Hver femte voksen har kroniske smerter – hvad kan lægen gøre?
Det tværfaglige team i Gigtforeningens rådgivning taler hver dag med gigtpatienter, som har brug for hjælp til at tackle deres smerter. Sygdomme i led, ryg og muskler er nemlig den mest almindelige årsag til kroniske smerter.
”En af de ting, som går igen, er, at de her mennesker føler sig overladt til selv at finde ud af livet med smerter. Og at de helst ikke vil belaste familien eller sundhedsvæsenet med problemet. Det kan godt føles meget ensomt,” fortæller Nanna Bacci Hartz, som er sygeplejerske i Gigtforeningens rådgivning.
De fleste af patienterne tager forskellige lægemidler for deres smerter og er løbende i dialog med deres praktiserende læge eller konsultationssygeplejerske om den medicinske behandling. Men mange oplever, at der ikke er tid til at tale om andet end helt specifikke emner. De giver udtryk for, at de har brug for mere tid til at komme rundt om alt det, der følger med, når man lever med kroniske smerter. Og de savner viden om, hvad f.eks. træning, mentale værktøjer, vægttab og behandling på en smerteklinik kan gøre for dem.
”Kroniske smerter er komplekse, og der findes ikke en formel, der virker for alle. Så det tager tid og kræver ofte flere samtaler at hjælpe den enkelte patient videre. Ikke til et liv uden smerter, men til en hverdag, hvor de fylder mindre,” slutter Nanna Bacci Hartz.
Her er eksperternes gode råd til læger, der møder kroniske smertepatienter i deres konsultation:
- Giv dig tid til en dialog med patienten om smerter. Tag afsæt i patientens aktuelle viden om smerter og behandlingsmuligheder, både medicinske om ikke-medicinske.
- Spørg ind til, om patienten har brug for støtte og information om træning, vægttab, mentale værktøjer m.m., og henvis meget gerne til de kommunale tilbud, der er gratis.
- Vær opmærksom på patientens mentale sundhed. Mange smertepatienter har tegn på angst og depression, og en del har også selvmordstanker.
- Overvej, om en henvisning til en smerteklinik eller et rehabiliteringsophold kunne være relevant.
Få viden om smerter
På Gigtforeningens hjemmeside får du viden om kroniske smerter og konkrete råd om, hvad du selv kan gøre for at lindre dem. Læs mere her: www.gigtforeningen.dk/smerteraad
Information om Gigtforeningen
Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.
Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Konference på Christiansborg: Sammen om en bedre indsats mod gigt!8.11.2024 12:18:22 CET | Pressemeddelelse
Er du klar til at give gigtpatienter en stærkere stemme? Den 19. november 2024 inviterer Gigtforeningen dig til en vigtig konference på Christiansborg.
Historisk mange knæoperationer skaber akut behov for kronikerpakke til gigt8.11.2024 09:59:34 CET | Pressemeddelelse
Markant stigning i knæoperationer får Gigtforeningen til at kræve en kronikerpakke med fokus på tidlig og effektiv behandling af artrose.
Anette Claudi ny pressechef i Gigtforeningen: Styrker indsatsen for Danmarks største oversete patientgruppe5.11.2024 10:20:45 CET | Pressemeddelelse
Skal - med solid erfaring og en idérig tilgang til kommunikation - bidrage til at sætte fokus på de 700.000 danskere, der lever med gigt.
Fornem pris til forsker i digitale løsninger for gigtpatienter11.10.2024 13:57:05 CEST | Pressemeddelelse
Det blev professor Annette de Thurah, der modtog Dronning Ingrids Forskerpris 2025.
Kom ud og træn i naturen, mand!11.10.2024 13:17:00 CEST | Pressemeddelelse
Mænd med gigt har svært ved at komme ud ad døren og få rørt deres krop. Nu giver Gigtforeningen og DGI Østjylland dem et kærligt skub og inviterer til træning under åben himmel ni steder i landet lørdag den 12. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum