DEO

Hvilken betydning har det amerikanske præsidentvalg for EU?

Del

Det vil være lettere for EU, hvis Biden vinder præsidentvalget i USA. Men uanset udfaldet skal EU være mere selvstændig end hidtil – de gode, gamle dage, hvor USA tog et stort ansvar for den globale orden, er slut.

"Det er på tide, at EU bliver voksen, og det går ikke helt hurtigt nok med det," siger Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. 

Hvis Trump vinder, kan vi forvente en ideologisk afsmitning, det vil sige større opbakning til populistiske og nationalistiske strømninger i EU, ligesom dem vi for tiden ser i lande som Polen og Ungarn. Hvis Biden vinder, skal USA med i Paris-aftalen igen:

Hvis ikke vi har en supermagt som USA, der spiller med på at gøre noget i klimapolitikken, så risikerer vi at forpasse den chance, vi har nu. Netop klimapolitikken er et af de steder, hvor EU virkelig har brug for en partner i USA”, siger sekretariatsleder og chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen. 

Også udenrigspolitisk har EU brug for en stærk partner i USA til at holde Rusland og Kina i skak. Men det gælder for EU om at blive så selvstændig, at vi selv kan lægge planer, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus. 

For ligegyldig om Joe Biden eller Donald Trump vinder, får amerikanerne en præsident, der har enten Senatet eller Repræsentanternes Hus imod sig, hvorfor det bliver svært for USA at være en stabil og sikker partner for EU-landene i global politik.

De gode, gamle dage, hvor USA tog et stort ansvar for den globale orden, er slut. Man må håbe, at nogen vil trække i førertrøjen og formulere positive visioner. Og der er ingen tvivl om, at det vil være lettere for EU, hvis det bliver med Joe Biden som præsident.

EU-landene er nødt til at blive enige om forholdet til nærområderne, om den globale klimapolitik og om sikkerhedspolitikken. Skal vi have en EU-hær? Skal vi indføre klima-told? Det må vi tage stilling til, for det grundlæggende vilkår efter dette præsidentvalg vil være, at EU bliver nødt til at være meget mere selvstændig end tidligere.

Se Rasmus Nørlem Sørensens tale om det amerikanske valgs betydning for EU her.

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:  

Sekretariatsleder og chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen 

6127 7256 eller rasmus@deo.dk

Nøgleord

Kontakter

Rasmus Nørlem Sørensenchefanalytiker og sekretariatsleder

Sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. Ekspert i EU’s demokrati, europæisk offentlighed, folkelig deltagelse og lobbyisme. Følger desuden nøje med i de store politiske debatter i Europa - herunder Brexit, EU's fremtid, social søjle, vækststrategi, og frihandel.

Rasmus har arbejdet som EU-journalist, redaktør og mødearrangør siden 2009 og optræder jævnligt i medierne som europæisk ekspert og kommentator.

Tlf:+45 61 27 72 56rasmus@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum