Historikere fra Aarhus Universitet med unikt online undervisningstilbud
”Velkommen til Aarhus Universitets Open Online Course i danmarkshistorie” står der med store bogstaver på forsiden af en spritny hjemmeside. Idéen til kurset fik lektor i historie, Niels Brimnes, for et par år siden og med en bevilling fra Spar Nord Fonden, er kurset nu så godt som realiseret.
Kurset dækker perioden fra den tidlige middelalder omkring år 1050 til i dag og er opdelt i otte lektioner. Hver lektion består af en tekst, der beskriver periodens politiske, samfundsmæssige, økonomiske og kulturelle forhold. Dertil kommer en række korte film, hvor forskerne fortæller om centrale udviklingstræk i de enkelte historiske perioder. Hver lektion kan afsluttes med en quiz.
”Ideen til kurset blev udviklet over middagsbordet derhjemme,” fortæller lektor Niels Brimnes og uddyber:
”Min kone arbejder med IT og har haft stort glæde at følge MOOCs ved internationale universiteter. På grund af danmarkshistorien.dk stod vores afdeling jo unikt godt rustet til at udvikle digitale undervisningsformater til vores egne studerende, og samtidig tilbyde et solidt forskningsbaseret kursus, som hele Danmarks befolkning har mulighed for at tage.”
Han glæder samtidig over, hvis kurset kan fungere både som fjernundervisningshjælp og velfunderet folkeoplysning i en tid, hvor Corona udfordrer gængs undervisningspraksis og folk i øvrigt er afskåret fra mange andre aktiviteter.
Behovet for online undervisning ekstra stort nu
Det omfattende materiale er udarbejdet af en række forskere fra Afdeling for Historie og Klassiske Studier ved Aarhus Universitet - herunder to af afdelingens professorer, Bjørn Poulsen og Thorsten Borring Olesen, som også har stået for den faglige redaktion af indholdet og billeder i samarbejde med Mette Frisk Jensen og Anne Sørensen, seniorrådgivere på danmarkshistorien.dk.
”Vi mangler ca. ti film for at være helt færdige, men vi har valgt at åbne op nu, hvor behovet for online undervisning er ekstra stort. Det er vigtigt at understrege, at alt materialet til kurset er gratis og frit tilgængeligt fra Aarhus Universitets hjemmeside danmarkshistorien.dk.,” lyder det fra Mette Frisk Jensen, der har været projektleder på udviklingen af kurset.
”Man kan selv bestemme, hvornår man vil tage kurset, og om man vil igennem alle lektionerne eller blot enkelte, hvis man nu fx interesserer sig mere for middelalderen end historien i det 20. århundrede - eller omvendt. Det kræver ikke et særligt login at deltage. Via forsiden får man adgang til kursets otte lektioner med både tekst, film og quizzer,” fortæller Mette Frisk Jensen.
Og apropos quiz – ”Hvad blev Danmark kåret til af EU-Kommissionen i 2018?” Find svaret og mange andre her: https://danmarkshistorien.dk/ooc/
Kontakter
Niels Brimnes, lektor
Mail: hisnb@cas.au.dk
Mobil: 2294 9241
Mette Frisk Jensen, ph.d. og projektleder på danmarkshistorien.dk
Mail: hismfj@cas.au.dk
Mobil: 2556 6682
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Digital publikation udforsker hedens tusindårige historie31.1.2025 11:56:43 CET | Pressemeddelelse
Den 4. februar udkommer publikationen A Place for the Heathlands? En publikation, der gennem tværfaglige bidrag fra arkæologi, historie, økologi og kunstnerisk forskning dykker ned i hedens tusindårige historie. Baseret på fem års forskning i det europæiske projekt HEATHLANDS udforsker publikationen, hvordan mennesker, dyr og miljøer gensidigt har påvirket hinanden i hedelandskaberne gennem historien.
Dansk-polsk forskningsprojekt skal hente fælles vikingefortid frem i lyset30.1.2025 08:43:27 CET | Pressemeddelelse
Salling Fondene og Aarhus Universitets Forskningsfond støtter i samarbejde stort dansk-polsk arkæologisk samarbejde i vikingetidsbyen Wolin – sagaernes Jomsborg - hvor forskere fra Aarhus og Wolin i 2025-2027 gennemfører en stor udgravning
Lars Erslev Andersen forsvarer doktordisputats13.1.2025 09:49:00 CET | Pressemeddelelse
Torsdag den 23. januar 2025 kl. 10.30 forsvarer Lars Erslev Andersen sin doktordisputats med titlen: Den Amerikanske Mission – Mytologi og magt på Aarhus Universitet.
Ny forskningsoversigt: AI kan understøtte læring – men ikke erstatte underviseren16.12.2024 10:47:36 CET | Pressemeddelelse
Med lanceringen af Chat GPT i 2022 blev generativ AI allemandseje på rekordtid, og den nye teknologi er allerede i gang med at vende op og ned på vores uddannelser. En ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet i e-bogsserien Pædagogisk indblik har gennemgået 141 internationale forskningsstudier fra årene 2018-2024 om brugen af Chat GPT og andre AI-chatbots på videregående uddannelser og giver indblik i både pædagogiske muligheder og udfordringer i den nye teknologi.
Ny international undersøgelse: Skellet mellem drenge og piger vokser markant i matematik4.12.2024 10:51:25 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra DPU, Aarhus Universitet, kortlægger resultaterne fra den danske del af den internationale TIMSS-undersøgelse af 4. klasseelevers kompetencer i matematik og natur/teknologi. I matematik er forskellen mellem drenge og piger fordoblet i forhold til tidligere undersøgelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum