Hvordan påvirker COVID-19 vores appetit?
Forskere fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, er gået i gang med at undersøge, hvordan COVID-19-ramte oplever ændringer i deres appetit, smags- og lugtesans samt i nydelsen ved madindtag. Det sker inden for rammerne af et nyt EIT Food-finansieret projekt, der også har deltagelse af virksomheder fra Belgien og Spanien
Adjunkt Barbara Vad Andersen indgår i Institut for Fødevarers forskergruppe Fødevarekvalitet, Perception & Samfund, der står bag den videnskabelige del af projektet:
- Nydelse af fødevarer er en vigtig del af menneskers appetit, og den forventede nydelse påvirker i høj grad vores motivation til at spise. Der er på nuværende tidspunkt meget begrænset viden om COVID-19’s indvirkning på appetit. Ved at udbygge denne viden, kan vi få en forståelse af de muligheder og barrierer der er for at påvirke appetitten blandt COVID-19-ramte, forklarer hun.
COVID-19-projektet knytter sig til en række af studier omkring appetit, som gennemføres i forskergruppen og tjener mod at forstå menneskelig spiseadfærd og bruge denne viden til at påvirke folks spisevaner i en sundere retning uden at kompromittere velvære.
Digital rådgivning af COVID-19-ramte
Resultaterne fra Institut for Fødevarers forskning, der fremkommer på baggrund af en interviewundersøgelse og en spørgeskemaundersøgelse med COVID-19-ramte om deres madrelaterede oplevelser i forbindelse med sygdomsforløbet, vil blive brugt til at ruste diætister til en mere hensigtsmæssig kostvejledning.
- Diætisterne får information om, hvordan COVID-19-ramtes appetit kan være påvirket samt viden om, hvordan de kan hjælpe patienterne til at bevare nydelsen ved mad. Det skal hjælpe de COVID-19-ramte til at bevare et fornuftigt indtag af mad, hvilket kan understøtte en mere behagelig og forhåbentlig også en hurtigere bedring, fortæller Barbara Vad Andersen.
Projektet vil ikke kun skabe et vidensgrundlag, som diætister kan trække på, men også en helt ny teknologisk løsning, der skal gøre informationsdelingen nemmere. Denne del af projektet varetages af den belgiske sundhedsteknologivirksomhed SmartWithFood og udrulles i samarbejde med supermarkedskæden Eroski i Spanien:
- Af praktiske og sundhedsmæssige hensyn er det ønskeligt at rykke rådgivningen over på en digital platform. Slutproduktet af projektet bliver derfor en app, hvori COVID-19 ramte og diætister kan mødes omkring diætvejledningen, konkluderer Barbara Vad Andersen.
|
Har du været ramt af COVID-19? Så kan du hjælpe forskningsprojektet!
Er du over 18 år, og har du oplevet ændringer i din appetit, smags- og lugtesans, samt nydelsen ved mad i forbindelse med COVID-19? Har du lyst til at gøre en forskel for nuværende og fremtidige COVID-19 ramte? Du kan deltage i undersøgelsen ved at trykke på linket her Spørgeskemaet tager omkring 20-45 min. om at udfylde - afhængigt af, hvor meget du har oplevet. For hvert 50. deltager trækkes lod om en iPad Air. |
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Fakta om projektet
|
Samarbejdspartnere |
Udover Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet har projektet deltagelse af den spanske supermarkedskæde Eroski og den belgiske virksomhed SmartWithFood, der producerer sundhedsapps. |
|
Finansiering |
|
|
Interessekonflikter |
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet leverer den videnskabelige viden som vil blive brugt til at ruste diætisterne i deres rådgivning. Aarhus Universitet deltager ikke i udviklingen af app og udrulning af platformen. Anvendelsesdelen af EIT Food-projektet finder sted i Spanien og Belgien. |
|
Læs mere |
|
|
Kontakt |
Forskningsansvarlig Barbara Vad Andersen, Institut for Fødevarer: barbarav.andersen@food.au.dk |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fødevaregiganter skjuler de største miljøsynder18.12.2025 10:35:08 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet afslører, at verdens største fødevarevirksomheder fokuserer på klima i deres bæredygtighedsrapporter, mens de mest alvorlige miljøpåvirkninger, som kvælstofforurening og biodiversitetstab, næsten ignoreres. Det kan få store konsekvenser for den grønne omstilling.
Forskning: ESG-krav ændrer landbrugets spilleregler17.12.2025 14:20:13 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, hvordan EU’s rapporteringskrav og andre bæredygtighedsinitiativer skaber et massivt datapres i fødevaresektoren. For landmænd betyder det mere end papirarbejde: det kan ændre strukturen i dansk landbrug.
Manden med hænderne i jorden og Europas jord i tankerne17.12.2025 09:42:49 CET | Pressemeddelelse
Professor Mogens H. Greve skal gøre EU’s nye jordlov, The Soil Monitoring Law, som netop er offentliggjort i EU’s Official Journal, levende i Danmark. Det handler ikke kun om målinger og indikatorer, men om en fælles fremtid med sundere jord.
Europas fødevare-klimamærker mangler fælles sprog baseret på livscyklusvurdering.16.12.2025 13:34:40 CET | Pressemeddelelse
De mange klimamærker, der bygger på livscyklusvurdering (LCA), er sat i verden for at skabe klarhed, men ender ofte med at skabe forvirring. Årsagen er forskellige beregningsmetoder og måder at kommunikere på. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet opfordrer til hurtig harmonisering for at undgå yderligere forvirring blandt forbrugerne.
Grønne tiltag kan øge udledninger, men stadig gavne klimaet15.12.2025 12:24:02 CET | Pressemeddelelse
En ny dansk model for landbrugssystemer blotlægger, at den grønne omstilling i landbruget er mere kompleks, end først antaget. CIRKULÆR-modellen viser, at politiske beslutninger skal tage højde for hele systemet, ellers risikerer vi at gå galt i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
