Hvor er Årets Landsby 2022?
Bor du i en fantastisk landsby, hvor sammenholdet er stærkt og optimismen intakt? Lige nu leder vi efter Årets Landsby 2022 ud fra temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’. I år kan landsbyer med op til 1.500 indbyggere sende deres ansøgning.
Det sidste år har coronaens bånd sluppet sit tag i os og åbnet for atter at dyrke fritidsinteresser og fysiske fællesskaber, men som samfund oplever vi fortsat, at flere og flere mistrives og føler sig ensomme. På tværs af generationer og geografi er der udfordringer i danskernes mentale og fysiske sundhedsbillede, men netop i landsbyerne har hjælpen vist sig ofte at være inden for rækkevidde. Derfor vil komitéen for Årets Landsby gerne se de gode eksempler på, at landsbyerne har været dén udstrakte hånd, der var brug for:
- Landsbyer har helt særlige muligheder for - og evner til - at tage hånd om hinanden, uanset om man har boet i landsbyen i 100 år eller lige er kommet hertil, måske endda som flygtning. Her kender vi hinanden og har ofte stærke fællesskaber på tværs, og det lever man simpelthen længere af. Det kunne være spændende at se eksempler på, hvad landsbyerne kan og gør, for jeg tror, at der er noget vigtigt at lære for hele vores samfund, hvis vi kunne blive bedre til at tage hånd om hinanden, siger den nye formand for bedømmelseskomitéen Helene Simoni Thorup.
Fra i dag og frem til den 14. juni 2022 er vinduet åbent for ansøgninger fra landsbyer, der har gjort en forskel med tiltag målrettet at forbedre den mentale og fysiske sundhed i kampen mod ensomhed og mistrivsel.
Sammen med Helene Simoni Thorup kommer komitéen, der består af repræsentanter fra Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, på besøg i de tre landsbyer, der er gået videre til finalen. Det sker d. 19. og 21. august 2022, hvorefter de voterer og kårer en vinder. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Derudover vil vinderlandsbyen fejres med en kåringsfest d. 1. oktober 2022.
Krav og vilkår for at blive Årets Landsby 2022
For at komme i betragtning skal landsbyen have under 1.500 indbyggere og sende en ansøgning med en beskrivelse af de aktiviteter, de har gennemført, der taler ind i årets temaet 'En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’. Der vil i vurderingen af ansøgerne blive lagt vægt på følgende:
- Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
- Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.
- Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.
Læs mere om ansøgningskrav og -udformning her.
Ansøgningen skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 14. juni 2022 kl. 12.00.
Baggrund for Årets Landsby-prisen
Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang. Prisen uddeles af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Bedømmelseskomitéen udgøres af Steen Kjær Nielsen, formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Michael Demsitz, formand i Forenet Kredit, Gunnar Landtved, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg, formand ViB-Land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd og komitéformand Helene Simoni Thorup.
Sidste år blev prisen uddelt til Stjær i Skanderborg Kommune under temaet 'Den Nytænkende Landsby'. I finalen var også Skovsgård og Broagerland. Du kan læse om besøgene her.
Tidligere modtagere af Årets Landsby-prisen er: Stjær, Haastrup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner, øen Fejø og Torup.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk
Rasmus Katholm, sekretariatschef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 29 72 53 54, mail: rka@landdistrikterne.dk
Billeder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Medieaftale skaber bedre balance men er ikke nok21.5.2022 12:08:50 CEST | Pressemeddelelse
Ny medieaftale møder ros for sit fokus på at styrke lokale og regionale medier fra Landdistrikternes Fællesråd, der dog savner flere midler til regional nyhedsdækning samt tv- og filmproduktion.
Sundhedsaftale har skelettet på plads, men mangler flere muskler20.5.2022 11:02:34 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd ser positive elementer i sundhedsaftalen, men mener langtfra, at man når i mål med at sikre et sundhedsvæsen, der kan matche udfordringerne på landet.
Presseinvitation: Kom til sundhedskonference med fokus på ulighed i sundhed10.5.2022 09:23:23 CEST | Presseinvitation
Hvordan ser sundhedstilstanden ud i land kontra by? Kan land- og yderkommunerne håndtere den støt stigende gruppe af ældre, kronikere og borgere med psykisk sårbarhed? De spørgsmål er til debat på den nationale sundhedskonference, som Landdistrikternes Fællesråd, Center for Landdistriktsforskning ved SDU, UC SYD og Diabetesforeningen inviterer til d. 16. maj.
23 fynske turistvirksomheder samlet for at styrke deres digitale rækkevidde6.5.2022 09:57:14 CEST | Pressemeddelelse
Turistaktører fra hele Fyn er nu halvvejs i et workshopforløb, som skal hjælpe aktørerne til at skabe mere synlighed overfor både danske og udenlandske turister. Forløbet er sat i verden gennem et samarbejde mellem Landdistrikternes Fællesråd og Destination Fyn som en del af Interreg-projektet React 1.2.
Nye ansigter i Landdistrikternes Fællesråds bestyrelse29.4.2022 12:35:47 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråds generalforsamling løb af stablen fredag på professionshøjskolen Absalon i Slagelse, hvor der blev valgt en række nye medlemmer til bestyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum