Hele Europa tæller fugle: Oplev tusindvis af fugle i Skagen og Gedser

Hvor mange fugle kan du se på en weekend? Vær med, når hele Europa retter kikkerterne mod trækfuglene til EuroBirdwatch den første weekend i oktober.
Her i landet er det Dansk Ornitologisk Forenings fuglestationer i Skagen og Gedser, der slår dørene op til åbent hus for alle fugleinteresserede - fra nybegynderen til feltbissen, lørdag den 1. oktober fra 9 til 12.
På både Gedser Fuglestation og Skagen Fuglestation kan man deltage i fugletællinger og lære mere om trækfugle, fuglekiggeri og ringmærkning.
Få fuglene helt tæt på
- Det er en af årets bedste muligheder for at komme helt tæt på fuglene og få unikke oplevelser, når ringmærkerne sætter ringe på trækfuglene lige for næsen af deltagerne. Det skal man unde sig selv og familien at opleve, siger Simon S. Christiansen, der er leder af Skagen Fuglestation.
Arrangementet kræver hverken tilmelding, betaling eller forudgående kendskab til fugle. Man skal bare møde op og opleve, så længe man orker. Faktisk er det særlig oplagt for begyndere, fordi der her er mulighed for at få et par tips og tricks med fra erfarne og dygtige fuglekiggere.
- Det er højsæson for efterårstrækket, så chancerne for de spektakulære fugleoplevelser er rigtig gode med de massive mængder af fugle i flok, som gør træktiden så ekstraordinær. Og så er det en chance for at komme godt i gang med at se på fugle, fordi der står garvede fuglefolk klar til at hjælpe og vejlede, siger Ole Friis Larsen fra Gedser Fuglestation.
Fokus på trækfugle i tilbagegang
Sidste år lagde mere end 13.600 fugle vejen forbi fuglestationerne i løbet af arrangementet og blandt de særligt interessante arter blev der set hvidnæbbet lom, stor kobbersneppe, almindelig kjove og enkeltbekkasin.
Det er 30. gang partnerne i BirdLife Europe and Central Asia går på fuglekig på samme tid, for at give et øjebliksbillede af Europas fugleliv i en tid, hvor størstedelen af fuglene er i bevægelse.
Det samlede europæiske resultat i 2021 lød på over 7 millioner fugle, der blev talt af de mere end 28.000 deltagere fordelt på 35 lande.
Begivenheden er ikke bare en god mulighed for at opleve fascinerende fugle. EuroBirdwatch har samtidig til formål at skabe opmærksomhed på trækfuglene, der for mange arters vedkommende er i tilbagegang.
Arrangementet skal direkte og indirekte sætte fokus på nødvendigheden af at beskytte både vinter- og sommerkvarterer, rastepladser og spisekamre for trækfuglene.
Weekendens fugletællinger fra de 33 deltagende lande bliver samlet og offentliggjort efter weekenden.
Læs mere om arrangementerne her:
Kontakter
Ole Friis LarsenOrnitolog, Gedser Fuglestation
Tlf:40 91 80 71Simon S. ChristiansenLeder af Skagen Fuglestation
Skagen Fuglestation er drevet af Dansk Ornitologisk Forening(DOF)/BirdLife Danmark
Billeder

Links
Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum