Immunforsvaret kan afsløre, om du har kræft
Ny forskning i galdevejskræft fra Københavns Universitet kan lede vejen for at opspore ekstremt dødelige kræftformer tidligt.

En af de mest dødelige former for kræft er galdevejskræft. Kun en tredjedel af patienter, der får diagnosen kan opereres. Resten kan kun tilbydes medicin, der forlænger deres liv.
Det skyldes, at den form for kræft er svær at opdage. De fleste patienter bliver derfor diagnosticeret sent, hvor kræften har haft tid til at udviklet sig.
Men ny forskning fra Københavns Universitet kan bane vejen for tidligt at opspore galdevejskræft og andre meget alvorlige former for kræft.
"Ændringerne kan vi bruge til at diagnosticere patienter med galdevejskræft tidligere end ved brug af nuværende test"
- Lektor Jesper Bøje Andersen
”Vi viser med dette studie, at galdevejskræft ændrer immuncellernes opførsel, hvilket resulterer i et unikt udtryk af mikro-RNA-molekyler i patienternes blod. Ændringerne kan vi bruge til at diagnosticere patienter med galdevejskræft tidligere end ved brug af nuværende test,” siger lektor Jesper Bøje Andersen, der er leder af den gruppe forskere, som står bag studiet.
”Tumorer i for eksempel galdevejene, kan være forskellige, og det kan derfor være svært at finde et sammenfattende mål for dem. Men alle kræftformer har det til fælles, at de påvirker immunsystemet,” siger ph.d. Dan Høgdall, der er førsteforfatter på studiet og forsker fra Biotech Research & Innovation Centre på Københavns Universitet og Kræftafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.
Han mener, at vi skal tænke mere på, hvordan kræft påvirker kroppen som en helhed.
”En bredere tankegang har for eksempel åbnet helt nye behandlingsmuligheder med immunterapi, hvor vi egentligt retter behandlingen mod immunceller i stedet for klassisk at rette behandling mod kræftcellerne. Denne bredere tilgang kan også give os vigtig viden i forhold til tidlig diagnostik,” siger Dan Høgdall.
I stedet for at lede efter nålen, kigger efter små ændringer i høstakken
Forskerne har undersøgt over 200 blodprøver fra patienter med og uden galdevejskræft. Her har de lavet en analyse af blodets celler, hvoraf en stor del af dem er immunceller. Helt konkret har de lavet en mikro-RNA-analyse. Mikro-RNA er en type af gener og en vigtig brik i den komplekse udvikling af det menneskelige genom.
”Ved at sammenligne niveauerne af mikro-RNA'er i blodet identificerede vi fire mikro-RNA'er, der kunne identificere patienter med galdevejskræft fra raske deltagere. Det kunne andre analyser af blodet ikke fange. Alt i alt indikerer disse data, at mikro-RNA'er er stabilt ændret hos patienter med galdevejskræft,” siger Jesper Bøje Andersen.
Der findes allerede forskning i kræft og immunsystemet. Men det er første gang, forskere har undersøgt det i forhold til galdevejskræft.
”Måden vi undersøger det på er også ny. Vi ser på blodet som helhed og ser dermed på alle cellerne, som i høj grad består af immunceller. Der forskes meget i metoder til at finde kræft tidligt. Men det er som at finde en nål i en høstak, da vi gerne vil finde det mens tumoren er lille. Tanken med denne tilgang er, at vi i stedet for at lede efter nålen, kigger efter små ændringer i høstakken,” siger Dan Høgdall.
Selvom forskerne nu er klar med et nyt studie, så går der et stykke tid før den nye metode faktisk kan bruges til at diagnosticere patienter.
”Det er grundforskning, så der går altså noget tid. Men det peger i retning af, det kan give mening at se på den systemiske påvirkning af kræft. Men det er noget, vi skal undersøge meget nærmere,” siger han.
Her kan du kan læse hele studiet: Whole blood microRNAs capture systemic reprogramming and have diagnostic potential in patients with biliary tract cancer
Galdevejskræft
|
Kontakt
Lektor Jesper
jesper.andersen@bric.ku.dk
00 45 35 32 58 34
Læge og Ph.d. Dan Høgdall
Danhog01@regionh.dk
Presse og kommunikationskonsulent Liva Polack
liva.polack@sund.ku.dk
00 45 23 68 03 89
Nøgleord
Kontakter
Liva PolackPressemedarbejder
Tlf:35 32 54 64Tlf:23 68 03 89liva.polack@sund.ku.dkBilleder

Links
Information om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet - Københavns Universitet

Blegdamsvej 3B
2200 København N
+45 35 32 79 00http://email@sund.ku.dk
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet - Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet - Københavns Universitet
Vikingerne var vilde med importeret bæverpels2.8.2022 11:07:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fra Københavns Universitet fundet ’smoking-gun’-bevis på, at Danmark tog del i international pelshandel i vikingetiden. Pels var et internationalt statussymbol for eliten, siger forsker bag studiet
For tidligt fødte børns liv bliver truet af sukkerholdig ernæring1.8.2022 10:59:55 CEST | Pressemeddelelse
Mange for tidligt fødte børn får sukkerholdig ernæring, da man hidtil har troet, det var godt for spædbørns udvikling. Men ny forskning fra Københavns Universitet foretaget på grise viser, at det kan skabe en livstruende blodforgiftning, hvis barnet allerede har en infektion.
Er du over 40 år? Så skal du lave hård styrketræning for at holde kroppen ung15.7.2022 12:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Hård styrketræning kan beskytte ældre mod, at nerver og muskler ikke kan tale sammen, og det er aldrig for sent at komme i gang. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Hver tredje hjerte-patient føler sig presset tilbage på arbejde14.7.2022 11:02:57 CEST | Pressemeddelelse
Mange hjertepatienter føler sig pressede tilbage på arbejde. Det kan potentielt give bagslag og resultere i langtidssygemeldinger og arbejdsløshed, vurderer forsker bag nyt studie.
For få børn bliver undersøgt for skader trods mistanke om vold28.6.2022 09:22:28 CEST | Pressemeddelelse
Kun i et fåtal af sager, hvor politiet mistænker, at et barn er udsat for vold, bliver barnet undersøgt for skader. Ny rapport fra Retsmedicinsk Institut tyder på, at man derfor overser børn, der kan være udsat for vold. ”For os er det åbenlyst, at man som minimum bør tilbyde alle børn, hvor der er anmeldelse om vold, en retsmedicinsk undersøgelse,” siger forsker bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum