Havisen vil snart forsvinde fra Arktis om sommeren – og det er faktisk sket før

“The Last Ice Area” nord for Grønland og Canada er det sidste sted, vi stadig kan finde havis hele året rundt med klimaforandringernes stigende temperaturer. Nu peger et nyt studie på, at det meget snart kan være slut.
Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med Stockholm University og U.S. GeologicalSurvey analyseret prøver fra det hidtil utilgængelige område nord for Grønland.
Sedimentprøverne er indsamlet fra havbunden i Lincolnhavet, som er en del af "The Last IceArea”. Prøverne viser, at havisen smeltede i områdeti sommermånederne for omkring 10.000 år siden. Forskerholdet konkluderer, at sommerhavisen smeltede på et tidspunkt, hvor temperaturerne var på et niveau, som vi hastigt nærmer os igen i dag.
"Klimamodeller har peget på, at sommerhavisen i området vil smelte i de kommende årtier, men det er usikkert, om det vil ske om 20, 30, 40 år eller endnu senere. Vores projekt har vist, at vi nu er meget tæt på det scenarie, og at temperaturen kun skal stige ganske lidt, før isen i området smelter,” siger Christof Pearce, adjunkt ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.
Forskerne har brugt data fra den tidlige Holocæne periode til at forudsige, hvornår havisen vil smelte i dag. Dengang var sommertemperaturerne i Arktis højere end i dag. Selvom det skyldtes naturlige variationer i klimaet og ikke som i dag menneskeskabt global opvarmning, er det stadig et godt udgangspunkt for at forudsige områdets umiddelbare skæbne.
I Aarhus er sedimentprøverne blevet analyseret i samarbejde med lektor Marianne Glasius og teknisk videnskabelig medarbejder Mads Mørk Jensen fra Institut for Kemi. De har bl.a. undersøgt molekyler fra bestemte alger, der kun bliver produceret, når der er havis. På den måde har de kunnet udlede, hvornår der var sommerhavis i området.
Et “wake up call”
Når havisen i Lincolnhavet begynder at smelte om sommeren, kan det få store konsekvenser for klimaet. Hvor hvid is reflekterer solens stråler, vil et mørkt hav optage mere end ti gange så meget solenergi og dermed øge den globale opvarmning. Derudover kan det påvirke økosystemerne:
”Havisen er en base for mange økosystemer. De alger, vi undersøgte, er en kilde til mad for fisk, som er en kilde til mad for fugle, osv. Hvordan vil de marine økosystemer blive påvirket globalt, hvis havisen forsvinder? Det kender vi ikke svaret på endnu,” siger Henrieka Detlef, der også er adjunkt ved Institut for Geoscience.
Ifølge forskerne fra Aarhus Universitet kan studiet både tolkes som godt og skidt nyt for klimaet.
“Det dårlige er, at vi kan se det ske meget snart. Det gode er, at vores data viser, at udviklingen kan vendes, og at vi kan nå at gøre noget ved det, hvis vi reducerer drivhusgasudledningerne og sætter ambitiøse politiske mål. Hvis vi kan holde temperaturen stabil eller måske endda få den til at falde, vil havisen vende tilbage til området," siger Henrieka Detlef.
Christof Pearce bakker op:
“Studiet er et "wake-up call", fordi nu ved vi, at det vil ske. Det gør ikke situationen mere deprimerende, men det gør den mere presserende. Vi er nødt til at handle nu, så vi kan ændre det.”
Nøgleord
Kontakter
Adjunkt Henrieka Detlef
Aarhus Universitet
Mail: henrieka.detlef@geo.au.dk
Tlf: 93521749
Adjunkt Christof Pearce
Aarhus Universitet
Mail: christof.pearce@geo.au.dk
Tlf: 93508915
Billeder





Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
60 mio. kr. til udvikling af bælgplanter til fremtidens fødevareproduktion8.6.2023 08:44:16 CEST | Pressemeddelelse
Protein fra bælgplanter kommer til at spille en stor rolle i fremtidens fødevareproduktion, men bælgplanter har længe stået i skyggen af korn med hensyn til forsknings- og udviklingsinvesteringer. Novo Nordisk Fonden har nu støttet N2CROP-centeret for bælgplanteinnovation med 60 mio. kr. for at sætte fart på optimeringen af bælgplanter som fødevareafgrøder.
Milliarder af mennesker slipper for farlig varme, hvis vi begrænser global opvarmning til 1,5°23.5.2023 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mere end en femtedel af menneskeheden kommer til at lide under farligt varme temperaturer i 2100, hvis den nuværende klimapolitik fortsætter – og det vil primært gå ud over mennesker i udviklingslande. Et internationalt forskerhold med deltagelse fra Aarhus Universitet har beregnet de store menneskelige omkostninger ved ikke at tackle klimakrisen
Ny viden om funktionen af planters ”hjerte” kan beskytte planter mod skadedyr16.5.2023 09:07:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har opdaget hemmeligheden bag, hvordan planter flytter sukker ved hjælp af et transport protein, der hedder SUC. Dette gennembrud løser et mangeårigt mysterium om plantens ”hjerte” og kaster nyt lys over, hvordan planter forsvarer sig mod skadedyr. Opdagelsen offentliggjort i Nature Plants er resultatet af fem års forskning udført af et hold talentfulde forskere.
Ny kemi kan trække friske råmaterialer ud af vindmøllevinger i én proces28.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har udviklet en kemisk proces, der på én gang kan udskille glasfibre og en af epoxyens originale byggesten fra vindmøllevinger i en kvalitet, så materialerne potentielt kan indgå direkte i produktion af nye vinger.
Professor Daan van Aalten modtager en Villum Investigator bevilling på 40 mio. kr.21.4.2023 11:36:56 CEST | Pressemeddelelse
Med bevillingen fra VILLUM FONDEN vil Daan van Aalten fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet identificere, hvilke proteiner der bærer et bestemt sukkermolekyle, som af ukendte årsager er afgørende for udviklingen af dyrefostre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum