Hvordan påvirker COVID-19 vores appetit?
Forskere fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, er gået i gang med at undersøge, hvordan COVID-19-ramte oplever ændringer i deres appetit, smags- og lugtesans samt i nydelsen ved madindtag. Det sker inden for rammerne af et nyt EIT Food-finansieret projekt, der også har deltagelse af virksomheder fra Belgien og Spanien
Adjunkt Barbara Vad Andersen indgår i Institut for Fødevarers forskergruppe Fødevarekvalitet, Perception & Samfund, der står bag den videnskabelige del af projektet:
- Nydelse af fødevarer er en vigtig del af menneskers appetit, og den forventede nydelse påvirker i høj grad vores motivation til at spise. Der er på nuværende tidspunkt meget begrænset viden om COVID-19’s indvirkning på appetit. Ved at udbygge denne viden, kan vi få en forståelse af de muligheder og barrierer der er for at påvirke appetitten blandt COVID-19-ramte, forklarer hun.
COVID-19-projektet knytter sig til en række af studier omkring appetit, som gennemføres i forskergruppen og tjener mod at forstå menneskelig spiseadfærd og bruge denne viden til at påvirke folks spisevaner i en sundere retning uden at kompromittere velvære.
Digital rådgivning af COVID-19-ramte
Resultaterne fra Institut for Fødevarers forskning, der fremkommer på baggrund af en interviewundersøgelse og en spørgeskemaundersøgelse med COVID-19-ramte om deres madrelaterede oplevelser i forbindelse med sygdomsforløbet, vil blive brugt til at ruste diætister til en mere hensigtsmæssig kostvejledning.
- Diætisterne får information om, hvordan COVID-19-ramtes appetit kan være påvirket samt viden om, hvordan de kan hjælpe patienterne til at bevare nydelsen ved mad. Det skal hjælpe de COVID-19-ramte til at bevare et fornuftigt indtag af mad, hvilket kan understøtte en mere behagelig og forhåbentlig også en hurtigere bedring, fortæller Barbara Vad Andersen.
Projektet vil ikke kun skabe et vidensgrundlag, som diætister kan trække på, men også en helt ny teknologisk løsning, der skal gøre informationsdelingen nemmere. Denne del af projektet varetages af den belgiske sundhedsteknologivirksomhed SmartWithFood og udrulles i samarbejde med supermarkedskæden Eroski i Spanien:
- Af praktiske og sundhedsmæssige hensyn er det ønskeligt at rykke rådgivningen over på en digital platform. Slutproduktet af projektet bliver derfor en app, hvori COVID-19 ramte og diætister kan mødes omkring diætvejledningen, konkluderer Barbara Vad Andersen.
Har du været ramt af COVID-19? Så kan du hjælpe forskningsprojektet!
Er du over 18 år, og har du oplevet ændringer i din appetit, smags- og lugtesans, samt nydelsen ved mad i forbindelse med COVID-19? Har du lyst til at gøre en forskel for nuværende og fremtidige COVID-19 ramte? Du kan deltage i undersøgelsen ved at trykke på linket her Spørgeskemaet tager omkring 20-45 min. om at udfylde - afhængigt af, hvor meget du har oplevet. For hvert 50. deltager trækkes lod om en iPad Air. |
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Fakta om projektet
Samarbejdspartnere |
Udover Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet har projektet deltagelse af den spanske supermarkedskæde Eroski og den belgiske virksomhed SmartWithFood, der producerer sundhedsapps. |
Finansiering |
|
Interessekonflikter |
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet leverer den videnskabelige viden som vil blive brugt til at ruste diætisterne i deres rådgivning. Aarhus Universitet deltager ikke i udviklingen af app og udrulning af platformen. Anvendelsesdelen af EIT Food-projektet finder sted i Spanien og Belgien. |
Læs mere |
|
Kontakt |
Forskningsansvarlig Barbara Vad Andersen, Institut for Fødevarer: barbarav.andersen@food.au.dk |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dobbelt høst: Solpaneler og afgrøder kan dele mark – uden tab15.9.2025 06:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Et dansk forsøg med lodrette, bifaciale solceller midt i korn- og kløvermarker viser, at landmænd kan høste både strøm og afgrøder på samme areal – og endda med større opbakning fra lokalbefolkningen end traditionelle solcelleparker.
Levende cement: Forskere laver bygninger om til energilager11.9.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved at blande energiproducerende mikroorganismer ind i cement, har forskere fra Aarhus Universitet skabt et levende superkondensator-materiale, der kan lagre strøm og endda gendanne sin kapacitet. Teknologien kan bane vej for selvforsynende bygninger og infrastruktur.
Nyt madmarked i Aarhus støtter lokale landbrug9.9.2025 13:30:31 CEST | Pressemeddelelse
Kan direkte handel mellem landmand og forbruger styrke lokalt landbrug? Aarhus Universitet undersøger nu en ny handelsmodel, initieret af frivillige, der kan gøre fødevarehandel mere nærværende og bæredygtig.
Kartoffelskimmel respekterer ikke markskel – derfor må hele erhvervet arbejde sammen8.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med udfasningen af 23 PFAS-sprøjtemidler står danske landmænd over for markante udfordringer. Ifølge professor Jørgen E. Olesen kræver løsningen en kombination af forebyggelse, nye teknologier og tæt samarbejde på tværs af erhvervet, hvor også økologien må tage del i ansvaret.
Forskere advarer: Dyrevelfærden risikerer at blive overset i jagten på klimamål2.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at klimaindsatser i landbruget kan have skjulte konsekvenser for dyrene – og peger på veje til at integrere dyrevelfærd i bæredygtighedsanalyser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum