Folkekirkens Nødhjælp

Hvert syvende syriske skolebarn lider af et eller flere handikap

Del

Imens et utal af militser svækker fremskridtet, forsøger Folkekirkens Nødhjælp at få sine mineryddere og nødhjælpsarbejdere frem til de syrere, som ikke engang FN har adgang til.

I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall
I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall

Efter snart 11 år med krig lider hvert syvende syriske skolebørn af et eller flere handikap. Folkekirkens Nødhjælp anslår, at mindst 3,3 millioner syriske børn har været udsat for eksplosioner, der har medført alvorlige skader, mistede lemmer eller i værste fald døden.

På den tragiske baggrund fastslår Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, at det er afgørende for de kommende generationers livsbetingelser, at alt ueksploderet ammunition bliver fjernet fra de syriske byer og landområder, ligesom alle mineofre fortjener støtte til at overkomme de fysiske og psykiske skader. 

”Huse, skoler og legepladser skal renses for eksplosivt krigsaffald. Næsten alt skal genopbygges. Forpinte mennesker skal have basal nødhjælp for at overleve,” siger Birgitte Qvist-Sørensen og understreger, at den igangværende krig gør den humanitære adgang kompliceret.

”Det kræver derfor en enorm velvilje fra internationale donorer, hvis den store opgave skal løses,” siger hun. 

Nordøst er uden for kontrol

Whitney Mills, der leder Folkekirkens Nødhjælps humanitære operationer i det nordøstlige Syrien, beskriver sikkerhedssituation som uforudsigelig og ekstremt farlig:

”Regeringen i Damaskus mistede kontrollen med det nordøstlige Syrien, da Islamisk Stat opstod på et fundament af desperation og ørkenstøv i grænselandet mellem Irak og Syrien,” siger Whitney Mills.

At store landområder de facto ikke længere regeres fra Damaskus betyder, at millioner af nødstedte mennesker ikke får den hjælp, de har brug for.

"FN-organisationerne har ikke noget mandat til at operere i de autonome områder, og derfor hviler tusindvis menneskeskæbner på NGO’er som Folkekirkens Nødhjælp," siger Whitney Mills. 

I det Nordøstlige Syrien, som også kaldes NES, kæmper et kurdisk selvstyre for at beholde magten over et territorie, som de erobrede fra Islamisk stat i 2017. Men Ifølge Whitney Mills har freden dog på ingen sænket sig over området:

”Vi anslår, at en ud tre syriske bygninger er forurenet med eksplosive genstande. Utallige militser opererer stadig i NES. Det er bogstaveligt talt et skrøbeligt og eksplosivt fundament, det kurdiske selvstyre står på. Fattigdommen er ude af kontrol, og sikkerhedssituationen er kritisk – også for vores personale,” siger Whitney Mills.

Børnene skal tilbage i skole

Deir ez-Zur er et af de områder, der plages af daglige kampe. Her har Folkekirkens Nødhjælps mineryddere alligevel formået at rydde en skole, der var voldsomt forurenet med rester fra klyngebomber og IS-krigernes eksplosive efterladenskaber.

”Selvom der stadig er kampe tæt på, har børnene brug for en hverdag. Rydningen betyder, at de lokale børn snart kan komme i skole igen. Og nu hvor skolens område er sikkert, vil vi begynde at genopbygge og rehabilitere undervisningslokalerne,” siger Whitney Mills og understreger, at skolen skal indrettes med ramper og handicapvenlige løsninger.

15 % af de syriske børn mellem 12-19 år lider nemlig af et eller flere fysiske handikap. Derudover viser Folkekirkens Nødhjælps data fra Nordøstsyrien, at der er børn i hver fjerde husstand, som lider af psykiske traumer.  

I 2021 støttede Folkekirkens Nødhjælp 84.054 mennesker, der lever i minerede og krigsforurenede samfund.

Kontakter

Billeder

I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall
I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp parat til at rydde miner i Ukraine21.4.2022 19:21:58 CEST | Pressemeddelelse

Ukraine skal ryddes for miner, før ukrainerne kan få deres hjem og hverdag tilbage. Derfor bakker Folkekirkens Nødhjælp fuldt ud op om statsminister Mette Frederiksens udmelding om, at Danmark allerede nu vil hjælpe Ukraine med minerydning. Meldingen kom fra Mette Frederiksen under hendes besøg i Ukraine, hvor hun mødtes med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj. ”Vi bakker op om Regeringens beslutning om at hjælpe ukrainerne med minerydning og med at fjerne ueksploderet ammunition så hurtigt som muligt. Det har vi tidligere gjort på Balkan, vi gør det i Mellemøsten og Afrika, og vi står klar til at gøre det i Ukraine,” siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen. Folkekirkens Nødhjælps er i fuld gang med at forberede humanitære operationer i Kyiv-området, som indbyggere fra den vestlige del af landet nu vender tilbage til – og som andre krigsramte indbyggere flygter til fra krigen i den østlige del af landet. Organisationens humanitære eksperter er på plads i Kiev og har samme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum