Haderslev Kommune

Haderslev Kommune bygger stenrev ved Råde Hoved

Del
Havmiljøet i Lillebælt skal forbedres. Derfor bygger Haderslev Kommune to stenrev, der skal skabe nye ynglesteder og levesteder for planter og dyr. Det er et første skridt mod at øge biodiversiteten i Lillebælt.

1200 kubikmeter sten bliver i disse dage læsset af ved Råde Hoved ud for Råde Strand. Det er sten fra Kragerø ved Larvik i Norge, der skal bruges til at bygge to stenrev i havet, der kan være nye levesteder for alger, muslinger og fisk, så biodiversiteten i Lillebælt forbedres.

”Lillebælt er utrolig vigtig for os, der bor i Haderslev Kommune. Det er her vi bader, fisker, snorkler og i det hele taget nyder naturen og den livskvalitet, det giver. Derfor skal vi skal passe på og forbedre naturen i Lillebælt. Et af de tiltag, vi gør, er, at bygge to stenrev, der skal skabe bedre muligheder for at fiskene kan yngle og også bliver levested for planter og andre smådyr”, siger Carsten Leth Schmidt, der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune og fortsætter:

”Det tager tid at forbedre biodiversiteten og skabe et godt havmiljø, men dette er et første skridt på vejen, der kommer både naturen og borgerne, der bruger den, til gode.”

Stenrev er et vigtigt levested som mangler i havet

Stenrev er vigtige levesteder for mange dyr og planter i havet. Her lever bl.a. muslinger og tang, som kræver et hårdt underlag at hæfte sig til, og hvor fx torsk og hummer kan finde skjul og føde. Derudover kan stenrev også være med til at binde kvælstof og fosfor fra havet.

Der plejede at være mange naturlige stenrev i de danske farvande. Mange af dem opstod under istiderne, hvilket er ganske unikt for det danske istidslandskab. Men i dag, er mange af dem forsvundet. Fordi der er blevet fisket mange sten op af havet til havne og moler gennem de sidste 100 år.

To stenrev ved Råde

Der skal bygges to stenrev ved Råde Hoved. Et mindre, der ligger tæt på land, som bliver et formidlingsrev. Det starter helt inde ved kysten, hvor der naturligt ligger mindre sten. Revet slutter ude på omkring fire meters dybde med et huledannende rev. For at guide dykkere ud på revet, etableres der en kæde med infotavler på bunden.

Det store rev bygges længere ude, og bliver et sammenhængende huledannende rev på omkring 550 meter. Revet bugter sig langs havbunden med varierende dybder mellem 4,30 til 6,40 meter.

Bygges frem til marts

Stenene til de to stenrev er dels hentet i Norge og dels fundet i Danmark, hvor man bruger marksten og sten fra nedrivninger af gamle bygninger.

Stenene fra Norge leveres med skib i denne uge og læsses af i havet. Derefter går arbejdet med at bygge stenrevene fra mindre skibe i gang og varer frem til marts alt efter vind og vejr.

Haderslev Kommune arbejder sammen med Naturpark Lillebælt og Middelfart Kommune, som bruger samme entreprenør og sten til et nye rev i Tybrind Vig og ved Varbjerg Havn.

Kontakter

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Foredragsrække om Besættelsestiden, Retsopgøret og tiden efter16.3.2023 10:57:47 CET | Pressemeddelelse

Historie Haderslev indbyder i april-maj 2023 til en foredragsrække om Besættelsestiden, Retsopgøret og tiden efter. I forbindelse med Besættelsen blev det danske samfund underlagt et voldsomt pres. Alle måtte forholde sig til nye realiteter og tage et standpunkt og vælge side. Nogle endte på den forkerte side og oplevede efter Befrielsen voldsomme konsekvenser af dette valg. De tre foredragsholdere beskæftiger sig alle med forskellige grupper i det danske samfund, der oplevede konsekvenser af egne eller andres handlinger under Besættelsen.

14. februar åbner udstillingen 3D-printet keramik7.2.2023 14:00:53 CET | Pressemeddelelse

Pressemeddelelse: Tirsdag d. 14. februar åbner udstillingen 3D-printet keramik v/Anna Andersen ved Ehlers Samlingen, Slotsgade 20. Anna Andersen er uddannet fra Designskolen i Kolding samt Royal Collage of Art i London, og har arbejdet med 3D print siden 2007. “Den gamle keramik fra Ehlers Samlingen har fascineret mig siden jeg som studerende på Designskolen Kolding blev introduceret til museet. Det er et skatkammer af form, overflader og ornamentik og et besøg værd for alle, der arbejder med keramik”. Anna Andersen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum