Akademikerne

Intentionerne om uddannelse i hele landet skal nu følges tæt

Del

Partierne bag aftalen om udflytning af uddannelsespladser er netop blevet enige om aftalens endelige indhold. Hovedorganisationen Akademikerne (AC) er glad for, at partierne har lyttet til universitetssektoren og bl.a. nedlægger færre uddannelsespladser end først meldt ud. Alligevel frygter Akademikerne, at aftalen kommer til at betyde tomme uddannelsespladser i de mindre byer, mens de store byer kommer til at opleve rift om studiepladser, ringere forskningsmiljøer og mangel på arbejdskraft.

Akademikerne er særlig glad for, at partierne er blevet enige om, at universiteternes fælles udspil til udflytninger imødekommes, at der tages hensyn til små fag, herunder sprog og STEM-uddannelser, og at politikernes ambitionsniveau for udflytning er tilpasset finansieringen.

Akademikernes formand, Lisbeth Lintz, udtaler:

“Det er ingen hemmelighed, at udflytningsaftalen ikke er ”en blomst groet i vores have”. Af samme grund er jeg glad for, at partierne har lyttet til Akademikerne og andre med bekymringer om bl.a. kvaliteten af forskningsmiljøer og uddannelser,og at der er opnået enighed om at fjerne nogle af de værste tidsler i den oprindelige aftale. Nu skal udviklingen følges tæt, så de gode intentioner om uddannelse i hele landet muliggøres, uden at bivirkningerne af kuren bliver bitter på baggrund af en dårligere uddannet befolkning, lukning af yderligere (små) fag samtidig medtomme studiepladser i de mindre byer”.

Akademikerne er særligt bekymret for, at nogle af de fag, der i forvejen har været hårdt ramt af nedskæringer, kommer til at blive yderligere pressede af lavere optag:

“ Vi er meget tilfredse med, at partierne er opmærksomme på at holde nogle af de mest efterspurgte uddannelser frie for nedskæringer. Men det er også væsentligt, at vi fastholder ordentlig kvalitet af forsknings- og uddannelsesmiljøer på fx humaniora, hvoroptaget allerede er 40 pct.lavere end i 2013.

Ifølge Lisbeth Lintz bliver det nu afgørende at holde skarpt øje med aftalen de kommende år:

“Vi har ikke brug for mindre uddannelse – tværtimod. Derfor har vi en stor opgave foran os med at sørge for, at aftalen ikke kommer til at betyde hverken dårligere kvalitet, tomme studiepladser eller svagere forskningsmiljøer. Hvis ikke de politiske intentioner med udflytning kan klare virkelighedens tryktest, bliver politikerne nødt til at se på aftalen igen.”

For yderligere kommentarer, kontakt Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, på 2488 8442 eller på ll@ac.dk.

Akademikerne varetager interesser for 464.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

Kontakter

Billeder

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2021 ca. 447.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Regeringen balancerer på en knivsæg med udspillet til de offentligt ansattes løn26.10.2022 13:17:02 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal træde varsomt, når den med sit udspil ”Bedre vilkår – bedre velfærd” midt i en valgkamp lægger op til at blande sig i forhandlinger om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår. Legitimeres politisk indgriben i den danske model, fjernes fundamentet for, at parterne på arbejdsgiver- og lønmodtagerside i fremtiden fortsat står som garanter for et velfungerende og konkurrencedygtigt dansk arbejdsmarked.

Vismandsrapport sætter spørgsmålstegn ved halvering af kandidatuddannelser: Risikerer at skade produktivitet og velstand11.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Økonomiske Råd vurderer, at dansk økonomi står over for en afmatning med faldende beskæftigelse og lav vækst de kommende år. Derudover er der udsigt til høj inflation i både 2022 og 2023. Man bør fra politisk hold afholde sig fra drastiske reformer i en tid, hvor beskæftigelsen i forvejen er på vej ned. Det siger formand for Akademikerne Lisbeth Lintz.

Ny arbejdsskadereform er langt fra at løse problemerne på et moderne arbejdsmarked23.9.2022 15:06:08 CEST | Pressemeddelelse

Reformen får slet ikke taget fat om nældens rod og gjort arbejdsskadesystemet relevant for den hastigt voksende del af arbejdsmarkedet, hvor problematikker om psykisk arbejdsmiljø slår hårdt igennem i disse år, herunder stress. Samtidig ærgrer det Akademikernes formand, at man politisk ikke er kommet i hus med at sikre højere erstatninger i arbejdsskadesystemet, til trods for at regeringen i sit forståelsespapir havde sat dette mål.

Nyt uddannelsestilbud mellem DI Digital og Akademikerne skal klæde mindre virksomheders højtuddannede medarbejdere på til fremtiden19.9.2022 12:46:55 CEST | Pressemeddelelse

Nyt samarbejde om digital efteruddannelse skal klæde SMV’er på til fremtiden og sikre akademisk ansatte mere relevant kompetenceudvikling. Når digitaliseringen breder sig med så høj hastighed, som den gør i disse år, betyder det, at alle medarbejdere – ikke kun IT-specialisterne – skal blive dygtigere til at drive udviklingen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum