Hobbyhøns ved Slagelse ramt af fugleinfluenza

Del

Endnu en hobbybesætning ved Slagelse har fået fugleinfluenza

En lille hobbybesætning med blot to høns i Rude ved Slagelse har onsdag fået konstateret fugleinfluenza. Det viser analysesvar fra Statens Serum Institut. Dermed er to hobbybesætninger blevet smittet inden for en måned. Begge høns er døde.

I begyndelsen af november konstaterede Fødevarestyrelsen fugleinfluenza i en stor professionel kalkunbesætning ved Slagelse med ca. 28.000 dyr, og få dage efter i en hobbybesætning ikke langt derfra.

'At vi nu anden gang i november konstaterer fugleinfluenza i en hobbybesætning viser, hvor vigtigt det er, at også hobbyhønseavlere følger Fødevarestyrelsens regler', understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev.

Fødevarestyrelsen har oprettet en 3-kilometers og en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning. Inden for zonerne er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejerne af fjerkræ inden for zonerne skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle. Alle fjerkræejere i 3 km-zonen skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Herudover gælder det i hele Danmark, at hvis du har en hobbybesætning på 40 kvadratmeter eller derunder, skal du holde dit fjerkræ bag hegn. Du kan være med til at mindske risikoen for smitte yderligere ved at overdække hønsegården med fast tag, net eller tråd. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at du skifter fodtøj, inden du går ind i hønsegården.

Husk, at du altid skal fodre dyrene under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken dyrenes foder eller drikkevand.

'Her og nu handler det om, at alle med fjerkræ bidrager til, at vi får begrænset smittetrykket derude, og undgå at dyrene bliver syge', understreger Signe Balslev.

​Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan fx. være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.

Uanset om du har en stor besætning med mange tusinde dyr eller et mindre hobbyhønsehold, afliver myndighederne dyrene, hvis prøver fra Statens Seruminstitut viser, at sygdommen har ramt fuglene. Aflivningerne sker både for at skåne dyrene for de alvorlige lidelser, de bliver påført af den dødelige sygdom, og for at bidrage til at smitten ikke spreder sig til hverken tamfugle i fangenskab eller gæs, ænder, svaner og andre fugle, der lever vildt i naturen.

Den aktuelle fugleinfluenzavariant kan være dødelig for fugle, og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker, der har tæt kontakt til fjerkræ. På baggrund af de nuværende informationer vurderer Dansk Veterinær Konsortium, at risikoen for smitte til mennesker er lav.

Se bekendtgørelse og kort med restriktionszoner

Se om du bor i en zone

Se regler, der gælder i zonerne

​Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsen via pressetelefon 22 84 48 34.

Nøgleord

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Hobbyhøns ramt af fugleinfluenza3.11.2021 18:23:42 CET | Nyhed

Blot to dage efter en større kalkunbesætning ved Slagelse blev ramt af fugleinfluenza, er endnu en besætning blevet smittet. Denne gang drejer sig om en mindre hobbybesætning med omkring 50 dyr, blandt andet gæs, høns og ænder. Den lille hobbybesætning ligger mindre end en kilometer fra den kalkunbesætning, som søndag blev erklæret smittet. Her gik Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen tirsdag i gang med at aflive de 28.000 kalkuner på farmen. Også fuglene i hobbybesætningen bliver nu aflivet af Fødevarestyrelsen. 'Det nye fund i Boeslunde viser, at alle skal være på vagt, uanset om man har en stor erhvervsfjerkræbesætning eller blot en håndfuld høns i baghaven. Fugleinfluenzaen er derude. Sygdommen smitter dyrene. Derfor er det så vigtigt, at alle med fjerkræ følger reglerne', understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen. Har du en hobbybesætning på 40 kvadratmeter eller derunder, skal du holde dit fjerkræ bag hegn. Du kan være med til at mindske risikoen fo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum