DI - Dansk Industri

Historisk havvindaftale i Østersøen skal få Danmark ud af klima- og energikrise

Del

Danmark, Tyskland, Finland, Polen, Sverige og de baltiske lande vil give håndslag på at syvdoble mængden af havvind i Østersøen frem mod 2030. Det er en meget god og ambitiøs aftale, mener DI, men det kræver, at de ca. ni år, det i dag tager at få havvindmøller til at snurre, bliver halveret.

DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Ved Baltic Energy Summit, der i dag finder sted i udkanten af København, vil Østersølandene forpligte sig til at syvdoble mængden af havvind i Østersøen inden 2030. Kapaciteten af havvind skal øges fra knap 3 GW til næsten 20 GW. Det vil sikre strøm til mellem 22 og 30 millioner husstande.

- Det er en historisk aftale, der vil sætte markant mere grøn strøm til Østersølandenes grønne omstilling, som er helt nødvendig, hvis vi både skal nå vores klimamål og sikre uafhængighed i vores energiforsyning. Det er et meget ambitiøst skridt i den rigtige retning, der nu skal følges op af konkrete handlingsplaner, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Landene skal kunne købe og sælge strøm internt gennem et fælles elnet. Derfor skal der opføres 1100-1700 havvindmøller på blot otte år.

I dag tager det omkring ni år at opføre en havvindmøllepark. Fra det er besluttet, at den skal bygges til den snurrer med vind i havet. Der skal sættes turbo på processen, hvis vi skal nå målet. DI vurderer, at det kan og bør klares på den halve tid.

- Hvis vi skal skabe et af de største vindeventyr i Europa, skal der store investeringer og tempo til. I dag tager det omkring ni år at få en havvindmølle i jorden. Det er vi helt overbeviste om kan gøres på den halve tid. Det kræver, at man fjerner regulære benspænd og skærer i den bureaukratiske proces. Der er behov for, at EU-lederne tager ansvar, og øger hastigheden. Danske virksomheder har de nødvendige kompetencer, og de er i den grad klar til at levere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Aftalen falder på plads på et bagtæppe af krigen i Ukraine, der har udløst en alvorlig energi- og forsyningskrise i hele verden. Europa er hårdt ramt, og derfor haster det med at finde løsninger, der kan løsrive Danmark og resten af landene fra russisk fossilt energi.

- Vi skal være uafhængige af russisk energi. Det er helt utroligt vigtigt, at vi tænker nyt og stort for at fremtidssikre vores energiforsyning, og samtidig tænker internationalt. Danmark er omdrejningspunktet for et nødvendigt og stærkt europæisk samarbejde. Vi har brug for store partnere i EU, så vi kan rykke i fællesskab. Det er både det helt rigtige for klimaet, og for de mange borgere og virksomheder, der lige nu har udsigt til meget store energiregninger. Men de store grønne ambitionerne må ikke stoppe her, siger Lars Sandahl Sørensen.

EU-Kommissionen vurderer, at Østersøen kan forsyne over 100 millioner husstande med grøn strøm. Der er plads til 93 GW havvind i Østersøen, og derfor er det vigtig, at der bliver fulgt op på erklæringen og afsøgt muligheder for et 2050-mål, der sikrer, at vi indfrier det fulde potentiale.

- Inden 2030 skal Danmark være nettoeksportør af grøn energi. Vi er omringet af vand og potentialet i havvind er meget stort. Vi skal udnytte vores førerposition i verden til at sende grøn energi ud over grænserne. Og når vi hører fra EU-Kommissionen, at mulighederne nærmest står i kø for at skabe en endnu stærkere position for Danmark, så skal vi pejle efter det, siger Lars Sandahl Sørensen.

På topmødet i Esbjerg, der fandt sted i juni 2022, blev den såkaldte Nordsø-aftale præsenteret. Her blev der nedfældet et mål om at bygge 150 gigawatt havvind inden 2050, hvilket svarer til knap en tidobling af den nuværende kapacitet. Det er nok til at forsyne 230 millioner husstande med grøn strøm. I kølvandet på aftalen mellem verdens ledere, etablerede DI Nordsøalliancen, der består af virksomheder, organisationer og myndigheder, der sammen sætter strøm til den grønne udvikling og sikrer Danmarks globale førerposition.

- At nå energiuafhængighed kræver knofedt, og ikke mindst politisk vilje. Danske virksomheder har de nødvendige kompetencer og løsninger, og i DI gør vi alt hvad vi kan for at få dem i spil. Derfor etablerede vi også Nordsøalliancen, der også kommer til at dække Østersøen og Kattegat, siger Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

Billeder

DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum