HPV-vaccine bør gælde alle drenge
HPV-vaccination forebygger flere HPV-relaterede kræftformer. Derfor er det glædeligt, at drenge ligesom pigerne fremover vil få tilbudt gratis vaccination.
- Vi er glade for, at regeringen vil tilbyde gratis HPV-vaccination til drenge som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Det er et godt og vigtigt tilbud, og det er helt rigtigt tænkt at inkludere drengene. HPV-relateret kræft rammer både mænd og kvinder og forebygges bedst, når begge køn bliver vaccineret, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Med finansloven for 2019 er der afsat midler til, at drenge, der endnu ikke er fyldt 12 år den 1. juli i år, får tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at tilbuddet også kommer til at gælde de drenge, som er fyldt 12 år før skæringsdatoen. I det eksisterende vaccineprogram kan piger i alderen 12-17 år blive vaccineret gratis. Sådan bør det også være for drengene.
Forældre må selv betale
- Det vigtige initiativ fortjener at få en rigtig god start. Begge køn bør have den samme mulighed for at få en gratis vaccine. Der skal være lige muligheder for alle – af hensyn til den enkelte, og fordi det samfundsøkonomisk er forsvarligt og fornuftigt, siger Jesper Fisker.
Som det ser ud lige nu, giver vaccinationstilbuddet ikke fra begyndelsen af lige muligheder for alle drenge. Indtil HPV-vaccination er fuldt indfaset i børnevaccinationsprogrammet om seks år, vil forebyggelse af kræft blandt nogle årgange af drenge derfor afhænge af deres forældres økonomi.
Hvis forældre ønsker, at deres 13-17-årige dreng skal HPV-vaccineres, skal de nemlig fortsat selv betale for vaccinen efter 1. juli i år.
Beskytter også mod kræftformer, der rammer mænd
Overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Villemoes Bigaard forklarer om HPV-vaccinen:
- Udover at forebygge en række kræftformer, der rammer kvinder, er vaccinen godkendt til at forebygge analkræft. En sygdom, der rammer både mænd og kvinder. Der er desuden en formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mænd mod peniskræft og både mænd og kvinder mod mundsvælgkræft – en sygdom, hvor der er sket en fordobling i antallet af tilfælde på bare 10 år, siger hun.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en medicinsk teknologivurdering (MTV) om HPV-vaccination til drenge. Denne MTV-rapport er i høring hos bl.a. Kræftens Bekæmpelse. Den endelige rapport forventes at komme til foråret sammen med Sundhedsstyrelsens faglige anbefaling.
------------------------------------------------------------------------------
Fakta om HPV og HPV-vaccination
- HPV er en seksuelt overført virus
- Oftest bekæmper kroppen selv HPV, men i nogle tilfælde kan infektionen blive kronisk og udvikle sig til kræft
- Omkring fire ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu
- Der findes ingen behandling mod HPV, men HPV-vaccination kan forebygge HPV-infektion
- HPV-vaccinen beskytter imod ni typer af HPV. Syv af disse kan give kræft og to kan give kønsvorter
- HPV-vaccinen beskytter imod livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer, analkræft og kønsvorter
- Mange tilfælde af mundsvælgkræft og peniskræft skyldes HPV, og det forventes derfor, at vaccinen også kan beskytte imod disse kræftformer
- HPV-vaccinen virker bedst, hvis man vaccineres inden seksuel debut
Nøgleord
Kontakter
For yderligere information og interviewaftaler, kontakt:
Louise Wohllebe, presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse,
tlf: 22267463
Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
Ejler Ejlersen, Vejle, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:37 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og speciallæge med personlig og faglig erfaring med kræft er valgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum