Hvordan påvirker COVID-19 vores appetit?
Forskere fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, er gået i gang med at undersøge, hvordan COVID-19-ramte oplever ændringer i deres appetit, smags- og lugtesans samt i nydelsen ved madindtag. Det sker inden for rammerne af et nyt EIT Food-finansieret projekt, der også har deltagelse af virksomheder fra Belgien og Spanien
Adjunkt Barbara Vad Andersen indgår i Institut for Fødevarers forskergruppe Fødevarekvalitet, Perception & Samfund, der står bag den videnskabelige del af projektet:
- Nydelse af fødevarer er en vigtig del af menneskers appetit, og den forventede nydelse påvirker i høj grad vores motivation til at spise. Der er på nuværende tidspunkt meget begrænset viden om COVID-19’s indvirkning på appetit. Ved at udbygge denne viden, kan vi få en forståelse af de muligheder og barrierer der er for at påvirke appetitten blandt COVID-19-ramte, forklarer hun.
COVID-19-projektet knytter sig til en række af studier omkring appetit, som gennemføres i forskergruppen og tjener mod at forstå menneskelig spiseadfærd og bruge denne viden til at påvirke folks spisevaner i en sundere retning uden at kompromittere velvære.
Digital rådgivning af COVID-19-ramte
Resultaterne fra Institut for Fødevarers forskning, der fremkommer på baggrund af en interviewundersøgelse og en spørgeskemaundersøgelse med COVID-19-ramte om deres madrelaterede oplevelser i forbindelse med sygdomsforløbet, vil blive brugt til at ruste diætister til en mere hensigtsmæssig kostvejledning.
- Diætisterne får information om, hvordan COVID-19-ramtes appetit kan være påvirket samt viden om, hvordan de kan hjælpe patienterne til at bevare nydelsen ved mad. Det skal hjælpe de COVID-19-ramte til at bevare et fornuftigt indtag af mad, hvilket kan understøtte en mere behagelig og forhåbentlig også en hurtigere bedring, fortæller Barbara Vad Andersen.
Projektet vil ikke kun skabe et vidensgrundlag, som diætister kan trække på, men også en helt ny teknologisk løsning, der skal gøre informationsdelingen nemmere. Denne del af projektet varetages af den belgiske sundhedsteknologivirksomhed SmartWithFood og udrulles i samarbejde med supermarkedskæden Eroski i Spanien:
- Af praktiske og sundhedsmæssige hensyn er det ønskeligt at rykke rådgivningen over på en digital platform. Slutproduktet af projektet bliver derfor en app, hvori COVID-19 ramte og diætister kan mødes omkring diætvejledningen, konkluderer Barbara Vad Andersen.
Har du været ramt af COVID-19? Så kan du hjælpe forskningsprojektet!
Er du over 18 år, og har du oplevet ændringer i din appetit, smags- og lugtesans, samt nydelsen ved mad i forbindelse med COVID-19? Har du lyst til at gøre en forskel for nuværende og fremtidige COVID-19 ramte? Du kan deltage i undersøgelsen ved at trykke på linket her Spørgeskemaet tager omkring 20-45 min. om at udfylde - afhængigt af, hvor meget du har oplevet. For hvert 50. deltager trækkes lod om en iPad Air. |
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Fakta om projektet
Samarbejdspartnere |
Udover Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet har projektet deltagelse af den spanske supermarkedskæde Eroski og den belgiske virksomhed SmartWithFood, der producerer sundhedsapps. |
Finansiering |
|
Interessekonflikter |
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet leverer den videnskabelige viden som vil blive brugt til at ruste diætisterne i deres rådgivning. Aarhus Universitet deltager ikke i udviklingen af app og udrulning af platformen. Anvendelsesdelen af EIT Food-projektet finder sted i Spanien og Belgien. |
Læs mere |
|
Kontakt |
Forskningsansvarlig Barbara Vad Andersen, Institut for Fødevarer: barbarav.andersen@food.au.dk |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Forsker: Aktivistiske enkeltindivider spænder ben for den forskning, der kan sikre dyrevelfærd26.4.2024 08:42:45 CEST | Pressemeddelelse
Når aktivistiske enkeltindivider tilskudsfodrer heste i naturpleje og chikanerer dyreholderne, spænder de ben for den forskning, der skal sikre netop den velfærd, de hævder at gå op i.
Studie baner vejen for ny viden om mavetarmsygdomme17.4.2024 10:13:17 CEST | Pressemeddelelse
Overgangen fra spiserøret til mavesækken er et ret sårbart område set ud fra et medicinsk synspunkt, som ofte er forbundet med patologiske sygdomme, der kan føre til kræft. Et internationalt forskerhold har nu opnået ny viden om dette område, som kan bane vejen for nye forebyggelses- og behandlingsmuligheder.
Fremtidens industrirobotter skal i langt højere grad tænke selv16.4.2024 08:25:13 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal ved hjælp af kunstig intelligens give robotter mulighed for at tilpasse sig uforudsete hændelser og nye scenarier i fremtidens automatiserede arbejdsopgaver.
Nu ved vi, hvornår Limfjorden naturligt har været åben ud til Nordsøen11.4.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis ikke vi konstant gravede sand væk, ville Limfjorden være lukket ud mod Nordsøen. Men sådan har det ikke altid været. Ny forskning viser, hvornår i løbet af de sidste 10.000 år Limfjorden fra naturens side har været åben.
Nye klimavenlige ingredienser til fødevarer skal komme fra planter10.4.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal reducere klimaaftrykket af fødevareingredienser med mindst 33% ved at erstatte æg med plante-baserede ingredienser, som giver god tekstur og smag, der tiltaler forbrugerne og deres pengepung. Projektet er et samarbejde mellem to institutter ved Aarhus Universitet og Ingrediensvirksomhederne Palsgaard A/S og Nexus A/S. Innovationsfonden har investeret 23 mio. kr. i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum