Sikkerhedsstyrelsen

Hoteller skal have bedre styr på elsikkerheden

Del

Kun hvert tiende overnatningssted slap i 2021 og 2022 gennem Sikkerhedsstyrelsens tilsyn med OK til alt i elinstallationen.

Sikkerheden bliver udfordret, når stikkontakten sidder løst, når eltavlen har revner eller når alt lyset slukker, fordi RCD’en (fejlstrømsafbryderen) i eltavlen har registreret en fejl i elinstallationen.

Det er problemer, som Sikkerhedsstyrelsen ofte konstaterer ved kontrol af elinstallationer på ældre hoteller og overnatningssteder. Sikkerhedsstyrelsen har i løbet af 2021 og 2022 ført tilsyn med elinstallationerne på i alt 344 overnatningssteder af ældre dato. Kun 33 steder var konklusionen, at alt var i orden. Det svarer til 9,6 procent af tilsynene.

- Der færdes rigtigt mange mennesker på et overnatningssted, både gæster og ansatte. Derfor er det afgørende, at elinstallationerne er sikre, så der ikke er en unødig risiko for at få stød eller for, at en kortslutning kan starte en brand. Hvis man er tvivl, om alt er i orden, er det en god ide at kontakte en autoriseret elinstallatør og få installationen gennemgået, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Eltavler med skader

Nogle fejl går igen rigtigt mange steder. På mange af de kontrollerede eltavler var afdækningen ikke i orden, og dermed kunne der være risiko for at komme tæt på strømførende dele.

- Man kan let selv konstatere, at eltavlen er lukket korrekt og ikke har revner eller skader. Eltavlen skal være let at komme til, hvis der fx springer en sikring, og man må ikke bruge pladsen foran eltavlen til opbevaring af møbler eller andet udstyr, der måske kan beskadige tavlen, siger Evy Boe Madsen.

Beskyttelseslederen, der giver jordforbindelse, var ikke ført frem til hver femte faste brugsgenstand som fx køleskab eller fryser, som det kræves. Og mere end hver anden flytbare brugsgenstand, fx elkedler og kaffemaskiner, var ikke koblet til en aktiv beskyttelsesleder i stikkontakten.

Husk jordforbindelsen

Hvis installationen er udført med beskyttelsesleder (jordforbindelse), er det et krav, at brugsgenstande har jordforbindelse, uanset om det er fast monteret eludstyr eller noget, der kan flyttes rundt som fx elkedler.

- Hvis der opstår fejl på et elprodukt, der ikke er forbundet til en virksom jordforbindelse, risikerer man at få stød. Ofte passer stikket på en brugsgenstand ikke til jordforbindelsen i stikkontakten. Men det kan løses ved at købe en adapter, hvis man ikke vil skifte stikket, siger Evy Boe Madsen.

En del steder blev det også konstateret, at installationen til belysningen ikke var opdelt på flere RCD’er (fejlstrømsafbrydere), som lovgivningen kræver.

- Hvis al belysning er tilsluttet til én RCD, er der risiko for, at et lokale bliver helt mørkelagt, hvis der opstår en fejl på belysningen. Det er baggrunden for det generelle krav om, at installationen skal fordeles på mindst to RCD’er, og det er endnu vigtigere på steder, hvor der kommer mange besøgende, som ikke kender lokalerne på forhånd, nævner Evy Boe Madsen.

Sørg for vedligeholdelse

På vegne af Sikkerhedsstyrelsen har hun en generel opfordring til hoteller og overnatningssteder.

- Sørg for at vedligeholde elinstallationerne. Mange af de fejl, vi finder ved tilsyn, hænger sammen med, at der ofte først er fokus på elinstallationerne, når de ikke fungerer. Men med løbende vedligeholdelse, der udføres af en autoriseret elinstallatør, kan man forebygge, at strømmen pludselig svigter eller at der sker kortslutninger eller andre skader, siger Evy Boe Madsen.

------------

FAKTA:

Resultater af tilsyn med ældre hoteller og overnatningssteder

 

2021 og 2022

OK

33

Vejledning

188

OK efter tiltag

Overtrædelse

72

Ingen adgang/lukket/ophørt

48

I alt

344


FAKTA:

De hyppigste fejl

- Ikke beskyttelsesleder til faste brugsgenstande

- Ikke beskyttelsesleder til transportable brugsgenstande

- Ikke korrekt installeret ledningssystem

- Ikke korrekt installeret installationsmateriel

- Spændingsførende dele ikke anbragt i kapslinger eller bag barriere

- Elinstallation og materiel ikke beskyttet mod forventelige ydre påvirkninger

- Ikke korrekt overbelastningsbeskyttelse af ledningssystemet

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressetlf.: 22 38 44 51

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen jagter ulovligt salg af engangs-e-cigaretter til unge21.11.2022 12:31:47 CET | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen er i gang med en større aktion rettet mod ulovlige engangs-e-cigaretter, der appellerer til børn og unge, fordi de er farverige og ofte har frugtsmag. Foreløbigt har styrelsen fået lukket 295 salgsprofiler på sociale medier og 65 annoncer på platforme. Styrelsen har indsendt 56 politianmeldelser og bødeindstillingerne lyder foreløbigt på samlet mere end 36 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum