Holbæk Sygehus modtager millionbevilling til forskning

Hvilke faktorer i fostertilværelsen og barndommen har betydning for vores hormonstatus og knoglesundhed, når vi bliver ældre? Det skal et nyt landsdækkende forskningsprojekt med professor og overlæge Bo Abrahamsen fra Holbæk Sygehus i spidsen undersøge.
- Jeg er virkelig begejstret for, at Novo Nordisk Fonden har valgt at prioritere dette forskningsområde og givet os mulighed for at komme videre, fortæller Bo Abrahamsen, der er ansat på Endokrinologisk Afsnit på Holbæk Sygehus og er klinisk professor på Syddansk Universitet og gæsteprofessor ved universitetet i Oxford.
Den knoglemasse og det hormonhelbred, man har som ung, har stor betydning for hvornår problematikker som fx osteoporose, fedme og tab af muskelmasse sætter ind senere i livet.
- Derfor er det vigtigt, at vi i starten af voksenlivet har et sundt hormonsystem og så god og stærk en knoglemasse som muligt. Projektet er vigtigt for fremtidens generationer, for de børn, der fødes i Danmark i dag, vil leve 15 år længere end dem, der blev født for 80 år siden. Derfor er det helt afgørende, at vi forstår, hvad der kan gøres for at udvikle stærke knogler i ungdomsårene, så man har en tilstrækkelig reserve til at kunne leve så meget længere uden at få knogleskørhed, siger Bo Abrahamsen.
Forskningsprojektet skal derfor undersøge, hvordan vores medfødte gener og forskellige faktorer i fosterstadiet og barndommen påvirker hinanden og vores hormonstatus og knoglesundhed i 18-års alderen.
Når vi bliver født, har vi vores DNA arvemateriale fra vores forældre, og det har stor betydning for, hvordan vores hormonsystem, skelet og muskler udvikler sig under opvæksten og i voksenlivet. Men vores DNA kan tilpasse sig forandringer i vores miljø gennem det som kaldes epigenetik. Her kan der skrues op og ned for gener, som har betydning for blandt andet vores vækst og energiomsætning.
- Forskellige faktorer og påvirkninger i fostertilværelsen, ved fødslen og i de tidlige barneår, har således betydning for, hvor stærke vores knogler er, når vi bliver gamle, forklarer Bo Abrahamsen.
Forskningsprojektet er blevet til med støtte fra samarbejdspartnere og forskningsinstitutioner fra hele landet.
- Jeg er rigtig glad og stolt over, at vi her i Holbæk kan stå i spidsen for et så vigtigt forskningsprojekt om unge voksnes knoglesundhed og hormonstatus. Det er fantastisk, at vi har samarbejdspartnere og gode kollegaer på stærke forskningsinstitutioner og sygehuse landet over, som bakker op og gerne vil deltage, så dette kan blive et landsdækkende initiativ, tilføjer han.
Projektet er baseret på data fra de nationale registre og en kommende landsdækkende undersøgelse af 2000 18-årige.
Kontakter
Professor Bo Abrahamsen, tlf. 93 56 63 51
Billeder

Information om Region Sjælland
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Region Sjælland vil genanvende 80 procent plastikaffald29.3.2023 08:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det er én af flere ambitiøse målsætninger i en 2-årig klimaplan, som regionsrådet i Region Sjælland netop har vedtaget. Målrettet fokus på grøn omstilling i regionens sygehusdrift skal sikre, at CO2-udledning og klimaaftryk mindskes betydeligt – bl.a. ved genanvendelse af affald og energibesparelser på sygehusene.
Ny regionsdirektør i Region Sjælland28.3.2023 19:00:01 CEST | Pressemeddelelse
44-årige Annemarie Zacho-Broe bliver ny regionsdirektør i Region Sjælland. Hun kommer til at stå i spidsen for regionens største arbejdsplads med 20.000 ansatte og et budget på 21 milliarder kroner.
Regionens medarbejdere er glade for deres arbejde28.3.2023 08:15:23 CEST | Pressemeddelelse
Medarbejderne i Region Sjælland er glade for deres job, viser ny trivselsmåling.
PsykInfo-arrangement sætter spot på, hvordan man kan komme sig fra psykose23.3.2023 08:20:00 CET | Pressemeddelelse
Vejene til at komme sig fra en psykose er mange og forskellige, men vi kan som mennesker inspirere hinanden til at finde det, der giver størst værdi i eget liv. Dette er udgangspunktet torsdag den 30. marts, når PsykInfo inviterer til en aften, hvor du kan komme og tale med seks mennesker, der alle har levede erfaringer med at komme sig fra psykose, som de gerne vil dele med de fremmødte.
Nyt SUH: De første patienter er flyttet ind19.3.2023 15:06:57 CET | Pressemeddelelse
Store flyttedag er gået godt. 79 patienter er nu flyttet ind på det nye Sjællands Universitetshospital (SUH) i Køge. I alt har otte afdelinger med 670 medarbejdere og plads til 180 patienter fået nye, topmoderne rammer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum