Højere gebyrer for gårdslagtning og nødslagtning kan gå ud over dyrevelfærd og bæredygtighed

Fra årsskiftet bliver det meget dyrere for landmænd at få slagtet får, svin, kvæg eller andre dyr på egen gård fremfor på et slagteri. Fødevarestyrelsen indfører takster som reelt gør det økonomisk umuligt for landmændene i fremtiden at gøre brug af disse ordninger.
I november 2019 lancerede fødevareminister Mogens Jensen ellers en ny model med gårdslagtning, som netop skulle gøre det muligt at få slagtet år, svin, kvæg eller andre dyr på egen gård fremfor på et slagteri. Men de nye gebyrer gør det svært at gøre brug af denne ordning.
Det samme gør sig gældende for de forhøjede gebyrer for nødslagtning og aflivning og afblødning af vilde dyr.
De nye gebyrer undrer Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, som sammen med repræsentanter fra Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening, nu har sendt et brev til fødevareminister Rasmus Prehn herom.
- Jeg er dybt forundret. Det nye høje gebyr for nødslagtning vil betyde at flere dyr vil blive aflivet og sendt til destruktion i stedet for at blive nødslagtet, da besætningsejeren i mange tilfælde vil tabe penge ved at lade dyret gå til konsum i stedet for til destruktion. Det går imod regeringens og EU’s politik om mindsket madspild, bæredygtighed og ressourceoptimering, siger han.
I Økologisk Landsforening ægrer man sig over, at den indsats der er gjort for at skabe mulighed for det der omtales som velfærdsslagtninger forekommer at være omsonst med de gebyrer, der er meldt ud. Velfærdsslagtninger er brugt som begreb, når dyrene aflives på gården eller marken frem for at blive transporteret levende til slagteri
- Vi lægger stor vægt på, at det er muligt at lave det, vi kalder velfærdsslagtninger, så dyrene slipper for at blive transporteret til slagteri, inden de aflives. Der er stigende interesse i at få kød fra dyr, der er aflivet på gården ude blandt forbrugerne, men det er ikke realistisk med sådan en afgift, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
De forhøjede gebyrer vil også gå ud over de landmænd som har vilde dyr til afgræsning af naturarealer og er derfor i modstrid med regeringens og EU’s ambitioner indenfor natur og biodiversitet, hvor afgræsning af naturarealer spiller en vigtig rolle.
- Jeg håber, at en dialog med fødevareministeren kan føre til en pragmatisk løsning der gør det økonomisk muligt fremover at aflive dyr på bedriften, siger Christian Lund.
Yderligere info: Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Finansminister Nicolai Wammen besøger økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer siden 201912.9.2025 08:39:21 CEST | Pressemeddelelse
Mandag den 15. september klokken 12.00 lægger finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser.
Her og nu: Videoklip fra Økologisk Høstmarked6.9.2025 13:11:26 CEST | Pressemeddelelse
Redaktioner kan frit bruge dugfriske videoklip fra Lille Østergård Økologi – en af 26 gårde, der lige nu holder høstmarked. Gæsterne fejrer årets høst sammen med landmænd, der undgår sprøjtegifte, og har plads til flere sommerfugle og et godt økologisk køb i markedsboderne.
Denne weekend: Høstmarked uden sprøjtegifte over hele landet5.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Traktortur, pluk-selv-æbler og -grøntsager, hop i halm, hør levende musik og spis ved langborde. Det bugner med oplevelser fra jord til bord denne weekend d. 6. og 7. september, hvor de økologiske gårde åbner dørene til Økologisk Høstmarked. Det er for alle og gratis.
Finansloven afspejler regeringens økologiske fordoblingsmål29.8.2025 11:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til finanslovsforslaget for 2026.
De professionelle køkkener køber mere økologi – nu skal vi tale om de næste skridt26.8.2025 09:19:22 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med seks procent fra 2023 til 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Økologisk Landsforening ser frem mod de næste skridt og kalder på mere politisk prioritering, mere vidensdeling og en større bevidsthed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum