RealMæglerne

Indgreb mod afdragsfrihed rammer de forkerte

Del

Det Systemiske Risikoråd har nyligt med opbakning fra Nationalbanken anbefalet et indgreb mod afdragsfrie lån for at forhindre en boligboble. Men et sådan indgreb vil være at skyde sig selv i foden, siger adm. direktør i stor ejendomsmæglerkæde: – For det første er der ingen tegn på boligboble, og for det andet rammer man de forkerte i forhold til hensigten, siger han.

Foto: RealMæglerne

Et indgreb mod de afdragsfrie lån er en geografisk øvelse, da flest afdragsfrie lån er i byen. Dermed vil man forsøge at tage farten af boligsalget i byen. Det mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark.

Begrænsning af mulighed for afdragsfrihed

– Problemet er, at man med et sådan indgreb rammer bredt, selv om man sigter tæt, fordi størstedelen af de afdragsfrie lån er hos ældre/seniorer med høj friværdi i boligen samt hos unge, der udnytter afdragsfriheden til at nedbetale det dyrere banklån, siger han.

Realkreditrådets udlånsstatistik viser, at det samlede udlån med afdragsfrihed ikke har udviklet sig siden K1 2015, mens udlånet til finansiering af ejerboliger og fritidshuse totalt er steget fra 1.455 mia. kr. til 1.737 mia. kr.

"I 2020 var der for første gang i flere år en markant stigning i danskernes realkreditgæld uden afdrag," skrev Nationalbanken 25. marts 2021 i deres nyhedsbrev om statistik for bank og realkredit. Læs mere her

På landsplan udgjorde realkreditgæld uden afdrag 787 mia. kr. ved udgangen af februar måned 2021. Det svarer til lidt under halvdelen af danskernes realkreditgæld, fremgår det.

Det svarer meget godt overens med statistikkerne fra Realkreditrådet.

– Det Systemiske Risikoråd glemmer bare en pointe, når de vil pille ved afdragsfriheden, siger Preben Merrild Angelo:

Punkt 1: Hos de unge vælger otte ud af 10 at betale af på banklånet, der har højere rente end realkreditlånet. De unge bruger altså det sparede beløb fra realkreditlånet med afdragsfrihed til at nedbetale det dyrere banklån på kortere tid. Det er sund fornuft.

Punkt 2: Hos de ældre er det boligejere med høj friværdi, der omlægger realkreditlånet til afdragsfrihed til 60 % af værdien. Det vil sige, at der typisk er 40 % op til salgsprisen, og dermed udgør denne gruppe med afdragsfrie lån ingen risiko for boligmarkedet.

– Man kan endda sige, at de generelt er med til at skabe en omsætning til øvrige danskere gennem forbrug og dermed gavne den udvikling, som et politisk flertal i øvrigt længe gerne har villet se; her tænkes der bl.a. på tankerne bag udbetaling af indefrosne feriepenge, uddyber han.

Senest tilgængelige statistikker fra RealKredit Danmarks udlånsdata viser, at 70 procent af boligejerne i aldersgruppen +70 har afdragsfrihed. Næsten 50 procent i aldersgruppen 60-69 år har afdragsfrihed. Og 60 procent i aldersgruppen 20-29 år har afdragsfrihed.

– Hensigt og målskive er ikke i sync med sådan et forslag, siger Preben Merrild Angelo, der samtidig afviser tegn på en boligboble i Danmark:

– Allerede nu er der tegn på, at markedet så småt går imod en blød opbremsning. Der kommer mere til salg, og boligerne sælges ikke i samme fart.

Boligmarkedet i blød opbremsning

– Belært af erfaringer fra 2007 er der kommet flere restriktioner på boligmarkedet, som fungerer udmærket i dag. Der er ikke nogen boligboble i Danmark, og boligpriserne i København er slet ikke på niveau med mange af de hovedstæder, vi sammenligner os med. Økonomien er sund, og boligejerne betaler af på deres lån. De kunne slet ikke låne, hvis ikke de havde råd, slutter Preben Merrild Angelo.

Flere pressefotos her: https://www.scanpix.dk/spdk/ (Appr via Scanpix)

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om RealMæglerne

RealMæglerne
RealMæglerne
Stenmosevej 15
2620 Albertslund

3634 0800http://www.realmaeglerne.dk

RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.

Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.

Læs mere her: RealMægler Folkeskoven

Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.

Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima

Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne

Mere til salg: Boligmarkedet har stabiliseret sig selv27.9.2021 13:06:18 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / september (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at antallet af boliger til salg er støt stigende, hvilket er et tegn på, at boligmarkedet har stabiliseret sig selv. Et underskud af boliger til salg var under Covid-19 pandemien årsag til, at boligpriserne blev presset op på grund af høj efterspørgsel og lavt udbud. Antallet af nye boliger til salg i markedet stiger nu også uge for uge.

Boligsalget faldt 20 % i juli27.7.2021 13:36:00 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / juli (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at det er blevet hverdag på boligmarkedet igen. Festen er forbi, og nu er det ferietid: – I takt med, at køberinteressen er svagt aftagende, betyder det også, at priserne fremover vil bevæge sig imod en normalisering med bedre balance mellem købere og sælgere, hvor vi vil se en årlig gennemsnitlig prisudvikling på 4 %, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

Boligmarkedet tilbage til normal27.5.2021 13:42:58 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / maj (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at boligmarkedet efter et hæsblæsende år løjer af og er tilbage på et højt normalt niveau: – Der kommer flere nye boliger til salg pr. uge, stk. salget er tilbage på tidligere års niveau, og det samlede udbud er langsomt opadgående, siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum