Gladsaxe Kommune

International madspildsdag: Gladsaxe har kortlagt hele kommunens madspild – 11.500 tons mad bliver hvert år smidt ud

Del
Som en af de første kommuner i landet har Gladsaxe kortlagt madspildet i hele kommunen. Kortlægningen skal bruges som baseline for Gladsaxes mål om at halvere madspildet i kommunen i 2030.
Ved hjælp af elektroniske madspildsvægte og CO2-venlig menuplanlægning er det lykkedes at reducere madspildet markant i Gladsaxe Kommunes plejecentre, en lang række børneinstitutioner og virksomhedskantiner.
Ved hjælp af elektroniske madspildsvægte og CO2-venlig menuplanlægning er det lykkedes at reducere madspildet markant i Gladsaxe Kommunes plejecentre, en lang række børneinstitutioner og virksomhedskantiner.

Hvert år ender 11.500 tons mad - som kunne være spist - i skraldespanden i Gladsaxe. Det er 10 procent af kommunens samlede CO2-udledning. Det viser en ny analyse, der kortlægger Gladsaxes madspild i kommunens børnehuse og plejecentre, hos borgerne og virksomhederne, herunder detailhandlen.

Baselinen viser, at kommunens egne institutioner står for en relativt lille andel af det samlede madspild. Kun ca. to procent af madspildet sker i kommunale køkkener som børnehuse og plejecentre, mens detailhandlen og husholdningerne står for henholdsvis 62 procent og 26 procent af det samlede madspild. Virksomhedskantiner står for syv procent og restauranter og caféer står for to procent.

Analysen viser også, at i de kommunale køkkener og virksomhedskantiner sker langt det største madspild uden for køkkenet – det vil sige ved serveringen eller fra tallerkener, hvor maden ikke bliver spist op. Kun 10-20 procent af madspildet sker i køkkenet.

Ambitiøst mål om at halvere madspildet
Gladsaxe har fået kortlagt madspildet, fordi Gladsaxe Kommune som en af de eneste kommuner i landet har et mål om at halvere madspildet i 2030.

- I Gladsaxe har vi et mål om at halvere vores madspild i 2030 og derfor har vi nu fået lavet en baseline, så vi kan følge udviklingen og ved, hvor madspildet er størst. Helt konkret ved vi nu, at vi skal reducere madspildet med næsten seks tons frem mod 2030 for at halvere madspildet, og at det ikke er nok at kigge på vores kommunale køkkener. Derfor arbejder vi allerede tæt sammen med borgere og virksomheder for at komme madspild til livs, siger programleder for Grøn Omstilling i Gladsaxe, Signe Sloth Hansen.

40 procent reduktion af madspildet på tre måneder
Gladsaxe Kommune har sammen med den lokale iværksætter FoodOp og erhvervspartnerskabet Gladsaxe Erhvervsby gennemført en række tiltag på alle kommunens plejecentre, en lang række børneinstitutioner og virksomhedskantiner. Ved hjælp af elektroniske madspildsvægte og CO2-venlig menuplanlægning er det lykkedes at reducere madspildet markant. Indsatsen har medført reduktioner på mellem 27 og 40 procent. Kildegården Genoptræningscenter formåede fx at nedbringe madspildet med 40 procent på tre måneder.

Reduktionerne er ikke bare gode for klimaet, men har også på kort tid givet store besparelser. Således opnåede Kildegården Genoptræningscenter en besparelse på 6.000 kr. om måneden i indkøb af råvarer, som kan bruges på bedre råvarer.

- I de konkrete projekter har det været afgørende at få konkrete tal på madspildet for at motivere medarbejderne i køkkenerne til fx at justere på portionerne samt hvilke retter, der bliver serveret hvornår. Tallene har gjort det langt lettere at få skabt adfærdsændringer og nedbringe madspildet, udtaler Signe Sloth Hansen.

Kommunen arbejder også på at hjælpe detailhandlen, restauranter, caféer og private husholdninger med at reducere madspildet. Blandt andet er der i 2022 gennemført en madspilds-kampagne målrettet borgerne. Gladsaxe Kommune har også netop indledt samarbejde med Stop Spild Lokalt, som er forening, der ved hjælp af frivillige kræfter indsamler overskudsmad fra supermarkeder og deler det ud til borgere.

FAKTA

Baseline-undersøgelsen af madspild i Gladsaxe

  • Gladsaxes årlige madspild er på 11.500 tons. Heri er medregnet madspild fra både kommunale køkkener, virksomhedskantiner, restaurationsbranchen, detailhandelen og husholdninger.
  • Madspildet svarer til ca. 28.838 tons CO2. Det er ca. 10 procent af kommunens samlede CO2-udledning fra energi, transport og produktion fra både kommune, erhverv og borgere.
  • Kommunens institutioner står for to procent af det samlede madspild, detailhandlen står for 62 procent, husholdningerne for 26 procent, virksomhedskantiner for syv procent og restauranter og caféer for to procent.
  • Problemet med madspild er ikke unikt for Gladsaxe, da madspild også på verdensplan skønnes til at stå for 8-10 procent af den globale CO2-udledning.

Baseline-undersøgelsen er udarbejdet af firmaet FoodOp. I Gladsaxe Kommune er der foretaget kontinuerlige målinger af madspild ved hjælp af digitale vægte i virksomhedskantiner og i kommunale børnehuse og plejecentre. De øvrige baseline-estimater er baseret på andre udgivelser og/eller FoodOp målinger uden for Gladsaxe Kommune.

Her finder du rapporten: 2021-baseline for madaffald og madspild i Gladsaxe Kommune

Madspildskoncept rullet ud på alle plejecentre og mange børnehuse
Læs mere om Madspildsprojekterne i Gladsaxe 

Se film om madspildsprojekterne

Gladsaxe markerer FN’s Internationale Madspildsdag torsdag den 29. september
Gladsaxe fejrer FN’s Internationale Madspildsdag meden fælles langbordsmiddag i Værebro Centeret 29. september kl. 17-19.30. Middagen laves med udgangspunkt i overskudsvarer fra supermarkeder, som kommer fra Stop Spild Lokalt, som nu starter op i Gladsaxe.

Læs mere om arrangementet

Læs mere om Stop Spild Lokalt

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Kommunikationschef Ulla Baden, mobil: 22 76 56 22
Programleder for Grøn Omstilling Signe Sloth Hansen, mobil: 2036 1762

Billeder

Ved hjælp af elektroniske madspildsvægte og CO2-venlig menuplanlægning er det lykkedes at reducere madspildet markant i Gladsaxe Kommunes plejecentre, en lang række børneinstitutioner og virksomhedskantiner.
Ved hjælp af elektroniske madspildsvægte og CO2-venlig menuplanlægning er det lykkedes at reducere madspildet markant i Gladsaxe Kommunes plejecentre, en lang række børneinstitutioner og virksomhedskantiner.
Download

Information om Gladsaxe Kommune

Gladsaxe Kommune
Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

39 57 50 00http://gladsaxe.dk

Gladsaxe er den første kommune i Danmark, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi. Med verdensmålene som ramme arbejder Gladsaxe for social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed samt en grøn omstilling. Det gør vi, fordi vi ønsker at gøre en forskel lokalt, der bidrager til en bæredygtig udvikling globalt. Gladsaxe Kommune har ca. 69.000 indbyggere og grænser op til København, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Furesø og Herlev kommuner. 

Du kan læse mere om Gladsaxe Kommune på gladsaxe.dk.

Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye