Sikkerhedsstyrelsen

Har du styr på jordforbindelsen?

Del

Når du tilslutter køleskabet eller elkedlen til en stikkontakt, skal du sørge for, at jordforbindelsen er i orden. I en stor del af elinstallationerne i de nye boliger, som Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede i 2020, var der ikke styr på jordforbindelsen til de transportable eller stationære brugsgenstande, og dermed var der ikke den krævede beskyttelse mod stød.

Det er et krav for alle boliger, der er opført efter 1. juli 2017, at beskyttelseslederen i stikkontakten skal overføres korrekt til brugsgenstandene.

- Det er et problem, hvis stikproppen på kaffemaskinen eller køleskabet ikke passer til stikkontakten, hvor det tilsluttes. Men det er muligt at løse, enten ved at skifte stikproppen eller stikkontakten ud, eller ved at købe en adapter, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

I alt blev elinstallationerne i 77 nye boliger kontrolleret sidste år, og 60 procent af de transportable brugsgenstande havde ikke jordforbindelse, mens det manglede ved 20 procent af de stationære brugsgenstande.

- Husejerne eller lejerne har pligt til at sørge for korrekt jordforbindelse til brugsgenstandene. Det er vigtigt for deres egen sikkerhed, siger Søren Assenholt Muff.

Kontrollen af boliginstallationerne afslørede også et andet generelt problem. 28 procent af eltavlerne i boligerne var ikke mærket korrekt op, og det gør det vanskeligt for beboerne at afbryde en bestemt sikringsgruppe, hvis der for eksempel skal hænges en lampe op. Det er krav i elsikkerhedsreglerne, at eltavler skal mærkes med, hvilke dele af installationen komponenterne i eltavlen hører til.

- Hvis en husejer er i tvivl om elinstallationen eller det udstyr, der kobles til, kan det være en god ide at spørge en elinstallatør til råds. Men det er husejerens ansvar, at der ikke er fejl eller mangler ved installationen, siger Søren Assenholt Muff.

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Sørg for ventilation til gasflaskerne21.9.2021 15:32:22 CEST | Pressemeddelelse

Hvis der siver gas ud fra en gasinstallation, der er tilsluttet en gasflaske i et lukket rum, kan en gnist starte en eksplosion. Derfor er det afgørende, at der er den nødvendige ventilation, uanset om gasflasken anbringes i et skur i haven, i gaskassen på en campingvogn, i en båd eller varevogn eller i andre typer af rum. Det er vigtigt i perioder, hvor udstyret er i brug, men også når gasudstyret gemmes væk i længere perioder.

Husk sikkerheden når du køber redningsvest16.7.2021 10:07:36 CEST | Pressemeddelelse

Når du bevæger dig ud på vandet på et fartøj, er der krav om, at du skal medbringe en redningsvest eller svømmevest. Det gælder, uanset om du er ombord i en sejlbåd eller sejler i kano, kajak eller på paddleboard eller windsurfer. Men det er vigtigt, at du vælger en redningsvest eller svømmevest, der egner sig til formålet, og der er nogle sikkerhedskrav, som vesten skal opfylde for at fungere effektivt som et værnemiddel.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum