Deloitte

Højkonjunkturen afspejles ikke i indtjeningen i byggeriet

Del

Aktivitetsniveauet er højt, men det smitter ikke for alvor af på bundlinjerne i bygge- og anlægsbranchen. Samtidig er troen på fremtiden høj. Det viser årets regnskabsanalyse fra Deloitte og Dansk Byggeri.

Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri

Mens kraner og gravemaskiner har stadig mere travlt i Danmark, så lykkes det ikke for alvor at få indtjeningen til at stige i samme tempo i bygge- og anlægsbranchen. Det viser Byggeanalysen 2018, som Deloitte og Dansk Byggeri står bag.

Den gennemsnitlige overskudsgrad for de 3.385 virksomheder i analysen var i 2017 på 4,6%, hvilket er stort set det samme som i 2015 og 2016, hvor den lå på 4,7 procent. Ser man på den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder stiger den marginalt fra 91.000 kr. i 2016 til 92.000 kr. i 2017.

”Indtjeningen i bygge- og anlægsbranchen er fortsat for lav. Årsagen er bl.a. stigende udgifter til materialer og stigende mangel på arbejdskraft, der giver stigende lønninger og medfører, at der takkes nej til opgaver. Samtidig har kunderne fortsat et højt fokus på billigste pris. Særligt i lyset af den nuværende højkonjunktur, så er det vigtigt, at branchen fortsætter med at investere i tiltag, der kan løfte indtjeningen. Det drejer sig f.eks. om investeringer i at forbedre opgaveplanlægning, tidsstyring og digitalisering,” siger Thomas Frommelt, partner i Deloitte og ekspert i byggebranchen.

Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen havde også gerne set det høje aktivitetsniveau på byggepladserne smitte mere af på bundlinjerne.  

”En overskudsgrad på 4,6 er historisk fornuftigt i bygge- og anlægsbranchen og på niveau med sidste år. Når man ser på aktiviteten, skulle man måske tro, at den ville smitte positivt af på årets resultat. Men regnskabsanalysen viser, at det selv i gode tider er vanskeligt at tjene mange penge i bygge- og anlægsbranchen. I opgangstider er det ekstra vigtigt at se kritisk på de opgaver, man byder på og have skarpt fokus på styringen af projekterne, så man ikke risikerer, at omkostningerne løber løbsk”.

Høje forventninger til fremtiden
Analysen viser desuden, at aktørerne i branchen har positive forventninger til fremtiden. 54% af virksomhederne forventer øget aktivitet, mens 33% forventer uændret aktivitet. Forventningerne til indtjeningen er også positive, idet 58% af virksomhederne tror på forbedret indtjening. Ifølge analysen ser hver fjerde byggevirksomhed så positivt på fremtiden, at de forventer en stigning i aktiviteten på mere end 10 procent. Kun hver ottende virksomhed forventer nedgang. Den største udfordring det kommende år er manglen på arbejdskraft, som 48% af virksomhederne peger på, mens 23% angiver hård konkurrence som den største sten på vejen.

”Det er tydeligt, at byggebranchen ser optimistisk på den nære fremtid og ikke vurderer, at den næste krise står lige for døren,” siger Thomas Frommelt fra Deloitte.

Regnskabsanalysen er udført med nøgletal fra 3.385 udførende byggevirksomheder dvs. entreprenører og håndværksvirksomheder. De omsætter for ca. 100 mia. kr. årligt.

NB: Byggeanalysen kan downloads som PDF nedenfor

Nøgleord

Kontakter

Thomas Frommelt, partner i Deloitte: tlf. 24 23 83 04, tfrommelt@deloitte.dk
Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, tlf. 41 19 33 04, lsh@danskbyggeri.dk

Billeder

Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
Thomas Frommelt, partner i Deloitte, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri
Download
Thomas Frommelt
Thomas Frommelt
Download
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum