Furesø Kommune

I høring: Sådan skal du snart sortere affaldet

Del

Furesø Byråd sender Forslag til Regulativ for husholdningsaffald i offentlig høring. Det nye regulativ beskriver, hvad borgere og grundejere skal gøre, når kommunen skal hente ni slags affald ved alle husstande.

For enfamilieboliger vil en standardløsning fremover kunne se sådan ud.
For enfamilieboliger vil en standardløsning fremover kunne se sådan ud.

Alle danske husstande skal sortere affald i ni fraktioner: Madaffald, papir-, pap- glas-, metal-, plast-, mad- og drikkekartonaffald, farligt affald og restaffald. Senere følger krav om sortering af tekstilaffald. Det er kommunernes opgave, at sørge for, at affaldet bliver hentet ved boligerne.

For at få sortering og indsamling til at fungere bedst muligt, skal kommunen vedtage et regulativ, hvor såvel borgernes som kommunens rettigheder og pligter på affaldsområdet bliver lagt fast, så det passer til de lokale forhold. Regulativet er så at sige den kommunale lov på affaldsområdet.

Obligatorisk sortering for alle borgere

Mange af Furesøs borgere er allerede eksperter i affaldssortering, men som noget nyt har Folketinget besluttet at gøre det obligatorisk for alle at sortere affald i eller ved boligen. Det gælder for husstande i hele landet – ikke bare i Furesø. Borgerne får pligt til at modtage de beholdere, som kommunen bringer ud.

Regulativforslaget definerer blandt andet, hvordan beholderne skal placeres, så skraldemændenes arbejdsmiljø bliver tilgodeset. Når byrådet har behandlet høringssvar og vedtaget det endelige regulativ, skal de nye henteordninger etableres i hele kommunen.

Beholdere til affald ved enfamilieboliger er bestilt. Imidlertid er der p.t. meget lang leveringstid på den beholdertype, der passer til indsamlingsbilerne. Kommunen vil derfor sandsynligvis først modtage beholderne i foråret 2023.

”Jeg taler med rigtig mange borgere, der gør deres del til at fremme den grønne omstilling, og som ser frem til at få bedre mulighed for at sortere affald," fortæller formand for Natur og Klima, Lene Munch Petersen (A). ”Derfor er det naturligvis ærgerligt, at udbredelsen af de nye henteordninger kommer til at tage længere tid, end vi regnede med. Til gengæld,” fortsætter hun, ”har jeg lige fået den glædelige nyhed, at den mængde papir-, pap-, glas-, metal-, plast- træ- og madaffald, der er indsamlet fra Furesø Kommune med henblik på genanvendelse er steget fra 40,5 % i 2020 til 43,8 % i 2021. Det er en rigtig flot stigning på kun et år.”

Også Øjvind Vilsholm (Ø), der er næstformand i udvalget, glæder sig til, at de nye affaldsordninger bliver bredt ud:

”Det er vigtigt, at vi får øget genanvendelsesprocenten yderligere. Alle undersøgelser viser, at sortering ved alle husstande vil få genanvendelsen af affald fra husholdninger til at stige yderligere. Det er det billede, man ser i kommuner, der er længere end os, og jeg er overbevist om, at vi også her i Furesø kommer til at se en tydelig effekt. Derudover vil indsamlingen af affald ved alle husstande være med til at spare nogle bilture til genbrugspladserne. Dermed får vi både en miljømæssig og en klimamæssig gevinst ved den nye ordning".

Det nuværende Regulativ for husholdningsaffald vil gælde, indtil de nye ordninger er etableret ved den enkelte husstand eller bebyggelse.

Det nye regulativforslag er i høring fra 4. marts til 3. april. Furesø Kommune inviterer til offentligt orienteringsmøde om forslaget den 22. marts kl. 19 på Furesø Rådhus. Tilmelding via furesoe.dk/borgermøde

Kontakter

Claus TorpBy- og kulturdirektør

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.

Tlf:7216 5858clt1@furesoe.dk

Billeder

For enfamilieboliger vil en standardløsning fremover kunne se sådan ud.
For enfamilieboliger vil en standardløsning fremover kunne se sådan ud.
Download

Links

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum