Kræftens Bekæmpelse

Indvielse: Forskningscenter skal mindske ulighed i kræft

Del

I dag indvies Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft. Selv om stadig flere overlever kræft, så har socialt sårbare patienter ikke haft samme gavn af udviklingen. Og uligheden ser ud til at blive større og større. Centeret ligger i Region Sjælland og fik 20 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen sidste år.

Susanne Dalton Foto: Tomas Bertelsen
Susanne Dalton Foto: Tomas Bertelsen

Har du en lang uddannelse bag dig? Tjener du godt, og bor du sammen med en partner? Ja så er dine chancer for at klare dig godt igennem et kræftforløb bedre, end hvis du bor alene, har en kort uddannelse og er lavtlønnet.

Det viser en lang række undersøgelser, og det er den ulighed, som Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, COMPAS, skal arbejde for at mindske.

Centret er etableret med penge fra blandt andet Knæk Cancer-indsamlingen i 2018, og bliver i dag indviet med et symposium på Sjællands Universitetshospital, hvor centeret hører til. Til indvielsen taler blandt andet Morten Sodemann speciallæge på Odense Universitetshospital og forfatter til bogen: ’Sårbar, det kan du selv være’.

Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Susanne Dalton, leder centeret, og hun glæder sig over, at der nu kommer større fokus på den sociale slagside i kræft.

- For alle kræftformer er overlevelsen steget siden slutningen af 1980’erne, og det er jo virkelig godt. Men for nogle kræftformer, blandt andet tyktarmskræft, er det sådan, at de 20 pct. rigeste nu overlever meget bedre, mens de 20 pct. fattigste har haft en langt mere begrænset forbedring i kræftoverlevelsen, siger professor og overlæge Susanne Dalton.

Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft bliver forankret i Region Sjælland, mens forskningen vil finde sted landet over.

Der er allerede seks konkrete temaer, som skal belyses. Blandt andet vil forskerne se nærmere på, hvordan man kan tænke nyt i forhold til arbejdsrutinerne på afdelingerne, hvordan man kan støtte patienterne gennem komplekse behandlingsforløb, bakke patienterne op i en sundere livsstil, forberede dem bedst muligt til behandlingen samt sikre en mere lige adgang til rehabilitering og palliativ behandling.

- Nogle gange handler det om at give nogle patienter noget mere for, at alle i sidste ende får det samme. Rigtig mange patienter kan klare sig selv, og det er fint. Men måske skal man sætte ind med ekstra hjælp til ham, der ikke siger så meget og helst bare vil hjem hurtigst muligt. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi gør det bedst muligt for alle grupper af patienter, fortæller Susanne Dalton.

Forskning i samarbejde med patienterne

Det er helt essentielt for det kommende arbejde, at patienterne inddrages, og at løsningerne udvikles i tæt samarbejde med dem og sundhedspersonalet. Det skal hjælpe til at finde ud af, hvor forskelsbehandlingen opstår og på at tænke nyt i forhold til de ting, som bidrager til den sociale ulighed.

- Den potentielle gevinst ved dette center er stor. Hvis man kan forbedre overlevelsen hos de dårligst stillede patienter, vil dette kunne forbedre kræftoverlevelsen i Danmark betragteligt. Centeret angriber problemet med social ulighed på en nytænkende og kreativ måde og har en stærk og bred tilgang til et ellers meget overset problem, siger Susanne Dalton.

FAKTA

Indvielse af COMPAS – Dansk forskningscenter for Lighed i Kræft

Tirsdag den 22. oktober kl. 14.30 – 17.45
Sjællands Universitetshospital
Rådmandsengen 5
4700 Næstved
Konferencelokalerne, Stråleterapien på 1. sal

Program

14.30-14.35

Velkomst

14.35-15:35

Forskerne fortæller om COMPAS: visioner, planer og projekter

15.35-15.45

Pause (frugt og vand)

15.45-16.20

Morten Sodemann, Odense Universitetshospital

” Sårbarhed er noget vi giver til hinanden – relationel sårbarhed på kræftområdet ”

16.20-17.00

Sandy Jack, Southamptom University, UK

” Would prehabilitation be a means of addressing social inequality in cancer?"

17.00-17:45

Region Sjælland er vært ved en mindre reception

 

Det går pengene til

Knæk Cancer er TV 2 og Kræftens Bekæmpelses fælles kampagne for at oplyse om kræft og samle penge ind til kræftsagen.

På detgaarpengenetil.dk kan du læse mere om de næsten 300 projekter, som er sat i gang – eller snart vil blive det med penge fra Knæk Cancer-indsamlingerne.

Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

Kontakter

Susanne Dalton, leder af Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, 30 38 15 40
Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm, presse- og kommunikationsrådgiver, 26 78 78 38

Billeder

Susanne Dalton Foto: Tomas Bertelsen
Susanne Dalton Foto: Tomas Bertelsen
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum