Hver tredje tvangslukkede frisør skal tilbagebetale corona-hjælpepakke
Hver tredje frisør, der oplevede et 100 pct. omsætningsfald under tvangsnedlukningen på grund af corona-krisen, risikerer nu at skulle betale den kompensation til selvstændige, de har modtaget, tilbage. Det er helt urimeligt, for loven og vejledning fra myndighedernes side er så uklar og misvisende, at virksomhederne ikke kunne tro andet end, at de har fulgt reglerne, mener SMVdanmark.

Da de liberale erhverv fik lov at slå dørene op igen efter fem ugers tvungen corona-nedlukning, tog frisørerne fat, for kunderne stod i kø efter at få deres frisurer tilbage. Men hvor deres ansatte blev belønnet med 50 pct. i overarbejdsbetaling for den ekstra indsats, er belønningen til de selvstændige selv, at staten nu kræver, at de betaler den kompensation, de har modtaget under tvangsnedlukningen, tilbage.
Det vil ramme hver tredje af de frisører, der mistede al omsætning under tvangsnedlukningen, viser en analyse fra SMVdanmark.
På virksomhedsguiden.dk, som er dér, virksomhederne er blevet henvist til for at finde information og ansøge om hjælpepakker, har der gennem hele perioden været følgende vejledning, udformet som spørgsmål/svar: ”Spørgsmål: Jeg har haft forbud mod at holde åbent. Kan jeg få 100 pct. kompensation? Svar: Ja, hvis din virksomhed har været omfattet af forbuddet mod at holde åbent, kan du få 100 pct. kompensation i netop den periode. I den resterende del af kompensationsperioden kan du få 90 pct. kompensation, dog stadig maksimalt 23.000 kr. pr. måned.”
Reglerne er skruet sådan sammen, at virksomhederne skal havde haft en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. for at få del i hjælpepakken. Men på baggrund af ovenstående vejledning fra Erhvervsstyrelsen har virksomhederne opfattet perioden, hvor de var tvangsnedlukket, som en selvstændig periode, hvor der, som det fremgår, udbetales 100 pct. kompensation. Præcis som det gælder for en anden hjælpepakke – den for faste omkostninger - som de også har kunnet søge.
Men Erhvervsstyrelsen mener nu, at omsætningen skal være faldet i en langt længere periode end nedlukningsperioden, nemlig frem til et godt stykke ind i juni, for at få støtte. Dermed svier det til frisørerne, at de arbejdede 60 timer eller mere om ugen i perioden umiddelbart efter åbningen, fordi mange af dem nu ikke længere kan leve op til kravet om, at omsætningen skal være faldet med mindst 30 pct. over den samlede periode. Det er helt urimeligt, mener Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.
”Da frisørerne endelig fik lov at tage sig af de mange kunder, der havde ventet med længsel på at blive klippet, knoklede de løs, indkaldte ekstra mandskab, udbetalte overarbejdsbetaling og søn- og helligdagstillæg. Mange solgte hårprodukter med stor rabat for at få gang i butikken og for at hjælpe producenterne. Så deres omsætning steg, men deres overskud fra al det arbejde steg slet ikke i samme omfang. Resultatet af deres hårde arbejde er, at i mange tilfælde ender deres samlede omsætningsfald måske ”kun” på 25-27 pct., og så har de ikke længere krav på hjælpepakken og skal betale tusindvis af kroner tilbage. Vi har eksempler på frisører, der har tjent et par tusind kr. over grænsen på de 30 pct. og nu skal betale 69.000 kr. tilbage. Det er helt og aldeles urimeligt,” siger Jakob Brandt.
SMVdanmark har rykket mange gange, helt tilbage fra april, for at få Erhvervsstyrelsen til at bekræfte, at den tvangsnedlukkede periode skulle forstås som en selvstændig periode præcis som med ordningen for faste omkostninger. Men styrelsen svarede først efter halvanden måned, og dér var det for sent for frisørerne at indrette sig efter de nye retningslinjer.
”Reglerne er desværre uklare og direkte misvisende, og myndighederne har ikke villet præcisere dem for os. Mine medlemmer har handlet i god tro på baggrund af den vejledning, myndighederne har givet dem. Derfor må politikerne præcisere overfor myndighederne, at vi i Danmark selvfølgelig ikke straffer virksomheder, der kommer i klemme af uklar lovgivning og ringe myndighedsvejledning og da slet ikke for at have ydet en ekstra indsats for samfundet og kunderne ved at knokle 60 timer om ugen,” siger Jakob Brandt.
Her den fulde vejledning fra virksomhedsguiden.dk om kompensation:
Spørgsmål: Jeg har haft forbud mod at holde åbent. Kan jeg få 100 % kompensation?
Svar: Ja, hvis din virksomhed har været omfattet af forbuddet mod at holde åbent, kan du få 100 % kompensation i netop den periode.
I den resterende del af kompensationsperioden kan du få 90 % kompensation, dog stadig maksimalt 23.000 kr. pr. måned.
For at din virksomhed er omfattet af forbuddet mod at holde åbent, kræver det, at alle dele af virksomheden på det givne CVR-nummer har været omfattet. Det er ikke tilstrækkeligt, at enkelte eller flere filialer eller butikker har været ramt af forbud. Det er også et krav, at din virksomhed ikke har haft nogen omsætning – fx net-salg – i den periode, hvor din virksomhed har haft forbud mod at holde åbent. Bemærk, at gavekort indtægtsføres ved indløsning og ikke anses for omsætning i perioden, hvor virksomheden er påbudt lukket. Donationer anses ikke for omsætning, da der ikke er en modydelse.
Du skal i ansøgningen dokumentere, at du har haft forbud mod at have åbent. Det skal være i form af en pdf, hvor du forklarer, hvorfor din virksomhed er omfattet af forbuddet, herunder hvilken type virksomhed du driver.
Kontakter
Jakob BrandtAdm. direktør i SMVdanmark
Tlf:24 25 27 27brandt@smvdanmark.dkBilleder
Links
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
SMVdanmark: Fagbevægelsen og regeringen vil klippe en skaldet – ny trepart er en katastrofe15.1.2021 10:42:21 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om at forlænge den eksisterende lønkompensationsordning i yderligere tre uger uden at rette op på, at aftalen er en stor økonomisk åreladning af virksomhederne, er et svigt af dansk erhvervsliv. Det er ganske enkelt ikke samfundssind fra fagbevægelsens, regeringens og de store arbejdsgiverorganisationers side at lade virksomhederne bære så stor en del af corona-regningen. Det vil skubbe virksomheder ud i konkurs, mener SMVdanmark.
SMVdanmark til Mette F.: Giv virksomhederne en langsigtet plan og udvid kompensationen13.1.2021 19:18:25 CET | Pressemeddelelse
Regeringen må allerede nu vurdere, om restriktionerne bør forlænges frem til foråret. Det vil give virksomhederne en tiltrængt mulighed for at langtidsplanlægge. Samtidigt må politikerne erkende, at de små virksomheders økonomi nu er så tyndslidt, at kompensationen skal forbedres markant, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Med nye restriktioner skal momsbetaling udskydes5.1.2021 16:53:55 CET | Pressemeddelelse
Når regeringen strammer restriktionerne og forventer at forlænge dem efter 17. januar, har virksomhederne brug for et stærkere sikkerhedsnet. Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, foreslår, at virksomhedernes betaling af moms i marts allerede nu udskydes yderligere.
SMVdanmark: Økonomisk sikkerhedsnet til hele erhvervslivet bør være Mette Frederiksens nytårsforsæt29.12.2020 19:30:29 CET | Pressemeddelelse
Forlængede restriktioner kalder på et samlet økonomisk sikkerhedsnet for danske virksomheder, mener adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. Han foreslår derfor en generel kompensation, der skal gælde fra marts 2020 til marts 2021.
Ny analyse: Hårdt ramte virksomheder venter månedsvis på corona-kompensation23.12.2020 09:57:58 CET | Pressemeddelelse
En stikprøve i en af de hårdest ramte brancher i SMVdanmark – oplevelseserhvervet – viser, at næsten halvdelen af virksomhederne stadig venter på at få udbetalt kompensation for restriktionerne. I gennemsnit har de foreløbigt ventet 70 dage. Det er helt uacceptabelt, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Politisk lottokupon erstatter erhvervslivets ret til fuld kompensation18.12.2020 20:33:58 CET | Pressemeddelelse
SMVdanmark er glade for, at aftalepartierne bag dagens aftale har valgt at forkaste det oprindelige udkast til epidemilov og styrke den parlamentariske kontrol. Men det er skuffende, at den nye epidemilov er en kraftig svækkelse af erhvervslivets rettigheder og stiller virksomhederne betydeligt ringere, end de stod 1. marts.
SMVdanmark: Ny barselsfond er et kæmpe skridt for de selvstændige17.12.2020 13:07:54 CET | Pressemeddelelse
Folketinget har netop vedtaget en ny barselsfond for selvstændige. Den vil gøre det langt mere økonomisk sikkert for kvinder at starte virksomhed, så kvinder ikke skal vælge mellem at stifte virksomhed eller stifte familie. Samtidigt gør fonden op med en årelang forskelsbehandling mellem lønmodtagere og selvstændige. Det er en festdag, mener SMVdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum