VIA University College

humAId vinder innovationsprisen 2022

Del
Studerende fra SDU vinder Innovationsprisen 2022 med humAId, som er en automatisk tegnsprogstolkningsservice for døve. Med kunstig intelligens løser humAId problemet med manglende tolke i Danmark.
Vinderen af Innovationsprisen blev kåret med konfetti på VIA University College i Horsens. Foto: VIA University College/Radim Theiner.
Vinderen af Innovationsprisen blev kåret med konfetti på VIA University College i Horsens. Foto: VIA University College/Radim Theiner.

Snart bliver det nemmere for døve at kommunikere med hørende. Mads Lorentzen, der kommer fra Esbjerg, har sammen med sin studiekammerat Mikkel Bytoft fra Ferritslev på Fyn udviklet en app, der hedder humAId, som med kunstig intelligens hjælper døve med at kommunikere med personer, der ikke kender til tegnsprog.

Vil oversætte de døves liv

”Vores vision er at gøre de døve uafhængige af tolke. Med appen vil vi oversætte de døves liv, så de også kan være med i snakken omkring kaffemaskinen. Vi håber, at appen kan være med til at fjerne uligheden mellem hørende og døve,” siger Mads Lorentzen.

Som vinder af Innovationsprisen 2022 kan han nu tage tilbage til Syddansk Universitet i Odense og studiet til civilingeniør i avanceret robotteknologi for at arbejde videre med appen sammen med Mikkel Bytoft, der læser til softwareingeniør.

Innovationsprisen er en årlig innovationskonkurrence for alle landets studerende på videregående uddannelser i Danmark. Finalen blev afholdt 7. april 2022 på VIA University College, Campus Horsens. Her var ni finalister udvalgt til at dyste om hovedpræmien på 50.000 kroner til at videreudvikle sin idé. En enkelt finalist udgik på grund af corona, så der var otte finalister, som blev vurderet af en skarp jury.

Præmie realiserer idéerne

”Jeg var privilegeret at være en del af juryen sidste år, men jeg må tilstå, at niveauet af innovation er steget markant. Det er virkelig dygtige studerende, som dyster mod hinanden. Men idéerne skal ikke kun være innovative og bæredygtige – de skal også være realiserbare,” lyder det fra jurymedlem Steffen Max Høgh, forfatter af ”Bæredygtig Business” og foredragsholder.

Sidste års vinder af Innovationsprisen, CEDI by ooono, var også repræsenteret i juryen med Camilla Sonne.

”Det har været meget spændende at være med i maskinrummet på den anden side af bordet. Jeg synes, de alle var meget ambitiøse, og særligt første- og andenpladsen lå ret tæt,” fortæller Camilla Sonne, der dimitterede fra VIA University College i Aarhus C i sommeren 2021. Hun og de tre andre kvinder i CEDI by ooono arbejder nu på projektet på fuldtid, hvor præmien var med til at finansiere en prototype på deres overfaldsalarm.

Netop pengepræmien på 50.000 kroner kan være afgørende for realisering af de studerendes idéer.

”Det er helt essentielt for os at vinde, for at vi kan betale de omkostninger, der bliver i forbindelse med udviklingen af appen. Vi skal eksempelvis gøre den mere brugervenlig, og det grafiske er ikke vores spidskompetence. Derudover er det bare vigtigt, at der er lidt på kistebunden, når både Mikkel og jeg dimitterer til juli og dermed kan fortsætte med udviklingen af humAId på fuldtid”, siger Mads Lorentzen.

En idé om at skabe lighed

Vinderen er hverken selv døv eller har døve personer i familien. Ideen bag vinderprojektet humAId tager udspring i en artikel, som Mads Lorentzen læste i december 2021, hvor en ung, døv kvinde var afhængig af en tegnsprogstolk i sit job i Bilka. Et problem, som 4000 døve danskere kæmper med dagligt.

”Jeg blev overrasket over, at der i dag ikke allerede eksisterer en løsning for de døve. Jeg tænkte, at det burde være muligt at udvikle et program, der kan hjælpe de døve – og ikke mindst alle de personer omkring de døve, så det bliver nemmere at ”tale” sammen. Det er fedt at skabe noget, som kan skabe lighed mellem døve og ikke-døve personer," siger Mads Lorentzen.

Al tegnsprogstolkning i Danmark er støttet af staten, og der er stor mangel på tolke. humAId kan hjælpe på den store mangel på tolke og være et billigere alternativ til dyre tolketimer.

”Med prisen står vi med en uvurderlig anerkendelse, vi kan bruge, når vi skal ud til staten og andre kommende samarbejdspartnere og sælge vores innovative idé. Der findes 70 millioner døve på verdensplan, så der er potentiale for at ekspandere humAId,” siger Mads Lorentzen, inden han tager tilbage til Odense med Innovationsprisen 2022 for at dele den gode nyhed med Danske Døves Ungdomsforbund, som de studerende allerede samarbejder med.

Jubilæumsfinale med håndtryk og livestreaming

De seneste to år er Innovationsprisen udelukkende blevet afviklet online på grund af corona. Men i år var der altså både konfetti og håndtryk til de studerende, hvis idéer skilte sig ekstra ud. Men for de, som ikke kunne være fysisk tilstede, blev eventet streamet online.

Det blev projektet Innolidix med studerende fra DTU, Technology Entrepreneurship, som fik andenpladsen. Innolidix har udviklet en maskinlærings-algoritme, der analyserer store mængder geologiske data fra dronebilleder for at strømline minesprængning. Tredjepladsen gik til projektet Rotoy, udviklet af studerende fra SDU, Marketing communication and brand management, Innovation and business development, Engineering. Rotoy er et abonnements-baseret robot-legetøj, der engagerer børn i fundamental læring om robotteknik og programmering gennem storytelling og problemløsning i hjemmet.

Årets publikumspris gik til ODrone, som er en grøn tech-startup med det formål at beskytte livet i havet ved at fjerne havaffald med autonome undervandsdroner. For at redde havets økosystem fra affaldsstoffer, anvender ODrone objektgenkendelse, vision og AI til at opsamle golfbolde effektivt, omkostningseffektivt og miljømæssigt bæredygtigt. Odrone er udviklet af studerende fra DTU, Technology Entrepreneurship.

Leder for Erhvervskontakt, entreprenørskab og studentervæksthus, Erik Løvgren Brejner, er en fast del af juryen. Det er 10. gang, Innovationsprisen uddeles, men ifølge Erik er den stadig topaktuel.

”Der er brug for unge mennesker, som tør at udvikle og producere deres idéer. Innovationsprisen er en hyldest til de studerende, som har modet til at være innovative og udfordre deres professioner. Når vi på tiende år hylder de studerende, er det, fordi vi i undervisningen lærer dem at være innovative og turde realisere deres idéer,” siger Erik Løvgren Brejner.

FAKTA

Innovationsprisen 2022 er organiseret i samarbejde med CONNECT Denmark og Pitcherific.

Kriterier for udvælgelse af semifinalister og finalister

Projekterne bliver vurderet af en jury med indgående kendskab til innovative idéer. Vurderingen af den enkelte projektidé baserer sig på nedenstående tre kriterier, der alle vægter ligeligt.

1.Graden af innovation – altså hvorvidt ideen opfinder eller gentænker f.eks. et produkt, en proces, en ydelse eller en løsning til gavn for samfundet.

2.Hvordan ideén forholder sig til at understøtte bæredygtig udvikling af samfundet/verden.

3.Realiserbarhed.

Juryen

Juryen for Innovationsprisen 2022 er:

  • Erik Løvgren Brejner, Leder af Erhvervskontakt, entreprenørskab og studentervæksthus, VIA University College
  • Steffen Max Høgh, forfatter af ”Bæredygtig Business” og foredragsholder
  • Camilla Sonne, vinder af Innovationsprisen 2021 med CEDI by ooono.
  • Flemming Frandsen, tidligere direktør og bestyrelsesformand for AudioNord koncernen. I dag er Flemming investor og konsulent, hvor han giver sparring til start-ups.
  • Mette Marie Karlberg, specialkonsulent i iværksætteri og entreprenørskab ved Spinderihallerne i Vejle.

Præmier

I år er finaleprojekterne blevet vurderet af både en kompetent jury samt publikum.

Hovedpræmien blev tildelt af juryen på finaledagen.

  • 1. pladsen modtager 50.000 kr.
  • 2. pladsen modtager 20.000 kr.
  • 3. pladsen modtager 10.000 kr.

Inden finaledagen vil det være muligt for alle at afgive sin stemme online. Publikumsprisen består i år af 5.000 kr. samt tre måneders adgang til Pitcherifics online redskaber.

Læs mere om innovationsprisen og se alle finalisterne på https://www.via.dk/kampagner/innovationsprisen

Yderlig oplysninger: 

Lotte Gyldenvang, Kommunikationsmedarbejder VIA University College
vang@via.dk, mobil: 87 55 15 20.

Nøgleord

Billeder

Vinderen af Innovationsprisen blev kåret med konfetti på VIA University College i Horsens. Foto: VIA University College/Radim Theiner.
Vinderen af Innovationsprisen blev kåret med konfetti på VIA University College i Horsens. Foto: VIA University College/Radim Theiner.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye