Højere gebyrer for gårdslagtning og nødslagtning kan gå ud over dyrevelfærd og bæredygtighed
Fødevarestyrelsen indfører nye og markant forhøjede takster for gårdslagtning, nødslagtning og slagtning af vilde dyr. Takster, som gør det økonomisk umuligt for landmændene i fremtiden at gøre brug af disse ordninger. Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening har nu sendt et brev til fødevareminister Rasmus Prehn.

Fra årsskiftet bliver det meget dyrere for landmænd at få slagtet får, svin, kvæg eller andre dyr på egen gård fremfor på et slagteri. Fødevarestyrelsen indfører takster som reelt gør det økonomisk umuligt for landmændene i fremtiden at gøre brug af disse ordninger.
I november 2019 lancerede fødevareminister Mogens Jensen ellers en ny model med gårdslagtning, som netop skulle gøre det muligt at få slagtet år, svin, kvæg eller andre dyr på egen gård fremfor på et slagteri. Men de nye gebyrer gør det svært at gøre brug af denne ordning.
Det samme gør sig gældende for de forhøjede gebyrer for nødslagtning og aflivning og afblødning af vilde dyr.
De nye gebyrer undrer Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, som sammen med repræsentanter fra Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening, nu har sendt et brev til fødevareminister Rasmus Prehn herom.
- Jeg er dybt forundret. Det nye høje gebyr for nødslagtning vil betyde at flere dyr vil blive aflivet og sendt til destruktion i stedet for at blive nødslagtet, da besætningsejeren i mange tilfælde vil tabe penge ved at lade dyret gå til konsum i stedet for til destruktion. Det går imod regeringens og EU’s politik om mindsket madspild, bæredygtighed og ressourceoptimering, siger han.
I Økologisk Landsforening ægrer man sig over, at den indsats der er gjort for at skabe mulighed for det der omtales som velfærdsslagtninger forekommer at være omsonst med de gebyrer, der er meldt ud. Velfærdsslagtninger er brugt som begreb, når dyrene aflives på gården eller marken frem for at blive transporteret levende til slagteri
- Vi lægger stor vægt på, at det er muligt at lave det, vi kalder velfærdsslagtninger, så dyrene slipper for at blive transporteret til slagteri, inden de aflives. Der er stigende interesse i at få kød fra dyr, der er aflivet på gården ude blandt forbrugerne, men det er ikke realistisk med sådan en afgift, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
De forhøjede gebyrer vil også gå ud over de landmænd som har vilde dyr til afgræsning af naturarealer og er derfor i modstrid med regeringens og EU’s ambitioner indenfor natur og biodiversitet, hvor afgræsning af naturarealer spiller en vigtig rolle.
- Jeg håber, at en dialog med fødevareministeren kan føre til en pragmatisk løsning der gør det økonomisk muligt fremover at aflive dyr på bedriften, siger Christian Lund.
Yderligere info: Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening foreslår ny organisatorisk struktur: Styrket demokrati og en fremtidssikring af økologien25.1.2021 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Økologisk Landsforenings generalforsamling fredag den 5. marts 2021 bliver et af de væsentligste punkter på dagsordenen en afstemning om fornyelse og styrkelse af foreningens demokrati. Målet er at tilpasse organisationen til foreningens strategi om en større demokratisk repræsentation af foreningens fire medlemsgrupper. Samtidig vil en organisatorisk fornyelse sikre, at foreningen imødekommer fremtidens krav til ledelse.
Økologiske varer er fortsat det sikreste valg12.1.2021 15:29:24 CET | Pressemeddelelse
Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager.
Landmænd i Skanderborg får gratis øko-tjek11.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skanderborg Kommune og Økologisk Landsforening tilbyder gratis omlægningstjek til landbrug og frilandsgartnerier i områder med særlige drikkevandsinteresserer i kommunen.
Ny rapport: Produktudvikling skal sikre fortsat økologisk vækst5.1.2021 11:38:02 CET | Pressemeddelelse
Økologiens imponerende salgsrekorder skal bruges aktivt til fortsat nytænkning og produktudvikling inden for alle varekategorier og værdipositioner. En ny rapport fra Økologisk Landsforening giver detailhandlens indkøbere, fødevarevirksomhederne og producenterne overblik og inspiration til fremtidens økologiske produktmuligheder.
Økologi er danskernes bæredygtige fødevarevalg22.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse lavet for Økologisk Landsforening viser, at danskernes opfattelse af økologi som et bæredygtigt valg er øget signifikant det seneste år. Næsten 70 pct. af de adspurgte oplyser, at de anser økologi for at være bæredygtigt, mens mere end 80 pct. mener, at økologi beskytter naturen og grundvandet.
Grøn skattereform forsinker grøn omstilling i landbruget8.12.2020 16:13:23 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening er skuffet over, at der ikke ligger en klar aftale om at indføre en CO2 afgiftsmodel for landbruget, som del af Den grønne skattereform, der blev fremlagt tirsdag eftermiddag. Regeringen misser en meget effektfuld mulighed for at fremme den grønne omstilling i tide, mener foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum