Hver fjerde kvindelige studerende frygter grænseoverskridende studiestart
Nye studerende myldrer i denne tid ind på de videregående uddannelser, men for hver fjerde af de nye kvindelige studerende er det med en frygt for, at der i studiestarten vil være grænseoverskridende sociale aktiviteter.
I alt er det 24 procent af de kvindelige studerende, der frygter at opleve de sociale aktiviteter i studiestarten som grænseoverskridende, mens det gælder 11 procent af de nye mandlige studerende. Det viser en ny EVA-undersøgelse blandt mere end 20.000 nye studerende på videregående uddannelser. Her fremgår det også, at langt de fleste nye studerende ser studiet som en vej til nye venskaber. Således svarer 74 procent, at de synes, det er vigtigt at få venner på studiet.
”Langt de fleste studerende glæder sig til det sociale liv på studiet, og vil gerne have nye venner, men for nogle er studiestarten også forbundet med en frygt for, at man vil få sine grænser overskredet. Vi ved, at det for nogle kan være grænseoverskridende at være sammen med mange nye mennesker på en gang, og nogle frygter grænseoverskridende aktiviteter i studiestartsforløbene. Der er også dem, der måske frygter festerne med de store mængder alkohol og måske risiko for seksuelle krænkelser” siger Andreas Pihl Kjærsgård.
Ud over kvindelige studerende, er det især studerende med lav trivsel, der frygter, at studiestartens aktiviteter bliver grænseoverskridende. Blandt disse studerende, der scorer lavt på WHO’s trivselsskala, er det hele 39 procent, der frygter grænseoverskridende aktiviteter.
Forskellige typer studerende
Den aktuelle undersøgelse er en udbygning af en kvalitativ undersøgelse fra 2021, der viste, at de nye studerende kan deles ind i fire arketyper, som både har forskellige forventninger til studiestarten, og deltager i sociale og faglige fællesskaber på forskellig vis. Mens nogle kaster sig ud i introaktiviteter og sætter gang i festen, så bliver andre nervøse ved tanken om sociale arrangementer. De fire studerende bliver beskrevet som Den eftertænksomme studerende, Den sociale netværker, Den faglige netværker og Initiativtageren.
”De forskellige typer studerende har selvfølgelig forskellige behov, også i studiestarten. Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne tilrettelægger studiestarten, så der også er muligheder for at være med, for de kommende studerende, der ikke er til store forsamlinger, fester og meget alkohol. Det er centralt, at de også får en god studiestart, for vi ved det betyder meget for at fastholde dem på studiet. De studerende er forskellige: Nogle vil helst lære de andre at kende gennem faglige aktiviteter, mens andre gerne selv vil være med til at sætte sociale aktiviteter i gang,” siger Andreas Pihl Kjærsgård.
I den nye EVA-undersøgelse svarer hver fjerde, at de gerne vil være med til at sociale aktiviteter i gang på uddannelsen. Det gælder især på de kunstneriske uddannelser, hvor 39 procent gerne vil være med. I alt er det 17 procent af de nye studerende, der foretrækker at lære nye medstuderende at kende ved at lave noget fagligt frem for socialt. Det er især udbredt blandt kommende studerende på 26 år eller derover.
Resultater fra undersøgelsen
- 24% af kommende kvindelige studerende frygter at opleve de sociale aktiviteter i studiestarten som grænseoverskridende. Det gælder 10 % af de kommende mandlige studerende og 18 % i alt. Frygten er også særligt udbredt blandt kommende studerende med lav trivsel (39%) samt kommende kvindelige studerende (24 %).
- Tre ud af fire (74 %) synes det er vigtigt at få venner på studiet.
- En fjerdedel (25 %) vil gerne være med til at sætte sociale aktiviteter i gang på uddannelsen. Det især på de kunstneriske uddannelser (39 %), og blandt kommende studerende uden risiko for mistrivsel (27 %).
- Knap en femtedel (17 %) foretrækker at lære nye medstuderende at kende ved at lave noget fagligt frem for socialt. Det gælder især kommende studerende på 26 år eller derover (29 %).
Om undersøgelsen
Analysen bygger på spørgeskemadata fra EVA’s forløbsundersøgelse på de videregående uddannelser samt data fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Data i dette notat blev indsamlet blandt kommende studerende i august 2021, dvs. umiddelbart inden studiestart. Der er svar fra 20.127 respondenter, som er vægtede, så undersøgelsespopulationen afspejler den samlede population af kommende studerende bedst muligt
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Giese JakobsenKommunikationskonsulentDanmarks Evalueringsinstitut
Tlf:51208172rgj@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum