Udenrigsministeriet

Hvidbog om FN, Danmark og en verdensorden under pres

Del

I hvidbogen præsenterer regeringen blandt andet, hvorfor Danmarks FN-engagement bliver styrket

Krigen i Ukraine har skærpet den globale værdikamp, intensiveret stormagtsrivaliseringen og tydeliggjort, hvad der er på spil i indretningen af den kommende verdensorden – også for Danmark. Presset på den internationale regelbaserede orden kalder på en fornyet refleksion over dansk FN-engagement – også i lyset af et muligt dansk medlemskab i Sikkerhedsrådet 2025-26.

På den baggrund har regeringen udarbejdet en hvidbog om FN, Danmark og en verdensorden under pres, Fælles om Fremtiden. Hvidbogen begrunder og uddyber hvorfor regeringen styrker Danmarks FN-engagement med afsæt i den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi fra 2022 og den udviklingspolitiske strategi fra 2021, Fælles om Verden, som otte partier i Folketinget står bag. Hvidbogen kan læses her: Hvidbog om FN, Danmark og en verdensorden under pres (um.dk)

I det fælles forord til hvidbogen understreger udenrigsministeren, udviklingsministeren og forsvarsministeren, at:

”Som lille land har vi en helt eksistentiel interesse i, at der gælder fælles spilleregler for det internationale samarbejde. Hvor magt ikke giver ret. Hvor en aftale er en aftale. Hvor de store ikke kan tromle de små. FN-pagten, og det solidariske internationale samarbejde er fundamentet for den verdensorden.

FN er en helt afgørende arena for at håndtere grænseoverskridende problemstillinger, som danskerne deler med resten af verden. Menneskerettigheder, fælles spilleregler og bedre levevilkår kommer ikke af sig selv. Det gør fred og sikkerhed heller ikke. Det er grundpillerne i FN-samarbejdet. Grundpillerne for den verden, som vi kender. Grundpillerne for Danmark og danskernes tryghed og velfærd. Ret og pligt. Stærke fællesskaber. Ens spilleregler for alle. Og solidaritet, så de bredeste skuldre bærer mest.

Derfor øger Danmark sit engagement i FN. Vi står ikke på sidelinjen, når verdens problemer skal løses. Danmark tager ansvar som brobygger og arbejder for fælles løsninger i FN – også på de svære spørgsmål. Vores betydelige udviklingsbistand viser vores vilje til at tage ansvar og giver vores ord yderligere vægt. Vi arbejder for, at Danmark vælges ind i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026.”

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum