Dyrenes Beskyttelse

Historisk sejr: Slut med bure i EU

Del

Vi gjorde det. I dag har EU-kommissionen forpligtet sig til at foreslå lovgivning, der udfaser bure til landbrugsdyr i hele EU. De 1,4 millioner EU-borgere, der underskrev borgerinitiativet og krævede dyrene ud af burene, er blevet hørt. Det er en historisk dag for dyrevelfærden og for demokratiet i EU.

Takket være de mange danskere som sammen med i alt 1,4 millioner andre EU-borgere underskrev borgerinitiativet End the Cage Age, er der nu udsigt til, at de mange millioner landbrugsdyr i hele EU kan få leveværdige liv.

Øredøvende krav

”Rekordmange borgere i hele EU skrev under på kravet, og mere end 170 organisationer stod sammen om at løfte borgerinitiativet. Der var overvældende tilslutning ved både høring og afstemning i Parlamentet. Det kunne Kommissionen ikke overhøre. Den har lyttet til borgernes krav om anstændig behandling af vores landbrugsdyr. Nu er der endelig udsigt til, at dyrene kan sprede vingerne, vende sig rundt, passe sine unger, rette sig ud og i det hele taget bevæge sig naturligt omkring,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

For dyrene, moralen og sundheden

På EU-Kommissionens pressemøde i dag, den 30. juni, sagde kommissær for sundhed og dyrevelfærd Stella Kyriakides blandt andet:

”Vi har lyttet til de 1,4 millioner EU-borgere, der skrev under, og til de mange mange andre EU-borgere, som bekymrer sig stadig mere om dyrenes velfærd. Udfasningen af burene er en moralsk, sundhedsmæssig og økonomisk forpligtelse. Et burfrit landbrug handler om både vores og dyrenes sundhed.”

Kommissæren understregede, at dyrevelfærd nu er en klar politisk prioritet, og at Kommissionen herefter vil arbejde videre med at fastlægge udfasningsperiode og økonomisk støtte, så landmændene kan ændre indretningen af deres produktion og komme ind i en burfri fremtid. Kommissionen vil desuden sørge for at også produkter, der importeres til EU, skal overholde de fremtidige regler om burfri produktion.

Borgerinitiativets vej til sejr

  • Borgerinitiativet End the Cage Age blev lanceret i Bruxelles i september 2018
  • Da underskriftsindsamlingen sluttede et år senere, var der 1,4 millioner gyldige underskrifter fra EU-borgerne
  • Det blev dermed det sjette borgerinitiativ, der lykkedes med at samle de fornødne antal underskrifter, ud af i alt 76 lancerede borgerinitiativer i løbet af 10 år
  • End the Cage Age er desuden det første borgerinitiativ for landbrugsdyrenes velfærd, og det største samlede politiske krav nogensinde for landbrugsdyr i EU
  • I oktober 2020 blev underskrifterne overdraget og præsenteret i EU
  • I april 2021 var der høring i EU-Parlamentet med overvældende tilslutning til kravet om udfasning af bure
  • I maj 2020 vedtog parlamentets landbrugsudvalg en resolution om udfasningen
  • Den 10. juni var der ved en afstemning i parlamentet flertal for et forbud mod burene
  • Den 30. juni melder EU-Kommissionen ud, at der vil blive foreslået lovgivning, der udfaser bure til landbrugsdyr i overensstemmelse med borgerinitiativets krav og med henblik på ikrafttræden i 2027.

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

Tlf:40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse
Buddingevej 308
2860 Søborg

33 28 70 00https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Fiskere, forskere og Dyrenes Beskyttelse undersøger for første gang dyrevelfærd i fiskeriet14.6.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt undersøger for første gang, hvordan milliarder af fisk dør ved fiskeri. Målet er at belyse, hvordan fisk dør i forbindelse med trawlfiskeri i de frie vandmasser, og om fangstmetoderne kan udvikles til at understøtte en mere human aflivning af de sansende dyr. Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Pelagiske Producentorganisation står bag det flerårige projekt. Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua og Teknologisk Institut skal udføre undersøgelserne. Projektet er støttet af den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum