Folkekirkens Nødhjælp

Hvert syvende syriske skolebarn lider af et eller flere handikap

Del
Imens et utal af militser svækker fremskridtet, forsøger Folkekirkens Nødhjælp at få sine mineryddere og nødhjælpsarbejdere frem til de syrere, som ikke engang FN har adgang til.
I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall
I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall

Efter snart 11 år med krig lider hvert syvende syriske skolebørn af et eller flere handikap. Folkekirkens Nødhjælp anslår, at mindst 3,3 millioner syriske børn har været udsat for eksplosioner, der har medført alvorlige skader, mistede lemmer eller i værste fald døden.

På den tragiske baggrund fastslår Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, at det er afgørende for de kommende generationers livsbetingelser, at alt ueksploderet ammunition bliver fjernet fra de syriske byer og landområder, ligesom alle mineofre fortjener støtte til at overkomme de fysiske og psykiske skader. 

”Huse, skoler og legepladser skal renses for eksplosivt krigsaffald. Næsten alt skal genopbygges. Forpinte mennesker skal have basal nødhjælp for at overleve,” siger Birgitte Qvist-Sørensen og understreger, at den igangværende krig gør den humanitære adgang kompliceret.

”Det kræver derfor en enorm velvilje fra internationale donorer, hvis den store opgave skal løses,” siger hun. 

Nordøst er uden for kontrol

Whitney Mills, der leder Folkekirkens Nødhjælps humanitære operationer i det nordøstlige Syrien, beskriver sikkerhedssituation som uforudsigelig og ekstremt farlig:

”Regeringen i Damaskus mistede kontrollen med det nordøstlige Syrien, da Islamisk Stat opstod på et fundament af desperation og ørkenstøv i grænselandet mellem Irak og Syrien,” siger Whitney Mills.

At store landområder de facto ikke længere regeres fra Damaskus betyder, at millioner af nødstedte mennesker ikke får den hjælp, de har brug for.

"FN-organisationerne har ikke noget mandat til at operere i de autonome områder, og derfor hviler tusindvis menneskeskæbner på NGO’er som Folkekirkens Nødhjælp," siger Whitney Mills. 

I det Nordøstlige Syrien, som også kaldes NES, kæmper et kurdisk selvstyre for at beholde magten over et territorie, som de erobrede fra Islamisk stat i 2017. Men Ifølge Whitney Mills har freden dog på ingen sænket sig over området:

”Vi anslår, at en ud tre syriske bygninger er forurenet med eksplosive genstande. Utallige militser opererer stadig i NES. Det er bogstaveligt talt et skrøbeligt og eksplosivt fundament, det kurdiske selvstyre står på. Fattigdommen er ude af kontrol, og sikkerhedssituationen er kritisk – også for vores personale,” siger Whitney Mills.

Børnene skal tilbage i skole

Deir ez-Zur er et af de områder, der plages af daglige kampe. Her har Folkekirkens Nødhjælps mineryddere alligevel formået at rydde en skole, der var voldsomt forurenet med rester fra klyngebomber og IS-krigernes eksplosive efterladenskaber.

”Selvom der stadig er kampe tæt på, har børnene brug for en hverdag. Rydningen betyder, at de lokale børn snart kan komme i skole igen. Og nu hvor skolens område er sikkert, vil vi begynde at genopbygge og rehabilitere undervisningslokalerne,” siger Whitney Mills og understreger, at skolen skal indrettes med ramper og handicapvenlige løsninger.

15 % af de syriske børn mellem 12-19 år lider nemlig af et eller flere fysiske handikap. Derudover viser Folkekirkens Nødhjælps data fra Nordøstsyrien, at der er børn i hver fjerde husstand, som lider af psykiske traumer.  

I 2021 støttede Folkekirkens Nødhjælp 84.054 mennesker, der lever i minerede og krigsforurenede samfund.

Kontakter

Billeder

I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall
I flygtningelejren Domiz på grænsen mellem Irak og Syrien bor 29.000 syriske flygtninge. Mange af dem ankom for mere end 10 år siden. Foto: Jakob Dall
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Sportens verden spist af med halvt ton overskudsris24.4.2024 15:31:20 CEST | Pressemeddelelse

Flere end 1.000 deltagere ved Idrætsmødets konference i Aalborg får i disse dage serveret 540 kg. økologiske ris og krydderipasta fra madspildssupermarkedet Wefood, som Folkekirkens Nødhjælp driver. Det flugter med Idrætsmødets fokus på klima og bæredygtighed, som i år diskuteres i en række paneldebatter og workshops. Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær er glad for samarbejdet med Idrætsmødet og Restaurant AKKC by MEST i Aalborg Kongres & Kultur Center, der bidrager til at bekæmpe madspild ved at bruge økologiske ris og krydderipastaer fra Wefood-supermarkedet i Aalborg til at bespise idrættens organisationer, deltagende kommuner, universiteter, politikere, ngo’er osv. “Det er et konkret og bæredygtigt indspark på Idrætsmødet, at AKKC by MEST bruger overskudsvarer fra Wefood i menuen til deltagerne,” siger Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der selv deltager i en række debatter om idrættens ansvar i forhold til klima og

Folkekirkens Nødhjælp kickstarter klimatopmøde i København18.3.2024 14:15:28 CET | Pressemeddelelse

I denne uge mødes en lang række af verdens klimaministre til topforhandlinger i Danmark ved det årlige ’Copenhagen Climate Ministerial’. Dagen før forhandlingerne officielt går i gang, samler Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med Concito og internationale partnere, ministre, topembedsmænd og førende klimaorganisationer fra hele verden til klimadiskussioner for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. ”Vi er glade for at kunne samle så mange ministre og eksperter i samme rum i vores lokaler i København, så vi kan levere vigtige klimabudskaber op til de officielle forhandlinger senere på ugen. Det er vigtigt, at regeringer i hele verden sætter handling bag løftet om flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en kogende klode”, siger Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær. Ifølge Jonas Nøddekær er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut. ”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for me

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye