Hold afstand med din ukrudtsbrænder, når haven lokker

Sommer er lig med hygge i haven og på terrassen med venner og familie, men også en del gøremål, herunder kampen mod ukrudtet.
Det trælse arbejde kan gøres lettere med ukrudtsbrænder, der er en populær måde at komme af med kvikgræs, padderokker og andre typer ukrudt. Desværre er det også en meget brandfarlig metode.
Uanset om det er i haven, på gårdspladsen eller i det offentlige rum, skal ukrudtsbrændere derfor benyttes med stor forsigtighed, lyder det fra Danmarks næststørste forsikringsselskab Topdanmark.
”For nogle kan det være helt meditativt at ordne ting i haven. Men når man bruger en ukrudtsbrænder, skal man altså være meget opmærksom på at holde brænderen på afstand af både sig selv, sit hus, garage, skure, køretøjer, bevoksning, tørre blade og i det hele taget alt brændbart og ikke mindst andre mennesker. Det er et ekstremt brandfarligt redskab, og faren undervurderes desværre ofte,” siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks ingeniørafdeling.
Brænd ikke ukrudtet
Hvis du alligevel vælger at bruge en ukrudtsbrænder så husk, at ukrudtet kun skal svitses og ikke brændes. Hvis ukrudtet antændes, kan ilden dels sprede sig hurtigt til omgivelserne over jorden, dels kan den gå i ukrudtets rodnet under jorden og på den måde sprede sig flere meter til boligen eller andre omkringliggende bygninger. Derfor er det også et godt råd at bruge ukrudtsbrænderen tidligt på dagen, så man kan holde øje med området resten af dagen. Ligeledes bør man undgå at bruge ukrudtsbrænderen, når jorden er tør eller når det blæser.
”Ukrudtsbrændere er skyld i ca. 250 brande årligt. Desværre når de fleste af disse brande at udvikle sig til at blive meget omfattende, hvor folk mister hus og hjem, eller fx hestestalden eller maskinhallen bliver ædt op af flammerne. Det er højsæson for den type skader, så jeg vil kraftigt opfordre til at passe på ved at holde afstand til alt brandbart og svitse ukrudtet om formiddagen, så du kan holde øje med det resten af dagen. Brug kun en ukrudtsbrænder, når jord og planter er fugtige. I perioder, hvor det er meget tørt, anbefaler Topdanmark at lad være med at bruge ukrudtsbrænderen overhovedet,” siger Gunnel Andersson.
Tjek for utætheder og gløder
Før man går i gang med at fjerne ukrudt med en ukrudtsbrænder, bør man tjekke, at gasslangen er hel og ikke slidt eller afbleget af sol. Når man bøjer slangen, må der ikke opstå revner i den. Alle lækager af gas er farlige, også de små, så skift slangen, hvis du er i tvivl, om den er tæt. Tjek også, at tilslutningen til gasflasken er tæt. Her kan du benytte lækagespray eller sæbevand, lyder rådene fra Gunnel Andersson.
”Når du bruger ukrudtsbrænderen, så tjek, om der kommer gløder. Gør der det, skal de slukkes – de slukker ikke nødvendigvis sig selv, slet ikke på en varm sommerdag. Gløder kan leve i flere timer, og hvis der går ild i rodnettet, kan det tage lang tid, før du opdager det. Derfor er det vigtigt at holde opsyn med området også efter svidningen,” siger Gunnel Andersson videre.
Inden du tager ud i haven, nyder sommeren og bruger din ukrudtsbrænder, så vær desuden opmærksom på altid at have vand og en ildslukker i nærheden. Og gå aldrig fra en tændt ukrudtsbrænder. Når arbejdet er færdigt, kan du stille den slukkede, varme ukrudtsbrænder på et underlag som tåler varme og afmontere gasflasken.
Gode råd:
- Ukrudtet skal kun svitses – det skal ikke brænde. Før ukrudtsbrænderen hurtigt hen over ukrudtet.
- Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt eller det blæser.
- Hold god afstand til hække, blade, bygninger skure og andet.
- Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op.
- Hav vand og/eller en ildslukker i nærheden.
- Tjek, at slangen ikke er mør eller har utætheder.
(Kilde: Topdanmark)
Nøgleord
Kontakter
Martin OlsenPresseansvarlig
Tlf:+45 24 34 67 47vto@topdanmark.dkGunnel AnderssonTopdanmarks ingeniørafdeling
Tlf:44 74 37 39gna@topdanmark.dkBilleder

Links
Information om Topdanmark A/S
Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Risiko for kraftig regn og lokale skybrud: Her er 5 gode råd til boligejere31.5.2025 17:17:53 CEST | Pressemeddelelse
Årets første skybrud kan ramme Danmark søndag. DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud over hele landet, undtagen Bornholm, søndag den 1. juni. Det får forsikringsselskaberne Topdanmark og If til at opfordre danskerne til at tage forholdsregler allerede i dag. ”Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at forebygge skader, og med det aktuelle varsel vil vi gerne opfordre vores kunder til at tage deres forholdsregler. Vi følger naturligvis situationen tæt,” siger Helene Ibsen, boligchef i Topdanmark. Skybrud defineres som mindst 15 mm regn på 30 minutter, og ifølge DMI kan det blive aktuelt i store dele af landet – særligt i Jylland, men også på Sjælland og Fyn. ”De typiske skader, som vores kunder bliver ramt af ved skybrud, er vand i kælderen, vandskader gennem utæt tag, kloakvand op gennem toiletter, vand gennem åbne vinduer og døre samt manglende rensning af tagrender og brønde, der giver indtrængende vand,” siger Helene Ibsen. Hos Topdanmark og If opfordrer man boligejere
Forsikringsselskaber advarer: Drop ukrudtsbrænderen18.5.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det knastørre vejr får nu forsikringsselskaberne If og Topdanmark til at advare mod brug af ukrudtsbrænder. ”Vi vil på det kraftigste fraråde danskerne at bruge ukrudtsbrænder, når det er så tørt som nu. Selv en lille gnist kan lynhurtigt antænde en brand,” siger Lama Chehade, skadesdirektør i Ifs danske forretning. Ukrudt pibler i øjeblikket frem i haven, og det får hvert år nogle haveejere til at ty til andre metoder end lugejern og mælkebøttejern. Men brugen af ukrudtsbrændere kan være særdeles farlig under de nuværende tørkeforhold. Fredag og lørdag nåede DMIs tørkeindeks over 9, hvilket betød, at vi fik sæsonens første to nationale tørkedøgn. Det er ikke set så tidligt på året i de 21 år, som DMI har data fra. Det betyder, at der i gennemsnit mangler cirka 90 millimeter nedbør i de øverste jordlag i hele landet, men de nuværende prognoser viser ikke meget regn i den nærmeste fremtid. ”Vi forventer i den kommende periode at se anmeldelser om brande i huse, skure og carporte, der er
Tusindvis af danskere ramt af tyggeskader24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Topdanmarks kunder gør i høj grad brug af muligheden for at få dækket skader på tænderne gennem ulykkesforsikringen, og det er særligt en type tandskade, der fylder i statistikkerne. Det viser tal fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. I efteråret 2023 gjorde forsikringsselskabet det muligt for sine kunder at få dækket tyggeskader under ulykkesforsikringen. Det har ført til, at antallet af skader på Topdanmarks ulykkesforsikring er steget markant fra 2023 til 2024, hvor tyggeskader stod for knap 25 pct. af alle skader på ulykkesforsikringen. ”Vi oplever, at kunderne gør hyppigt brug af denne dækning, og at de er meget tilfredse med den. Det er vi rigtig glade for, men vi vil samtidig opfordre danskerne til at være forsigtige, når de sætter tænderne i en række fødevarer,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadesdirektør i Topdanmark. I Topdanmark er det erfaringen, at fødevarer som stegt flæsk, slik, som er hårdt, og brød med kerner giver danskerne tyggeskader. ”Man bør v
Topdanmark med løftet pegefinger: Tusindvis kommer til skade, når de laver havearbejde16.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge DMI kan påsken byde på varmt vejr, og det kan få mange danskere til at gå i haven for at slå græsset eller klippe hækken. Men gør det med omtanke, lyder opfordringen fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra kunder, der er kommet til skade i haven, og de mange ulykker i haven mærker Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus også til – særligt i foråret og sommeren. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen fra Odense Universitetshospital viser, at akutmodtagelsen ved Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus registrerede 828 tilskadekomne efter havearbejde i 2024. Det svarer til ca. 12.500 årligt på landsplan. ”Vi ser desværre mange ulykker relateret til havearbejde, fordi folk ikke er vant til så hårdt fysisk arbejde, og fordi de ikke er forsigtige eller opmærksomme nok. Man kan komme rigtig galt afsted, og man bør derfor tænke sig om en ekstra gang, før man flytter et ton fliser eller klipper hæk i flere meters
Peter Hermann har valgt at stoppe, når Topdanmarks integration i If er gennemført6.2.2025 07:40:32 CET | Pressemeddelelse
Peter Hermann har valgt at stoppe som adm. direktør i Topdanmark og viceadm. direktør i If, når Topdanmark er integreret i If 1. juli 2025. Integrationen betyder, at Topdanmark bliver en del af Nordens største forsikringsselskab og det næststørste forsikringsselskab i Danmark med en markedsandel på 21 procent. ”Jeg er stolt over den transformation, som Topdanmark er lykkedes med de seneste syv år. Sammen med dygtige medarbejdere har vi trods store forandringer formået at skabe stærke resultater med en solid kerneforretning, ansvarlig vækst og stigende tilfredshed blandt medarbejdere og kunder. Det betyder, at Topdanmark i dag er et fokuseret, moderne og veldrevet forsikringsselskab, der skaber værdi for kunder, aktionærer og samfundet,” siger Peter Hermann. Sampo-koncernens købstilbud på Topdanmark i august 2024 indledte Topdanmarks integration i If, som er ejet af Sampo. ”Det har været vigtigt for mig at bidrage til integrationen, og sammen har vi lagt en klar plan frem mod den juridi
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum