HealthDrone-projektet følger planen: Nu slippes dronerne løs over Fyn
Et partnerskab bestående af SDU, OUH, Falck, Holo, Unifly og Scandinavian Avionics er i rammerne af projektet HealthDrone i gang med at udvikle droner til transport af blodprøver og medicin mellem Ærø, Svendborg og Odense.
Nu er en vigtig milepæl nået: Partnerskabet har fået tilladelse til at foretage de første rutinemæssige BVLOS-flyvninger, og testflyvningerne er netop begyndt.
BVLOS står for “Beyond Visual Line of Sight”, og det refererer til flyvninger, hvor dronen flyver så langt væk, at den ikke længere kan ses af piloten.
Droner kan spottes af borgere
Tilladelsen giver forskerne mulighed for at teste dronerne over markerne på Nordfyn, og det har stor betydning for projektets fremdrift, fortæller projektleder Kjeld Jensen fra SDU.
- Reglerne for droneflyvning er meget restriktive. Som udgangspunkt skal der altid være en pilot til stede, der skal kunne se dronen med det blotte øje. Det betyder i praksis, at den maksimale rækkevidde er omkring 500 meter. I Healthdrone-projektet forsøger vi at overkomme barriererne for at sundhedsdroner kan flyve mellem sygehuse, lægeklinikker og plejehjem, forklarer han.
- Nu har vi for første gang fået dispensation til at gennemføre flyvninger, der ligger uden for den eksisterende lovgivning, og vi har fået et godt samarbejde med Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og med Naviair, der leverer trafikstyring til luftfarten. Det er et meget vigtigt skridt i projektet, siger Kjeld Jensen.
Med den nye tilladelse vil borgere, der bor tæt på HCA Airport, cirka to gange om ugen kunne spotte sundhedsdroner uden for lufthavnens hegn. Dronerne flyver dog stadig i et lukket luftrum. Senere skal dronerne også testes i åbne luftrum, hvor de skal navigere udenom andre flyvende objekter, lige fra lægehelikoptere til luftballoner.
Revolutionerer sundhedssektoren
Faktisk har dronerne potentiale til at kunne revolutionere hele sundhedssektoren, som vi kender den, fortæller Peder Jest, der er lægelig direktør på OUH.
- I dag bliver blodprøver fragtet frem og tilbage i biler, og patienter bliver kørt på hospitalet for at blive udredt. I mange tilfælde ender de med at sidde og vente i akutmodtagelsen, for så at blive sendt hjem igen. Det koster tid og ressourcer. Hvis vi kan få dronerne til at flyve blodprøver og udstyr frem og tilbage, vil der opstå mulighed for, at patienter i højere grad kan blive undersøgt og behandlet i deres eget hjem, hvilket har en lang række fordele, siger han.
Droner er dermed en god mulighed for at udvikle den sundhedsfaglige transport i det præhospitale, pointerer Nicolai Søndergaard Laugesen, der er ansvarlig for Falcks drone-engagement og kontrakterne med de offentlige kunder.
- Vi skal altid have patienten i centrum, og i dag spænder det langt videre end at bringe patienter på hospitalet. Det handler om, patienterne hurtigt skal have højt kvalificeret medicinsk behandling, og den kan begynde allerede derhjemme eller i ambulancen. Vi skal bidrage til, at specialiseret hjælp fra store hospitaler og patienterne kommer tættere på hinanden – også når det gælder patienter i udkantsområderne, og her kan droner gøre en forskel, mener han.
Erfaringer udbredes til andre brancher
HealthDrone-projektet handler altså om at tilføre værdi til sundhedsvæsenet, men derudover bidrager projektet med kommercielle og industrimæssige perspektiver på, hvordan droner på sigt kan integreres i vores hverdag.
Hos Holo, som er Europas førende operatør af selvkørende løsninger, sætter man pris på at være partner i HealthDrone-projektet og dermed høste værdifulde erfaringer til gavn for både sundhedssektoren og andre brancher:
- Nye transportmidler som selvkørende køretøjer og droner skaber bedre mobilitet. Med HealthDrone viser vi, hvordan netop dronetransport kan forbedre sundhedssektoren med hurtigere diagnosticering, bedre behandling og effektiviseringer. Derfor ser vi som operatør et stort potentiale for at skalere løsninger som denne både i sundhedsvæsenet og i samfundet generelt, lyder det fra Mathias Vinter, projektleder i Holo.
Informationsmøde på Ærø
Eftersom sundhedsdronerne skal flyve sammen med den øvrige luftfart, er det vigtigt, at der er styr på sikkerheden, fortæller Ronni Østergaard, der er direktør i Unifly Nordic, som leverer drone-trafikstyringen kaldet UTM til projektet.
- Vores UTM sikrer, at sundhedsdronerne integreres korrekt i luftrummet, så de efterlever den danske og europæiske lovgivning og herunder de høje krav til flyvesikkerheden, fortæller han.
Partnerskabet forventer at starte rutinemæssige flyvninger på Ærø til sommer. Inden da vil der blive afholdt et informationsmøde på Ærøskøbing Rådhus, hvor borgere kan stille spørgsmål til sikkerheden og projektet generelt.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt Kjeld Jensen, projektleder og lektor på SDU, for yderligere information, forespørgsler om interview, besøg i dronecenteret mv. Mobil 42802580, kjen@mmmi.sdu.dk.
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
HealthDrone er et treårigt innovationsprojekt, som er støttet af Innovationsfonden. Målet er at udvikle og teste sundhedsdroner, der skal transportere patientprøver, medicin og medicinsk udstyr mellem hospitalsafdelinger, lægehuse og hjemmeplejen.
På sigt skal dronerne også transportere personer, f.eks. højtspecialiserede læger, som kan mangle akut på en operationsstue. Partnerskabet er i øjeblikket i dialog med forskellige leverandører for at finde de større droner, der skal bruges i projektet.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus21.11.2024 14:01:44 CET | Pressemeddelelse
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum