Region Hovedstaden

Immunterapi: Behandlende kræftvaccine er ”et rigtig flot skridt” på vejen mod en ny behandling for patienter med modermærkekræft

Del
Nationalt Center for Cancer Immunterapi på Herlev og Gentofte Hospital står bag et klinisk forsøg, hvor 30 patienter med udbredt modermærkekræft blev behandlet med kombinationen af en ny kræftvaccine og standardimmunterapi. Det øgede behandlingseffekten markant, uden at øge risikoen for bivirkninger. Resultaterne er netop udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine

Standardbehandling med immunterapi til patienter med udbredt modermærkekræft virker kun på nogle patienter, mens mange ikke har gavn af behandlingen. Derfor har Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT) i forsøget brugt en ny kræftvaccine i kombination med standardimmunterapi. Vaccinen er rettet mod to immunhæmmende proteiner, der bidrager til at immunforsvaret ikke er i stand til at slå kræftcellerne ihjel.

Der er tale om en behandlende vaccine, hvilket betyder, at den bruges når kræftsygdommen er til stede. I behandlende kræftvacciner påvirkes immunsystemet på en måde, så det begynder at gå til angreb på selve kræftcellerne.


Behandling gav betydelig bedring


Formålet med det kliniske forsøg var at se om kræftvaccinen kunne bidrage til en øget effekt af standardbehandlingen uden at øge risikoen for bivirkninger. Og det var i høj grad tilfældet, siger leder af CCIT og professor på Københavns Universitet, Inge Marie Svane, der står bag det nye studie:

"Hos 80% af de behandlede patienter så vi en betydelig bedring af deres kræftsygdom under behandlingen, og hos 43% af dem forsvandt alle tegn på sygdom. Med standardimmunterapi alene er forventningen at ca. 40% opnår effekt af behandlingen og kun 10-15% med svind af alle sygdomstegn. Det må rangeres som et rigtig flot skridt på vej mod en ny kræftbehandling," siger Inge Marie Svane.

I Danmark behandles over 100 patienter med udbredt modermærkekræft årligt med immunterapi, og her kan vaccinen potentielt få betydning.

Nyt studie skal bekræfte effekten


Næste skridt er et stort fase-3-lodtrækningsstudie, som begynder i USA ved årsskiftet og i Danmark i begyndelsen af året. Og hvis forøget falder positivt ud, vil det formentlig kunne føre til en godkendelse inden for 3-4 år.

"Jeg har en forventning om at både effekten og de begrænsede bivirkninger bliver bekræftet i fase 3 forsøget og derefter er det min forhåbning at flere patienter kan få en mere effektiv behandling uden at det medfører ekstra bivirkninger," fortæller Inge Marie Svane.

Samarbejde banede vejen for vaccinen

Grundlaget for kræftvaccinen er forskning udført på CCIT. Med bistand fra Region Hovedstaden blev der i 2015 etableret et spin-out biotek firma, IO Biotech, baseret på licensrettigheder til kræftvaccinen. Efterfølgende har der været etableret et forskningssamarbejde, hvor firmaet har bidraget med forskningsmidler. På baggrund af resultaterne fra CCITs kliniske forsøg har IO Biotech opnået en Breakthrough Therapy Designation for kræftvaccinen hos det amerikanske lægemiddelagentur, FDA.

Formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg Christoffer Buster Reinhardt (K) glæder sig over, at det offentlige sundhedsvæsen kan skabe medicinsk innovation og bidrage til vækst i dansk biotek med samarbejder om udvikling af nye, banebrydende behandlingsmetoder.

"Det er fantastisk at se, når forskning i vores kliniske miljøer kan danne grundlag for etablering af stærke biotek-virksomheder. Vi skaber de bedste resultater for patienterne, når vi arbejder sammen på tværs af hospitaler, universiteter og private virksomheder. Jeg glæder mig til at følge forskningen og håber på, at de foreløbige resultater i sidste ende kan være med til at styrke vores tilbud til patienter med modermærkekræft,” siger han.

Yderlige info

  • Pressevagten i Region Hovedstaden på 70209588 / presse@regionh.dk

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden ophæver kontrakt med totalentreprenør på byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital15.3.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter gentagne forsinkelser og usikkerhed om økonomien har Region Hovedstaden i dag ophævet kontrakten med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher. Totalentreprenøren har været tilknyttet byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital. Regionen går nu i gang med at undersøge, hvordan byggeriet kommer hurtigst muligt tilbage på sporet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye