Deloitte

Højkonjunkturen afspejles ikke i indtjeningen i byggeriet

Del

Aktivitetsniveauet er højt, men det smitter ikke for alvor af på bundlinjerne i bygge- og anlægsbranchen. Samtidig er troen på fremtiden høj. Det viser årets regnskabsanalyse fra Deloitte og Dansk Byggeri.

Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri

Mens kraner og gravemaskiner har stadig mere travlt i Danmark, så lykkes det ikke for alvor at få indtjeningen til at stige i samme tempo i bygge- og anlægsbranchen. Det viser Byggeanalysen 2018, som Deloitte og Dansk Byggeri står bag.

Den gennemsnitlige overskudsgrad for de 3.385 virksomheder i analysen var i 2017 på 4,6%, hvilket er stort set det samme som i 2015 og 2016, hvor den lå på 4,7 procent. Ser man på den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder stiger den marginalt fra 91.000 kr. i 2016 til 92.000 kr. i 2017.

”Indtjeningen i bygge- og anlægsbranchen er fortsat for lav. Årsagen er bl.a. stigende udgifter til materialer og stigende mangel på arbejdskraft, der giver stigende lønninger og medfører, at der takkes nej til opgaver. Samtidig har kunderne fortsat et højt fokus på billigste pris. Særligt i lyset af den nuværende højkonjunktur, så er det vigtigt, at branchen fortsætter med at investere i tiltag, der kan løfte indtjeningen. Det drejer sig f.eks. om investeringer i at forbedre opgaveplanlægning, tidsstyring og digitalisering,” siger Thomas Frommelt, partner i Deloitte og ekspert i byggebranchen.

Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen havde også gerne set det høje aktivitetsniveau på byggepladserne smitte mere af på bundlinjerne.  

”En overskudsgrad på 4,6 er historisk fornuftigt i bygge- og anlægsbranchen og på niveau med sidste år. Når man ser på aktiviteten, skulle man måske tro, at den ville smitte positivt af på årets resultat. Men regnskabsanalysen viser, at det selv i gode tider er vanskeligt at tjene mange penge i bygge- og anlægsbranchen. I opgangstider er det ekstra vigtigt at se kritisk på de opgaver, man byder på og have skarpt fokus på styringen af projekterne, så man ikke risikerer, at omkostningerne løber løbsk”.

Høje forventninger til fremtiden
Analysen viser desuden, at aktørerne i branchen har positive forventninger til fremtiden. 54% af virksomhederne forventer øget aktivitet, mens 33% forventer uændret aktivitet. Forventningerne til indtjeningen er også positive, idet 58% af virksomhederne tror på forbedret indtjening. Ifølge analysen ser hver fjerde byggevirksomhed så positivt på fremtiden, at de forventer en stigning i aktiviteten på mere end 10 procent. Kun hver ottende virksomhed forventer nedgang. Den største udfordring det kommende år er manglen på arbejdskraft, som 48% af virksomhederne peger på, mens 23% angiver hård konkurrence som den største sten på vejen.

”Det er tydeligt, at byggebranchen ser optimistisk på den nære fremtid og ikke vurderer, at den næste krise står lige for døren,” siger Thomas Frommelt fra Deloitte.

Regnskabsanalysen er udført med nøgletal fra 3.385 udførende byggevirksomheder dvs. entreprenører og håndværksvirksomheder. De omsætter for ca. 100 mia. kr. årligt.

NB: Byggeanalysen kan downloads som PDF nedenfor

Nøgleord

Kontakter

Thomas Frommelt, partner i Deloitte: tlf. 24 23 83 04, tfrommelt@deloitte.dk
Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, tlf. 41 19 33 04, lsh@danskbyggeri.dk

Billeder

Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
Download
Thomas Frommelt
Thomas Frommelt
Download
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Global undersøgelse: Topledere vægter ansvarlighed og bæredygtig vækst over bundlinje21.1.2019 06:58:08 CETPressemeddelelse

Positiv påvirkning af samfundet ud fra tankegangen ”do well by doing good” og forbedring af medarbejderes kompetencer står øverst på de globale toplederes agenda, viser ny global undersøgelse. - Vi ser et markant ryk i retning af, at lederne indstiller det lange strategiske lys mod at blive én af vinderne i det 21. århundrede, siger Deloittes topchef Anders Dons.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum