Hvert syvende syriske skolebarn lider af et eller flere handikap

Efter snart 11 år med krig lider hvert syvende syriske skolebørn af et eller flere handikap. Folkekirkens Nødhjælp anslår, at mindst 3,3 millioner syriske børn har været udsat for eksplosioner, der har medført alvorlige skader, mistede lemmer eller i værste fald døden.
På den tragiske baggrund fastslår Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, at det er afgørende for de kommende generationers livsbetingelser, at alt ueksploderet ammunition bliver fjernet fra de syriske byer og landområder, ligesom alle mineofre fortjener støtte til at overkomme de fysiske og psykiske skader.
”Huse, skoler og legepladser skal renses for eksplosivt krigsaffald. Næsten alt skal genopbygges. Forpinte mennesker skal have basal nødhjælp for at overleve,” siger Birgitte Qvist-Sørensen og understreger, at den igangværende krig gør den humanitære adgang kompliceret.
”Det kræver derfor en enorm velvilje fra internationale donorer, hvis den store opgave skal løses,” siger hun.
Nordøst er uden for kontrol
Whitney Mills, der leder Folkekirkens Nødhjælps humanitære operationer i det nordøstlige Syrien, beskriver sikkerhedssituation som uforudsigelig og ekstremt farlig:
”Regeringen i Damaskus mistede kontrollen med det nordøstlige Syrien, da Islamisk Stat opstod på et fundament af desperation og ørkenstøv i grænselandet mellem Irak og Syrien,” siger Whitney Mills.
At store landområder de facto ikke længere regeres fra Damaskus betyder, at millioner af nødstedte mennesker ikke får den hjælp, de har brug for.
"FN-organisationerne har ikke noget mandat til at operere i de autonome områder, og derfor hviler tusindvis menneskeskæbner på NGO’er som Folkekirkens Nødhjælp," siger Whitney Mills.
I det Nordøstlige Syrien, som også kaldes NES, kæmper et kurdisk selvstyre for at beholde magten over et territorie, som de erobrede fra Islamisk stat i 2017. Men Ifølge Whitney Mills har freden dog på ingen sænket sig over området:
”Vi anslår, at en ud tre syriske bygninger er forurenet med eksplosive genstande. Utallige militser opererer stadig i NES. Det er bogstaveligt talt et skrøbeligt og eksplosivt fundament, det kurdiske selvstyre står på. Fattigdommen er ude af kontrol, og sikkerhedssituationen er kritisk – også for vores personale,” siger Whitney Mills.
Børnene skal tilbage i skole
Deir ez-Zur er et af de områder, der plages af daglige kampe. Her har Folkekirkens Nødhjælps mineryddere alligevel formået at rydde en skole, der var voldsomt forurenet med rester fra klyngebomber og IS-krigernes eksplosive efterladenskaber.
”Selvom der stadig er kampe tæt på, har børnene brug for en hverdag. Rydningen betyder, at de lokale børn snart kan komme i skole igen. Og nu hvor skolens område er sikkert, vil vi begynde at genopbygge og rehabilitere undervisningslokalerne,” siger Whitney Mills og understreger, at skolen skal indrettes med ramper og handicapvenlige løsninger.
15 % af de syriske børn mellem 12-19 år lider nemlig af et eller flere fysiske handikap. Derudover viser Folkekirkens Nødhjælps data fra Nordøstsyrien, at der er børn i hver fjerde husstand, som lider af psykiske traumer.
I 2021 støttede Folkekirkens Nødhjælp 84.054 mennesker, der lever i minerede og krigsforurenede samfund.
Kontakter
Bjørn JakobsenPresse og politisk rådgiver
Tlf:29700624Tlf:29700624bbja@dca.dkBilleder

Information om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Danskerne elsker genbrug – især om sommeren2.7.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Genbrugssalget eksploderer i sommermånederne. Det mærker Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker tydeligt over hele landet
Gå i rødt for Gazas børn og familier16.6.2025 16:38:34 CEST | Pressemeddelelse
Red Barnet, Amnesty International Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Greenpeace, International Media Support og Oxfam Danmark inviterer til demonstration foran Christiansborg.
Kendt influencer hænger sko i træerne på Nørrebro8.5.2025 12:24:24 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med Folkekirkens Nødhjælp ønsker Michella Meier-Morsi at skabe opmærksomhed om en ubehagelig - men meget vigtig - sandhed.
Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde
Momentum for reviving climate ambitions at Copenhagen Climate Ministerial5.5.2025 13:42:07 CEST | Pressemeddelelse
This week the annual Copenhagen Climate Ministerial will be held. Here several of the world’s climate ministers are gathering in Copenhagen to discuss climate how to manage the climate crisis.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum