NaturstyrelsenNaturstyrelsen

Historisk sti er klar: Udforsk Gudenåen til fods

Del
Naturinteresserede har nu mulighed for at udforske naturen langs Gudenåen på helt tæt hold. Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen har netop renoveret 22 kilometer af Trækstien og bygget Danmarks længste træsti på halvanden kilometer. Stien byder ikke alene på store naturoplevelser, den gemmer samtidig på en helt særlig historie.

Korn, tømmer, mursten og papir fra Silkeborgs papirfabrikker blev i 1800-tallet fragtet op ad Gudenåen ved hjælp af muskelkraft og heste via en særlig natursti kaldet Trækstien. Nu kan naturelskere i alle aldre følge i de historiske fodspor. Sidste del af Trækstien på offentlige arealer har nemlig fået et løft, så man kan gå hele vejen fra Silkeborg til Kongensbro uden at få våde fødder. Trækstien blev tidligere ofte oversvømmet, men renoveringen har øget stiens højde, så den nu kan bruges det meste af året.

- Jeg er utrolig glad for, at vi nu er i mål. Trækstien er en sand naturperle, hvis lige ikke findes nogen steder. Stien bliver allerede flittigt brugt, og med renoveringen får såvel turister som vores borgere lettere adgang til vores skønne natur i Danmarks Outdoor Hovedstad det meste af året, siger borgmester i Silkeborg Kommune Steen Vindum.

På meget våde strækninger er stien løftet på pæle som fundament til Danmarks længste træsti på halvanden kilometer. Langs de 22 kilometer fra Silkeborg til Kongesbro er der anlagt små opholdsarealer med borde og bænke samt platforme, hvor kano- og kajakfolket kan lægge til, så de også kan spise madpakken ved opholdsstederne.

Den eneste af sin slags

Den 22 kilometer lange sti er den eneste af sin slags i Danmark. Tilladelserne til at arbejde med stien er alene kommet på plads, fordi der historisk set har været en sti langs åen.

- Det er det eneste sted i Danmark, hvor det er muligt at lave den slags sti helt ned til åen. Og det kan vi takke historien for. Var stien ikke blevet bygget for 150 år siden, ville den aldrig være blevet til noget. Stiens unikke kulturhistorie får vi fortalt på informationstavler langs ruten. Det er blevet en helt fantastisk mulighed for alle at komme ud og opleve naturen omkring Gudenåen, uanset om man sidder i kørestol, cykler, sejler eller vandrer, siger Søren Hald, skovrider ved Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Trods den lange, høje træsti er der ingen trin eller trapper langs ruten, hvilket gør Trækstien egnet til barnevogne, cykler, kørestole og rollatorer.

Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen skal nu i gang med at se på mulighederne for at gøre det endnu nemmere at bruge stien ved at etablere blandt andet shelters, ridestier, ny bro over Gudenåen, nye parkeringspladser og toiletter langs Trækstien.

FAKTA om Trækstien

• Hele Trækstien er cirka 70 km og løber langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers
• I Silkeborg Kommune ligger 22 kilometer af Trækstien.
• Fra 2015 til 2017 blev en strækning på 11 kilometer fra Andetorvet i Silkeborg til Svostrup Bro renoveret. Og i 2018-2019 er den sidste strækning fra Svostrup til Kongensbro renoveret.
• Renoveringen har betydet, at stien er blevet hævet med grus op til en halv meter og har fået en bredde på cirka halvanden meter.
• Renoveringen gør, at strækningen forventes at være tør og farbar for gående og cyklister i cirka 10 måneder om året. Hensyn til naturen gør, at man ved vandstigninger i løbet af hele året kan være forhindret i at færdes på stien.
• På Gudenaakomiteen.dk kan man se den aktuelle vandstand, og om Trækstien er oversvømmet.
• Trækstien er en vigtig del af en fælles drøm om at etablere en Gudenåsti fra kilde til fjord med samlet strækning på 173 km. Alle syv Gudenå-kommuner er i gang med at renovere delstækninger af det samlede projekt.
• Trækstien, der også kaldes Pramdragerstien, er skabt for heste og pramdragere, der trak pramme med varer fra Randers til Silkeborg især i anden halvdel af 1800-tallet.
• Finansieringen er sket i et samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen. De har hver bidraget med 4,9 millioner kroner til den sidste del af renoveringen.
• Trækstien er ejet af Naturstyrelsen fra Silkeborg til Kongensbro.


For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.

Kontakter

Skovrider Søren Hald, Naturstyrelsen: 72 54 37 72 og 22 88 99 90
Borgmester Steen Vindum, Silkeborg Kommune: 26 29 37 32

Billeder

Information om Naturstyrelsen

Naturstyrelsen



Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye