Handling for hønsene
”Vi er selvsagt forfærdede over studiets dokumentation af, hvor udbredte brud på brystbenet hos de æglæggende høner er. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at det nærmere er reglen end undtagelsen for høner i alle grene af ægproduktionen,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, efter den nylige offentliggørelse af forskningsresultater fra Københavns Universitet, som viser, at 85 procent af æglæggende høner i dansk produktion har brud på brystbenet. Årsagen er ifølge forskerne formentlig, at hønsenes kroppe er avlet stadig mindre, mens æggene er blevet stadig større.
”Vi er os ydermere smerteligt bevidste, at det også gælder de høns, som vi normalt anbefaler, nemlig økologiske æg og æg under vores mærke ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Derfor har vi med det samme taget fat i vores producenter, som tager det endog meget alvorligt og faktisk allerede nu igangsætter tiltag, der forhåbentlig kan afhjælpe problemerne på kort sigt, imens vi arbejder på de holdbare løsninger på lidt længere sigt,” siger Britta Riis.
Stormøde med alvor
”Brud på brystbenet er så gennemgribende og så omfattende dårlig dyrevelfærd, at vi for at komme løsningerne nærmere må arbejde sammen fra minister til producent. Derfor har vi sammen med Økologisk Landsforening inviteret til et stormøde den 1. november, hvor vi samler så mange af de afgørende parter som overhovedet muligt, og vi forventer et ja tak fra alle, der tager problemet alvorligt. Vi har allerede fået tilsagn fra fødevareminister Rasmus Prehn, fra forskerne, fra producenterne og imødeser snarest at få det fra de største detailhandelskæder. Vi forventer, at vi sammen på mødet kan få grundigt overblik, få mulige løsninger på bordet og få slået fast, at vi skal handle hurtigt. Med den viden, som vi nu har, er det ikke rimeligt at skyde hønsene til hjørne med årelange forskningsprojekter” siger Britta Riis, som derudover også understreger, at der er behov for en indsats, der rækker udover Danmark.
Europæisk pres
”Problemet med dyrevelfærden for hønerne er ikke et rent dansk problem. Eksempelvis ligger to store avlsvirksomheder i andre europæiske lande. Derfor tager vi også fat i dyrevelfærdsorganisationernes europæiske sammenslutning, Eurogroup for Animals, så vi i fællesskab kan adressere avlen. Det er ikke et problem, der er løst i overmorgen, men det er heller ikke et problem, der kan vente længe med at finde en udvej for hønerne,” siger Britta Riis.
Skarp bagkant for handling
Efter stormødet den 1. november vil Dyrenes Beskyttelse se mere definitivt på mærket til æg.
”Vi kommer til at ændre mærkekravene til produktionen under vores mærke. Hvordan og med hvilke kriterier vil vi sætte os sammen og finde ud af, når vi har haft stormødet. Vi har haft denne her nye viden i en god uges tid, og der er ikke nogen snuptagsløsninger. Det skal være fagligt funderede og langsigtede løsninger, men det har en skarp bagkant. Hønerne skal ikke vente meget længe på løsningerne. Såfremt vi ikke finder en løsning, kan vi selvfølgelig ikke længere anbefale æg,” siger direktøren.
Skær ned på mad, hvor dyr lægger liv til
”Mit råd til forbrugerne er i det hele taget at skære kraftigt ned på fødevarer fra animalsk produktion, hvor dyrene lægger liv til vores mad. Den groteske intensivering af æglægningen er desværre endnu et ulykkeligt eksempel på, at industriel effektivisering af dyr, som om det var produkter, ikke er svaret på særlig meget. Det er snarere problemet, at vores fødevareproduktion i så høj grad er baseret på mad fra dyr frem for planter. Det går ud over vores klima, natur, biodiversitet, sundhed – og allerværst så går det ud over dyrene, som er prisgivet de betingelser, vi byder dem. Jo længere vi fortsætter ad den vej med argumentet om, at det er for dyrt at vende om, desto større pris betaler dyrene og desto sværere bliver det at skifte retning,” siger Britta Riis.
[Faktaboks]: Info om om forskningen
Studiet ”Keel bone fractures in Danish laying hens: Prevalence and risk factors” er udført på Københavns Universitets Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab. Forskerne har undersøgt 4.800 høns fordelt på 40 flokke for brud på brystbenet og fundet brud hos næsten 4.100 af dem. Studiet konkluderer, at bruddene sandsynligvis skyldes, at hønsene presses indefra af for store og for mange æg. Bruddene forekommer i alle slags ægproduktion.
Kontakter
Britta RiisDirektør
br@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Politikere har svigtet dyrene i landbruget med “historiske” aftaler18.11.2024 10:22:28 CET | Pressemeddelelse
2024 kunne have været året, hvor danske politikere tog et opgør med industrilandbruget og satte en ny retning for dyrene i landbruget. I stedet har de med Grøn Trepart-aftalen endnu engang bøjet sig for landbrugets tunge interesser. Det er et svigt af dyrene, mener Dyrenes Beskyttelse.
Mathilde Walther Clark hædret som Årets Dyreven15.11.2024 15:58:53 CET | Pressemeddelelse
Forfatter og debattør Mathilde Walter Clark er kåret til Årets Dyreven. Hæderen falder efter et år med fuld blus på formidlingen af forholdene for de mange millioner skjulte dyr i det danske industrilandbrug
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum