Dansk Fjernvarme

Hvis naturgassen skal ud af Danmark, kræver det tilslutningspligt samt øget og målrettet tilskud til husstandene

Del

Hvis Danmark succesfuldt skal udfase naturgassen i opvarmningen, skal langt størstedelen af naturgasfyrene erstattes med fjernvarme. Hvis det skal kunne lade sig gøre, skal kommunerne igen kunne etablere tilslutningspligt i planlagte fjernvarmeområder, og tilskuddet fra fjernvarmeprojekter forsimples og målrettes alle kommende fjernvarmeforbrugere mener Dansk Fjernvarme.

Som man kan læse i dag i Politiken, står Danmark i en situation, hvor ambitionerne fra den grønne varmeaftale i sommer risikerer ikke at blive realiseret på grund af den hurtige omskiftelige virkelighed med stigende efterspørgsel på arbejdskraft og materialer, der skaber usikkerhed om de kommunale breve, borgerne skal modtage inden årsskiftet. 

Dansk Fjernvarme anbefaler helt konkret, at tilskud til tilslutning af husstande i fjernvarmeprojekter gives til alle nye tilslutninger og øges til 30.000 kroner per husstand. Det vil øge sikkerheden for etablering af fjernvarmeprojekter, mener Dansk Fjernvarme.

- I fjernvarmeprojekter skal der være positiv samfundsøkonomi, før projektet bliver en realitet. Det gør også projekterne påvirkelige overfor udsving, hvis prisen på arbejdskraft og materialer stiger. Med et fast tilskud per husstand på 30.000 kroner vil flere projekter være stabile overfor udsving, og det sender også et klart budskab om, at det er et nationalt ønske, at naturgasområder skal konverteres til fjernvarme, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme og siger:

- Siden krigen i Ukraine brød ud, har der været en politisk ambition om at udfase naturgas, der primært har bestået af naturgas fra Rusland. Dog har den politiske vilje ikke stået mål på ambitionerne, hvor branchen har knoklet på fuld tryk siden, den politiske linje var klar. Med et fast tilskud, vil viljen også afspejle ambitionerne.

Genindfør midlertidig tilslutningspligt
Udover et fast tilskud, mener Dansk Fjernvarme også, at det er vigtigt at øge tilslutningen til fjernvarmeprojekter ved at give kommunerne mulighed for at etablere en midlertidig tilslutningspligt for nye fjernvarmeprojekter i kommunalt godkendte fjernvarmeområder. Det er ligeledes en anbefaling Klimarådet har præsenteret i deres seneste rapport om ”fra gas til grøn varme”, hvis fjernvarmeudrulningen skal accelereres.

- Lige nu er der i mange projekter stor usikkerhed om, hvor mange husstande, der tilslutter sig fjernvarmenettet. Derfor bruger fjernvarmeselskaberne mange ressourcer og megen tid, i nogle tilfælde halve og hele år, på at få tilslutningsprocenten op på et niveau, der giver projektet grønt lys. Hvis kommunerne har muligheden for at etablere tilslutningspligt i områder kommunen allerede har godkendt som fjernvarmeområder, vil der kunne skabes øget sikkerhed for fjernvarmeprojekterne og dermed også for den garantistillelse der skal foretages af de respektive kommuner, siger Kim Mortensen.

Klimarådet foreslog i deres rapport ligeledes, at fjernvarmeselskaber udlejer varmepumper, indtil fjernvarmen er udrullet i området. Det vil være en stor administrativ opgave for selskaberne, og Dansk Fjernvarme ser hellere, at varmepumper installeres der, hvor der ikke er økonomi i at udrulle fjernvarme, og i stedet tilbyde ”ventepenge” til naturgasforbrugere i udlagte fjernvarmeområder gennem en målrettet og midlertidig nedsættelse af gasafgiften.

- Derudover anbefaler vi, at der sikres mere arbejdskraft til fjernvarmeudrulningen gennem opkvalificering, fokus på optag på erhvervsuddannelserne og omprioritering af arbejdskraft fra offentlige anlægsprojekter, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Kontakter

Billeder

Information om Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme
Merkurvej 7
6000 Kolding

76 30 80 00http://danskfjernvarme.dk

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 72 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum