Hypermobile kan godt træne tungt
Tung styrketræning til patienter med hypermobile led og skulderproblemer lyder kontroversielt, men kan være fremtidens behandling. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, der også har specialudviklet 3D-printede håndvægte.

Det anslås, at ca. 30% af den danske befolkning har hypermobile led. En stor del af disse formodes at have problemer, men der findes ikke valide opgørelser på området.
Hypermobile led er kendetegnet ved evnen til at bevæge leddene ud over den normale bevægelighed.
Symptomgivende hypermobile led kaldes ’Hypermobility Spectrum Disorders’ (HSD).
Fire ud af fem patienter med HSD oplever skulderbesvær, herunder vedvarende smerter og mekaniske skuldersymptomer som instabilitet, ledløshed og led som delvist går ud af sin position, det vil sige ”af led”. Patienter med HSD har desuden ofte nedsat styrke samt øget løshed og instabilitet i skuldrene.
Tung træning til hypermobile
Et nyt studie fra Forskningsenheden Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU har undersøgt, om disse patienter med fordel kan træne med stor belastning og tungere vægte i stedet for den træning med let belastning, som anbefales i praksis i dag.
- Vores forskning viser, at disse patienter sandsynligvis kan drage fordel af at styrke skuldermusklerne ved hjælp af øvelser med tung belastning, fortæller Behnam Liaghat, ph.d. fra Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.
- Det har ikke været testet før nu, fordi mange klinikere tøver med at bruge tung styrketræning på grund af usikkerhed om risikoen for skader og om effekten, og fordi de nuværende retningslinjer fraråder tung styrketræning til denne patientgruppe. De rådes i stedet til at holde sig aktive med lette øvelser og stabilitetstræning, helst uden for stor belastning af leddet.
Patienter med store funktionsnedsættelser
Behnam Liaghat udførte studiet, hvor 100 patienter deltog og halvdelen gennemførte tung styrketræning, mens den anden halvdel trænede let stabilitetstræning, som er den vanlige praksis, i sit ph.d.-forløb.
Alle patienterne havde, da de begyndte med træningen, betydelige skulderrelaterede funktionsnedsættelser.
- Studiet viser, at patienter med HSD og vedvarende skulderbesvær kan gennemføre progressiv tung styrketræning målrettet skuldermusklerne uden alvorlige bivirkninger, fortæller Behnam Liaghat.
Ikke bare tunge vægte
- Det er nærliggende at tænke på tunge vægte, når man læser om styrketræning med høj belastning for skulderen. Men belastningen skal ses relativt i forhold til patientens kapacitet.
For nogle patienter kunne det at løfte armen med strakt albue uden belastning opleves som en høj belastning, og derfor svært eller umuligt at udføre fordi skulderen gik delvist af led undervejs.
Derfor fik alle patienter i den tunge gruppe til en start testet deres såkaldte ”5 repetition maksimum”, det vil sige den vægt, de netop kunne tage 5 gentagelser af på de enkelte øvelser.
Dette skulle bruges til at udregne deres 10 repetition maksimum, som de i første uger af træningen arbejdede sig op imod, inden den egentlige styrketræning blev igangsat.
”Det viste sig nødvendigt at specialudvikle 3D-printede håndvægte for at sikre, at patienten løbende, gradvist og præcist kunne øge den ydre belastning
- Det viste sig nødvendigt at specialudvikle 3D-printede håndvægte, der havde mulighed for at justere belastningen helt ned til 50 gram for at sikre, at patienten løbende, gradvist og præcist kunne øge den ydre belastning, fortæller Behnam Liaghat og uddyber:
- Alternativet var at øge belastningen med 500 gram intervaller ved brug af de traditionelle jern-håndvægte, hvilket oplevedes som en al for høj belastning til at give det ønskede fremskridt i træningen, fortæller Behnam Liaghat.
Tungt er bedre
Tung styrketræning var statistisk bedre end vanlig praksis, da effekten blev målt på patienterne efter 16 uger. Det er dog usikkert, om forskellen er stor nok til at være kunne pege på, at klinisk praksis bør ændres.
- Det vi kan konkludere er, at tung styrketræning fremover kan anvendes som behandling til patienter med HSD og skulderproblemer uden alvorlige bivirkninger (risiko for skader) for at lindre symptomer og forbedre skulderfunktionen på kort sigt.
- I bedste fald er er den tunge træning markant bedre, i værste fald minimalt bedre. Status er, at tung træning kan være godt til patienter med HDS og skulderproblemer.
Fokus på tung træning i fremtiden
Patienter bør ifølge Behnam Liaghat støttes i at håndtere den forbigående muskelømhed og hovedpine, som kan være milde bivirkninger forbundet med den tunge træning.
Fremtidige studier bør undersøge den kliniske relevans af gruppeforskellen, forklare de underliggende mekanismer og evaluere langtidseffekten, mener Behnam Liaghat.
Selv vil han i den kommende tid se nærmere på langtidseffekten af tung versus let træning for hypermobile.
- Vi vil også se på, hvad der kendetegner de patienter, som får det bedre af træning, og dem, som ikke gør.
Nøgleord
Kontakter
Behnam LiaghatPh.d., specialist i sportsfysioterapiForskningsenheden Muskoloskeletal Funktion og Fysioterapi
Tlf:26826801bliaghat@health.sdu.dkMarianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkBilleder
Links
Information om Syddansk Universitet
Læs mere:
Om 3D-printede håndvægte i vores tidligere artikel: "Forsker udvikler fleksibel håndvægt"
https://www.sdu.dk/da/nyheder/nyviden/alle_artikler/2019/3d_haandvaegte
Behnam Liaghat har gjort opskriften på håndvægtene med mulighed for at øge vægten med få gram ad gangen tilgængelig for alle, så man selv kan 3d-printe skiverne. Få adgang til opskriften: https://www.thingiverse.com/thing:3440422
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
SDU skal have ny bestyrelsesformand1.7.2022 09:25:16 CEST | Pressemeddelelse
SDU har igangsat arbejdet med at finde en ny bestyrelsesformand pr 1. januar 2023 i stedet for Niels Thorborg, der fratræder ved udgangen af året.
Ny professor i psykiatri- og sundhedsret30.6.2022 11:35:54 CEST | Pressemeddelelse
Søren Fryd Birkeland er ny professor i psykiatri- og sundhedsret ved Psykiatrien i Region Syddanmark, Syddansk Universitetshospital. Søren Birkeland er tilknyttet Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart (RFM), Institut for Regional Sundhedsforskning og forskningsenheden OPEN, Klinisk Institut, begge SDU. Samtidig er han overlæge ved Open Patient data Explorative Network på Odense Universitetshospital.
The European Robotics Forum 2023 will take place in Odense, Denmark30.6.2022 06:00:00 CEST | Press release
The influential yearly summit for Europe's top robotics researchers will take place in the city of Odense, Denmark, in March 2023. 800 guests from the international robot industry are expected to join the European Robotics Forum in Odense, hosting the event for the second time since 2012.
Europas største robotkonference til Odense: Topmøde cementerer dansk robotstatus30.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske robotmiljø får et globalt udstillingsvindue, når European Robotics Forum i 2023 finder sted i Odense. 800 gæster fra den internationale robotbranche ventes til byen, der er vært for anden gang.
SDU styrker fokus på den sundhedsvidenskabelige forskning24.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor dr.med. Uffe Holmskov er udnævnt til prodekan for forskning og innovation på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU. Uffe Holmskov har hidtil været konstitueret i stillingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum