ErhvervsstyrelsenErhvervsstyrelsen

Innovativ glaspuster på Bornholm smelter den grønne omstilling om til en god forretning

Del

Gode, grønne råd fra et EU-projekt har pustet mere genbrug og bæredygtighed ind i den bornholmske designer og glaspuster Pernille Bülows virksomhed i Svaneke. Og et nyt marked har åbnet sig.

Pernille Bülow har i over 30 år drevet sit eget glaspusteri i Svaneke og har i dag 18 ansatte. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Pernille Bülow har i over 30 år drevet sit eget glaspusteri i Svaneke og har i dag 18 ansatte. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø

En grøn omstilling via et EU-projekt har skabt nye muligheder for designvirksomheden Pernille Bülow på Bornholm.

Den anerkendte bornholmske designer og glaspuster er på vej med en serie af unikke byggematerialer af glasaffald, CO2-belastningen i produktionen er reduceret markant, og kunderne efterspørger i stor stil bæredygtige produkter.

"Det har været en kæmpe øjenåbner for mig - både til at finde CO₂-besparelser i dagligdagen og i produktionen. Og kunderne kommer nu uopfordret, fordi de har hørt, at vi arbejder med grøn omstilling,” fortæller Pernille Bülow, som har drevet sit eget glaspusteri i Svaneke i over 30 år.

Se historien om Pernille Bülows grønne omstilling i videoen "EU gør Bornholm grønnere"

Glaspusteriet har i mange år produceret bæredygtige genbrugsprodukter, men grøn eksperthjælp fra regionalfondsprojektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm har gjort en markant forskel. Blandt andet installeres i januar nye energibesparende ovne, der kan smelte affaldsglas fra Novo Nordisk til en ny serie af byggematerialer.

Eksperthjælp ramte plet

"Som glaspusteri bruger vi jo rigtig meget energi, og det var fantastisk at få viden om, hvordan vi kan styre produktionen på den mest bæredygtige måde. Vi har også fået set på generelle energibesparelser og fik hele virksomhedens energiforbrug kigget igennem,” lyder det fra Pernille Bülow, som er begejstret for hjælpen fra EU-projektet:

"Før havde vi intet begreb om, hvordan det skulle regnes ud. Men de ramte præcist vores behov med deres ekspertise og hjælp,” siger Pernille Bülow.

Den samlede grønne omstilling i virksomheden vil reducere CO2-belastningen med mellem 45 og 65 pct. per kilo glas, når virksomhedens samlede grønne omstilling slår igennem. Det gælder ikke mindst produktionen i de nye ovne, der i modsætning til almindelige glasovne ikke skal stå tændt døgnet rundt, men blot skal tændes i forbindelse med produktionen.

Ny kollektion af kasseret glas

I de nye ovne skal op mod 200 tons kasserede insulinrør fra Novo Nordisk hvert år smeltes om til en ny kollektion med gulvfliser, vægbeklædning, klinker og bordplader. Insulinrørene bruges i forvejen i virksomhedens ReUse-kollektion.

Den nye kollektion kommer i handelen hen på foråret. Allerede nu oplever Pernille Bülow stor interesse for genbrugsprodukterne hos leverandører, arkitekter og bygmestre med en grøn profil, og glaspusteren har store forventninger til forretningsmulighederne i genbrugsserien.

"Der er helt sikkert ved at ske et paradigmeskifte, når bygherrerne begynder at efterspørge bæredygtige byggematerialer baseret på genbrugsmateriale. Det her bliver stort, og jeg tror, at vi inden for et par år vil kunne øge omsætningen med 30 procent. Det vil selvfølgelig også skabe nye arbejdspladser,” siger Pernille Bülow, som i dag har 18 ansatte på to adresser i Svaneke og Nexø.

I sit daglige virke ser den initiativrige glaspuster og designer en tydelig tendens til, at genbrug og bæredygtighed bliver vigtigere og vigtigere for kunderne. På glaspusteriet i Svaneke er restglasset fra produktionen i en årrække blevet til en fast kollektion, der markedsføres som ”recycled” glas.

"Det er kolossalt populært, og vi har venteliste på produkterne. Genbrug og bæredygtige produkter er så meget oppe i tiden, fordi folk kan se fornuften i det,” slutter Pernille Bülow.

FAKTA Om Pernille Bülow A/S

Pernille Bülow A/S er en designvirksomhed, som udvikler nye og spændende produkter med glas som det primære grundmateriale. Glaspusteriet i Svaneke er grundlagt af og ejes af designeren og glaspusteren Pernille Bülow. Virksomheden har 18 ansatte.

FAKTA Om Bæredygtig Bundlinje Bornholm

Bæredygtig Bundlinje Bornholm hjælper 30-40 små og mellemstore virksomheder med at udvikle en grøn forretningsplan, som kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet, konkurrenceevne og dermed bundlinje. De grønne planer skal være med til at indfri virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling.

Projektet styres af Gate 21 i samarbejde med otte bornholmske partnere og rådgivere.

EU’s Regionalfond har støttet projektet med 8,1 mio. kr.

Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

FAKTA Om grønne virksomhedsindsatser under EU’s Regionalfond

Her gennemføres indsatser, hvor SMV'er dels får afdækket deres potentiale til at blive mere energi- og ressourceeffektive, dels får sparring og rådgivning i forhold til at udarbejde og implementere cirkulære forretningsmodeller.

Aktiviteter kan fx være:

  • Opbygning af netværk, inkl. samarbejde med kunder og leverandører mv.
  • Tilknytning af en rådgiver, der har erfaring med cirkulær forretningsudvikling

  • Rådgivning hos videninstitution om fx teknologi

  • Rådgivning til beregning af investeringsbehov og forventede resultater
  • Udvikling af business cases og rentabilitetsanalyser af cirkulære forretningsmodeller

Nøgleord

Kontakter

Trine Maymann, marketing manager, Pernille Bülow A/S, 56 44 04 44 og trine@pernillebulow.dk

Billeder

Pernille Bülow har i over 30 år drevet sit eget glaspusteri i Svaneke og har i dag 18 ansatte. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Pernille Bülow har i over 30 år drevet sit eget glaspusteri i Svaneke og har i dag 18 ansatte. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Download
Det har været godt at få regnet hele virksomhedens CO₂-belastning igennem. Nu ved vi, hvor vi står, siger Pernille Bülow. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Det har været godt at få regnet hele virksomhedens CO₂-belastning igennem. Nu ved vi, hvor vi står, siger Pernille Bülow. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Download
Genbrugsprodukter har en stor plads i Pernille Bülows katalog. "Recycled"-serien er et hit blandt kunderne. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Genbrugsprodukter har en stor plads i Pernille Bülows katalog. "Recycled"-serien er et hit blandt kunderne. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Download
Fra foråret 2021 lancerer glaspusteriet en serie af byggematerialer, der udelukkende er produceret på kasserede insulinrør fra Novo Nordisk.  Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Fra foråret 2021 lancerer glaspusteriet en serie af byggematerialer, der udelukkende er produceret på kasserede insulinrør fra Novo Nordisk. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Download

Information om Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg

3529 1700https://regionalt.erhvervsstyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Tæt på energineutralt: Rensningsanlæg i Fredericia har sparet 4.000 personers energiforbrug15.1.2021 12:27:37 CETPressemeddelelse

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at en af Fredericia Kommunes største energislugere – rensningsanlægget – en dag skulle kunne køre helt energineutralt. Men i Fredericia er det netop målsætningen, og anlægget er tæt på at være i mål. Med støtte fra EU’s Regionalfond renser spildevandsanlægget i dag vandet mere præcist og ved hjælp af færre kemikalier - alt sammen med et lavere energiforbrug end før.

Grønne tiltag i nordjysk transportvirksomhed sparede på få måneder klimaet for 25 tons CO₂11.1.2021 09:50:44 CETPressemeddelelse

I transportvirksomheden Aalborg Vognmandsforretning i Nørresundby har man gennem længere tid arbejdet med det, man godt gammeldags kalder ”miljø”, men i 2019 satte et EU-projekt for alvor grøn omstilling i system. Målet er, at lastbilerne i 2035 kører CO₂-neutralt, men allerede nu har virksomheden taget hul på de første CO₂-besparende initiativer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum