Danmarks Grønne Investeringsfond

Intelligente mikrofabrikker skal gøre tøjproduktionen mere bæredygtig

Del

Virksomheden Rodinia Generation har netop indgået et lånesamarbejde med Danmarks Grønne Investeringsfond med henblik på at bekæmpe den globale overproduktion af tøj: Hvert år bliver der produceret op til 100 milliarder stykker tøj. Det meste af det i en billig og dårlig kvalitet, som bliver transporteret lange distancer. Det vil virksomheden Rodinia Generation bekæmpe.

Kreditering Robin Nilzon
Kreditering Robin Nilzon

Ifølge Verdensbanken udleder modeindstrien mere CO2 end den globale fly- og skibstrafik til sammen, bruger årligt 93 milliarder kubikmeter vand og sender en halv million tons mikroplast ud i havene.

Siden 2017 har den danske virksomhed Rodinia Generation udviklet konceptet bag intelligente mikrofabrikker, der kan gøre tøjproduktionen mere bæredygtig:

”Vi vil med vores mikrofabrikker rykke produktionen tættere på forbrugeren og kun producere det, der er efterspørgsel på. Lige nu foregår en stor del af tøjproduktionen i Asien, og bagefter skal det sendes til forbrugerne på den anden side af jorden. Samtidig er vores mikrofabrikker omkostningseffektive ned til det enkelte stykke tøj, og derfor skal en modevirksomhed ikke lægge en stor bestilling på flere tusinde enheder, som de i virkeligheden ikke ved, om de får solgt,” siger Trine Young, stifter og CEO i Rodinia Generation, der har som ambition at hjælpe branchen til at blive mere ansvarlig

Mikrofabrikken, som ikke fylder mere end en shippingcontainer, kan opstilles tæt på forbrugerne. Den består af fem maskiner, som tilsammen automatisk kan farve, printe på hvidt stof og skære. ”Hjernen” i Rodinia Generation er den intelligente software som styrer de 15 tons maskiner der udgør "kroppen", som i fremtiden vil give designere adgang til en avanceret bestillingsplatform, som er direkte koblet op på den nærmeste mikrofabrik. Rodinia’s mikrofabrik-løsning har to patenter på verdensplan.

”Foruden at eliminere forbrug af vand i processen, vurderes Rodinia’s mikrofabrikker at bidrage væsentligt til reduktion af CO2-emissioner ved både at reducere forbrug af energi, tekstiler og transportdistancen. Danmarks Grønne Investeringsfond finder det også væsentligt, at Trine Young er en dansk entreprenør, der har udviklet en global skalerbar og højteknologisk digitaliseret måde at producere tøj på baseret på egenudviklet intelligent software,” siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Trine Young er uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole, og har efterfølgende taget en Master i Design and Technology fra London College of Fashion. Hun har også tidligere været designer i den danske modevirksomhed Baum und Pferdgarten.

Rodinia Generations første mikrofabrik er placeret i København og har produceret siden 2021. Virksomheden har i dag produktionsaftaler med mærker som Isnurh, CopenhagenCartel og Wheat.

”Vi har været i en opstartsfase, hvor fokus har været på udvikling af software, sikring af patenter, opbygning af den første mikrofabrik, pilottest med kunder og indgåelse af partnerskaber. Fokus er nu på eksekvering og på at øge omsætningen, og det ser vi frem til at gøre bl.a. gennem lånesamarbejdet med Danmarks Grønne Investeringsfond,” slutter Trine Young.

Lånet fra Danmarks Grønne Investeringsfond skal bidrage med skalering samt investering i ny teknologi, bl.a. en robotarm som vil øge effektiviteten af en automatiseret mikrofabrik.

Billeder

Kreditering Robin Nilzon
Kreditering Robin Nilzon
Download

Links

Information om Danmarks Grønne Investeringsfond

Danmarks Grønne Investeringsfond
Danmarks Grønne Investeringsfond
Strandvejen 104B
2900 Hellerup

http://gronfond.dk

Danmarks Grønne Investeringsfond er en selvstændig statslig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, som fremmer en grøn omstilling af det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Grønne Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Grønne Investeringsfond

Grøn Herning-virksomhed øger vækst i stærkt lånesamarbejde24.11.2022 10:46:47 CET | Pressemeddelelse

Aktive Energi Anlæg A/S – eller AEA som firmaet i daglig tale bliver kaldt – sælger industrielle varmepumpe-løsninger til bl.a. fjernvarmeselskaber og andre store virksomheder og er med til at fortrænge fossile brændsler, herunder naturgas. AEA har netop modtaget en ”lånepakke” fra Danmarks Grønne Investeringsfond, bestående af ansvarlig lånekapital samt almindelig lånekapital, derudover deltager Sydbank som medfinansierende part. AEA styrkes hermed finansielt og understøtter samtidig den videre skalering af virksomheden.

Tre statslige fonde bliver til én: Nyudpeget bestyrelse for Danmarks Eksport- og Investeringsfond bydes velkommen27.8.2022 13:21:45 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Simon Kollerup har udpeget en bestyrelse for Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der er en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Direktørerne i de tre nuværende fonde byder bestyrelsen velkommen og ser frem til samarbejdet om at gøre Danmark rigere og verden grønnere.

Danmarks Grønne Investeringsfond årsrapport 2021: Rekordhøj aktivitet og CO2-reduktion lover godt for nødvendig grøn omstilling6.5.2022 07:55:51 CEST | Pressemeddelelse

Rekordhøj CO2-reduktion og et årsresultat på 20,9 mio. kr. understreger, at grøn omstilling og god forretning går hånd i hånd. Og med den nuværende situation i Europa er det mere aktuelt end nogensinde at sætte fart på den grønne omstilling i danske virksomheder for at reducere afhængigheden af fossile energikilder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum