AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Ikke-vestlige indvandrere og ældre er hårdest ramt af langtidsledighed

Del

Fire ud af ti ledige ikke-vestlige indvandrere er langtidsledige, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det samme gælder for de 60-64-årige. Det er status lidt mere end et år efter coronakrisens udbrud.

ARBEJDSMARKED

Antallet af langtidsledige blev næsten fordoblet under coronakrisen. Især ikke-vestlige indvandrere og ældre er hårdt ramt af langtidsledighed.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

”Mens de generelle ledighedstal nærmer sig niveauet fra før krisens udbrud, er der en voksende andel af de ledige i ledighedskøen, der har været uden arbejde det meste af det seneste år. Det gælder især blandt ikke-vestlige indvandrere og ældre,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Blandt de ledige ikke-vestlige indvandrere og de ledige 60-64-årige er fire ud af ti ramt af langtidsledighed. Blandt alle ledige er omkring en tredjedel langtidsledige.

”Udviklingen er bekymrende, fordi langtidsledighed er selvforstærkende. Arbejdsgiverne er ofte mere tilbøjelige til at ansætte personer, der har været ledige i kortere tid, for ikke at tale om personer, der slet ikke har været ledige,” siger Erik Bjørsted.

”Den gode nyhed er, at stigningen i antallet af langtidsledige faktisk ikke har været voldsommere end under andre kriser. Alligevel er det vigtigt, at vi gør en større indsats for at mindske langtidsledigheden her og nu. Ellers risikerer vi, at flere ender på kanten af arbejdsmarkedet, og det vil gøre ondt både på den enkelte og på samfundsøkonomien,” siger Erik Bjørsted.

Læs analysen her 

Analysens hovedkonklusioner

  • Samlet var cirka 35.000 arbejdsløse langtidsledige i maj 2021. Det er en stigning på cirka 12.400 fuldtidspersoner siden marts 2020.
  • Andelen af langtidsledige er steget 13 måneder i træk. 32,8 procent af de arbejdsløse var langtidsledige i maj 2021. Det er lige så højt, som da andelen toppede i kølvandet på finanskrisen. I februar 2020 var det 21,9 procent.
  • Ældre er hårdere ramt af langtidsledighed end unge. Blandt 60-64-årige ledige er andelen af langtidsledige 41,9 procent. Til sammenligning gælder det for 26,5 procent af de 25-29-årige ledige og for 36,4 procent af de 45-49-årige ledige. I februar 2020 var 27,8 procent af de ledige 60-64-årige ramt af langtidsledighed.
  • Ikke-vestlige indvandrere er den hårdest ramte herkomstgruppe. Blandt ledige ikke-vestlige indvandrere er 44,1 procent langtidsledige. Til sammenligning gælder det for 30,1 procent af de ledige med dansk herkomst. I februar 2020 var 36,3 procent af de ledige ikke-vestlige indvandrere ramt af langtidsledighed.
  • Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig i mindst 80 procent af tiden det seneste år.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum