftningen sker løbende hen over årene. Den forventede rækkefølge er Humlebæk, Kokkedal, Nivå og sluttes af i Fredensborg i 2024.

Kontakter

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (A) tlf. 25 29 19 42
Udvalgsformand Flemming Rømer (O) tlf. 22 21 25 96

Billeder

Verdo udskifter  de kommende tre år i alt 8.000 armaturer, som bl.a. har ny smart styring
Verdo udskifter de kommende tre år i alt 8.000 armaturer, som bl.a. har ny smart styring
Download

Information om Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune
Fredensborg Kommune
Egevangen 3B
2980 Kokkedal

72 56 50 00http://www.fredensborg.dk

Følg pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum