Hver femte arbejdsulykke sker under høsten: Topdanmark kommer med opfordring efter bekymrende udvikling

Trods adskillige indsatser er det endnu ikke lykkedes for alvor at knække kurven over arbejdsulykker i landbruget.
Særligt i sensommeren sker der mange ulykker, viser en ny opgørelse fra Topdanmark, som derfor opfordrer landmænd og ansatte i landbruget til at være ekstra opmærksomme på at passe på sig selv og andre, når høsten sætter ind.
Opgørelsen viser, at antallet af arbejdsulykker i august og september ligger hele 24 procent over gennemsnittet for året.
Selskabet, som forsikrer cirka hvert andet danske landbrug, er dykket ned i skadestallene på området for perioden 2018-2021, som afslører, at hver femte arbejdsulykke sker direkte under høsten og i sensommeren.
”Tallene tegner desværre et kedeligt og alvorligt billede. Risikoen for at komme til skade er fortsat markant højere under høsten, selvom der i flere årtier har været indsatser for at undgå netop triste scenarioer og alvorlige ulykker i de ekstra travle perioder i landbruget,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef hos Topdanmark.
”Under høsten ved vi, at der bliver arbejdet intenst og i døgndrift. Det betyder, at eksempelvis stress og træthed er blandt årsager til, at der sker ulykker. En arbejdsulykke har ikke bare konsekvenser for den enkelte person, den har typisk også konsekvenser for driften og udbyttet, da få nøglepersoner kan være afgørende for en vellykket høst,” siger han.
Ifølge Arbejdstilsynet er landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige arbejdsulykker, og Topdanmark hjælper i sensommeren kunder, der typisk er ramt af kvæstelser af fingre, hænder, arme og ben, og som typisk sker på grund af et slag, at kunder kommer i klemme, eller at de skærer sig eller falder fra en maskine.
6 ud 10 landmænd er bekymret for ulykker og sygdom
På grund af blandt andet antallet af arbejdsulykker under høsten er uheld og sygdom også det, som landmænd selv peger på som deres største bekymring. I en rundspørge blandt Topdanmarks landbrugskunder svarer knap seks ud ti (56 procent), at ”mit helbred” er det vigtigste for at sikre driften. Anden højeste prioritet var ”mine dyrs helbred”, som 16 procent angav.
”Det er kun positivt, at der hos alle parter er en anerkendelse af de store konsekvenser for arbejdslivet og privatlivet, som en ulykke kan medføre. Derfor handler forsikring også om at hjælpe den tilskadekomne med at få sit liv tilbage, hvis vi kan, og ikke bare om at udbetale en erstatning. Det er godt for den enkelte, det er godt for arbejdsgiveren at få sin medarbejder tilbage, det er godt for samfundsøkonomien at undgå at udbetalinger til sygedagpenge, og så er det selvfølgelig også godt for os som selskab, at vi ikke skal betale en livslang ydelse,” siger Preben Rasmussen.
”Vi ser desværre en tendens til, at hvis man er sygemeldt i mere end tre måneder, så falder sandsynligheden for at vende tilbage markant. Derfor er en tidlig indsats ekstremt vigtigt, og heldigvis lykkes vi med at få de fleste tilbage med et skræddersyet behandlings- og genoptræningsforløb,” siger han.
For at nedbringe omfanget af arbejdsulykker og forebygge de triste scenarioer har Topdanmark sammen med SEGES udarbejdet konceptet Arbejdsliv, hvor en rådgiver hjælper landbrugskunder med at håndtere myndighedernes reaktion, fx besøg fra politi eller Arbejdstilsynet, og eventuelt med at justere arbejdsgange eller arbejdsmiljøet for at undgå lignende uheld fremover.
Har du forsikret dig selv, ægtefællen eller nabosønnen?
Et nedslag i salgstallene hos Topdanmark viser, at danske landmænd og landbrug er gode til at forsikre deres bygninger, bedrift, ansatte, dyrene og afgrøder. Men de glemmer ofte at forsikre sig selv, og det kan få konsekvenser ved en arbejdsulykke, især under høsten hvor mange giver en hånd med.
”Loven kræver, at alle virksomheder, også landbrugsbedrifter, har en arbejdsskadeforsikring, som dækker, hvis en medarbejder kommer til skade i arbejdstiden. Men selvstændige har ikke pligt til at købe forsikringen og man kan i stedet tegne en frivillig arbejdsskadeforsikring for sig selv og sin ægtefælle. Og får man en hjælpende hånd fra eksempelvis naboens søn, kan man tegne en supplerende arbejdsskadeforsikring, som dækker alle midlertidige medarbejdere,” siger Preben Rasmussen.
Topdanmark estimerer, at kun 3 ud af 10 landmænd vælger at tegne den såkaldte frivillig arbejdsskadeforsikring, mens tallet for deltidslandbrugere er helt nede på fem procent.
//
Tjekliste: Undgå at komme til skade under høsten
- Gør dine maskiner høstklar i god tid:
- Servicer maskinerne, tjek leje og remme. Skift slidte lejer og remme ud, før høstarbejdet starter og undgå tilmed irriterende driftsstop i marken.
- Tjek om elkabler er beskadiget. I løbet af vinteren kan gnavere have spist kablerne, det giver både risiko for brand og for unødige pludselige stop i marken.
- Tjek bremser og hydraulikslange på mejetærsker, presser, traktorer og vogne. Hvis bremserne ikke fungerer korrekt, kan det resultere i frygtelige ulykker.
- Tjek om kugletræk og trækbomme er i god stand og sikre.
- Sørg for at slukningsudsyr og ildslukkere på mejetærskere og pressere virker.
- Sørg for at eventuelle luftkonditionering i førerhuse virker. Lange arbejdsdage i varme førerhuse er tærende og giver høj risiko for ulykker og fejltagelser.
- Tjek at belysningen på maskinerne virker.
- Stop altid for maskinen, hvis den skal renses eller serviceres.
- Servicer maskinerne, tjek leje og remme. Skift slidte lejer og remme ud, før høstarbejdet starter og undgå tilmed irriterende driftsstop i marken.
- Pas på dig selv:
- Husk at holde pauser.
- Spis og drik rigelig med vand. Langt de fleste ulykker sker ved trætte og stressede førere af maskinerne.
- Holde øje med symptomer på træthed og stress. Det kan fx være flimmer for øjnene, koncentrationsbesvær eller hovedpine.
- Husk at holde pauser.
- Hav hjælpen klar:
- Husk mobiltelefonen og sørg for, at den ikke løber tør for strøm. Hav eventuelt en oplader med i maskinerne.
- Hent 112-app'en og brug den til nødopkald, da den fortæller alarmcentralen præcis, hvor et nødopkald kommer fra. Det kan være vanskeligt at finde stedet, hvis du er ude i marken, her er app’en et godt værktøj.
- Hav førstehjælpskasser i mejetærskere og traktorer.
- Husk mobiltelefonen og sørg for, at den ikke løber tør for strøm. Hav eventuelt en oplader med i maskinerne.
Nøgleord
Kontakter
Troels KarlskovPressechef
Tlf:+45 30 30 15 00tkj@topdanmark.dkSøren Martin OlsenPresserådgiver
Tlf:+45 25 45 65 75smo@topdanmark.dkBilleder
Links
Information om Topdanmark A/S
Topdanmark er et af landets største forsikringsselskaber og kommercielle pensionsselskaber.
Vi er 2.400 medarbejdere, der hjælper flere end 110.000 erhvervs- og landbrugskunder, 600.000 privatkunder og 225.000 pensionskunder i hele landet. Det har vi gjort siden 1898, hvor grundstenen til Topdanmark blev lagt.
Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Peter Hermann har valgt at stoppe, når Topdanmarks integration i If er gennemført6.2.2025 07:40:32 CET | Pressemeddelelse
Peter Hermann har valgt at stoppe som adm. direktør i Topdanmark og viceadm. direktør i If, når Topdanmark er integreret i If 1. juli 2025. Integrationen betyder, at Topdanmark bliver en del af Nordens største forsikringsselskab og det næststørste forsikringsselskab i Danmark med en markedsandel på 21 procent. ”Jeg er stolt over den transformation, som Topdanmark er lykkedes med de seneste syv år. Sammen med dygtige medarbejdere har vi trods store forandringer formået at skabe stærke resultater med en solid kerneforretning, ansvarlig vækst og stigende tilfredshed blandt medarbejdere og kunder. Det betyder, at Topdanmark i dag er et fokuseret, moderne og veldrevet forsikringsselskab, der skaber værdi for kunder, aktionærer og samfundet,” siger Peter Hermann. Sampo-koncernens købstilbud på Topdanmark i august 2024 indledte Topdanmarks integration i If, som er ejet af Sampo. ”Det har været vigtigt for mig at bidrage til integrationen, og sammen har vi lagt en klar plan frem mod den juridi
Topdanmark i opråb: Afgørende at tjekke dette før skiferien30.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere får snart travlt med at pakke kufferten for at komme afsted på ski. Uge 7 og 8 er to meget populære skiuger, som normalt plejer at give travlhed hos Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. ”Vi kan allerede se nu, at danskerne kommer til skade på ski og snowboard. Vi forventer især at få travlt med at hjælpe vores kunder i de klassiske vinterferieuger, som er højsæson for skiferier,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark. Topdanmarks kunder har foreløbigt anmeldt knap 190 skiskader i år. I januar og februar sidste år blev der anmeldt knap 700 skiskader. Ifølge SOS International, som Topdanmark samarbejder med, var det henholdsvis de 50-59-årige og 20-29-årige, der tegnede sig for flest skiskader i forbindelse med sidste års skisæson. Begge aldersgrupper stod for ca. 20 procent af skiskaderne hver. ”Det er især skader i knæ og underben, der giver mange danskere problemer på skiferien, men vi ser også altid en del, som slår skulderen,
Topdanmark sælger ejerandel i Bornholms Brandforsikring29.11.2024 09:03:32 CET | Pressemeddelelse
Topdanmark sælger sin ejerandel af Bornholms Brandforsikring pr. 29. november 2024. Distributionssamarbejdet fortsætter, så Topdanmark fortsat tilbyder produkter til private kunder og mindre virksomheder på Bornholm.
Topdanmark fortsætter stærk vækst og investering i digitale løsninger6.11.2024 08:49:36 CET | Pressemeddelelse
Topdanmark oplever fortsat positiv vækst, viser regnskabstal for årets første ni måneder. Kundernes tilfredshed med digitale services er samtidig steget.
Forsikringsselskab sender advarsel: Få det gjort, før sne og is pludseligt rammer31.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste tre år har november været garant for sæsonens første sne. Derfor sender Topdanmark nu en opfordring til sine kunder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum