Guldborgsund genopfinder klassisk ret i bæredygtig udgave
Retten er komponeret af Fælleskøkkenet og understreger med de fineste råvarer fra landbrug og akvakultur, at med nytænkning og dyrkning af lokale synergier mellem land og vand opstår nye muligheder for bæredygtig udvikling.
”Nytænkningen af paella-retten har været en interessant udfordring at få. Vi arbejder jo normalt med lokale fødevarer og har godt styr på hvad der findes af råvarer og hvor. Nu står vi her med disse lokale råvarer og jeg må sige, at jeg endnu engang er overrasket over de lækre råvarer vi har. Det er da fantastisk hvad der findes i vores baghave. Jeg glæder mig til på onsdag, hvor vi har premiere på retten” siger produktionsleder Andy Krebs Hagstrøm fra Fælleskøkkenet.
Som afslutning på Dansk Bioøkonomikonference 2019, som afholdes på onsdag den 25. september serveres retten, som samler sundhed og bæredygtighed fra land og vand til en ny og stor smagsoplevelse. Retten serveres sammen med smagsprøver af den lokalt producerede Ro-um, som er rom produceret på lokale roer.
”Quinellaen er en partnerskabsret og startskuddet på et nyt stærke projektpartnerskab; Agri-Aqua Innovation Denmark, som vil gøre den lokale fødevareproduktion endnu mere bæredygtig, skabe grundlag for nye højværdiprodukter og nye jobs” fortæller programkoordinator i Bioøkonomisk Vækstcenter Mette Jørgensen og fortsætter ”ligesom en brud, der for at sikre heldet i sit ægteskab bærer noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt, sikrer vi heldet i det nye partnerskab ved at retten indeholder disse fire lykkebringende komponenter. Det gamle er den sunde blomkål, det nye er quinoaen, det lånte er tangen, som vi først skal lære at dyrke og høste i lokalområdet, og det blå er alle de sunde proteiner fra lokale farvande fra regnbueørred til kutling”.
”I partnerskabet ønsker vi skabe bæredygtig vækst med afsæt i symbioser mellem landbrug og akvakultur. Det vil vi bl.a. gøre ved at samle interessenter om at udvikle lokale løsninger, der har potentiale til at kunne skaleres. Quinella er et fint eksempel på, at vi arbejder meget konkret i partnerskabet” siger formand for partnerskabet Agri Aqua Innovation Denmark og Direktør for Dansk Akvakultur Brian Thomsen.
Dansk Bioøkonomi Konference 2019 foregår onsdag den 25. september, kl. 8.30 - 16 på Sukkerfabrikken i Sakskøbing.
Billedtekst:
Billede 1: Produktionsleder Andy Krebs Hagstrøm, Fælleskøkkenet og programkoordinator Mette Jørgensen, Bioøkonomisk Vækstcenter i Guldborgsund gennemgår råvarerne til quinellaen.
Billede 2: En række af råvarerne til quinellaen, som er udviklet i Fælleskøkkenet i Guldborgsund.
For yderligere information kontakt:
Programkoordinator Mette Jørgensen på tlf.: 2518 1833
Produktionsleder Andy Krebs Hagstrøm, Fælleskøkkenet på tlf.: 7241 1658
Formand for partnerskabet Agri Aqua Innovation Denmark og Direktør for Dansk Akvakultur Brian Thomsen på tlf.: 4076 2870
Baggrund:
Quinella´en indeholder blandt andet den invasive fisk kutling, ørred, quinoa, blomkål, top af selleri, sukker- og blæretang. Det eneste, der er taget med fra den oprindelige opskrift er safran.
Quinoaen skal snart høstes på Lolland Falster: det er en afgrøde der indeholder sunde fedtsyrer, smager godt, og lokale landmænd har vist, at vi ikke behøver få den fløjet ind fra Sydamerika; men den kan dyrkes lokalt.
BlæreTang – gror allerede langs vores kyster – hvis vi klipper/høster med omtanke bliver tangen større til næste gang – der opsamles næringsstoffer og giver med tiden flere gemmesteder til livet i vandet.
Sukkertang – kan dyrkes i havet – opsamle næringsstoffer og bedre havmiljøet – og tilføre vores kost smag og sundhed.
Regnbueørred – dyrkes i Grønsund og ved Fejø og dér bliver fiskene aller bedst fordi der er strøm i vandet, som gør at fiskene rører sig (fiskefitness). Der arbejdes intenst på at minimere påvirkning af vandkvalitet både via fodersammensætning og nu også ved at udvikle metoder til opsamling af ekskrementer. En udfordring, der er vigtig at tage hånd om, så vi ikke i fremtiden vil være tvunget til at vælge laks fra Norge eller fisk fra Asien, hvor der ikke er stramme miljøkrav til dyrkningen.
Kutling – en invasiv fisk som Postholderens sted i Guldborg i samarbejde med en lokal fisker fjerner fra Guldborgsund og tilbereder til en lækker spise.
Partnerne i Agri-Aqua Innovation Denmark er: Dansk Akvakultur, Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Business Lolland Falster, Center for cirkulær bioøkonomi/Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Orbicon, Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund/Guldborgsund Kommune
Billeder
Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Sådan stiller man op til byrådet i Guldborgsund Kommune7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kommunalvalget den 18. november 2025 nærmer sig. Overvejer man at engagere sig politisk, skal man forberede sig nu, da det ellers kan være for sent at komme på stemmesedlen.
Guldborgsund Kommune støtter "Jazz på Torvet" med 40.000 kroner2.7.2025 10:39:20 CEST | Pressemeddelelse
Udvalget for Landdistrikter, Kultur og Fritid i Guldborgsund Kommune har besluttet at støtte den musikalske sommertradition Jazz på Torvet med en underskudsgaranti på 40.000 kroner. Arrangementet, der afholdes af Nykøbing Falster Brandmuseum i samarbejde med Triangelklubben, løber af stablen over otte fredage frem til den 8. august 2025.
Tæt samarbejde med boligselskaber skal bidrage til endnu mere udvikling i Guldborgsund30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune og de almennyttige boligselskaber har netop underskrevet en ny fireårig samarbejds- og rammeaftale. Aftalen understreger det gode samarbejde og sikrer et fortsat tæt fællesskab om udviklingen af kommunen som helhed.
Ny strategisk plan for handicapområdet30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtidige handicappolitik i Guldborgsund Kommune fra 2013 erstattes nu af en strategisk plan for handicapområdet.
Udvalg vedtager navneændring: Fra plejecenter til plejehjem26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Navneændring på ældreområdet betyder, at plejehjem erstatter plejecenter. Ældre og Omsorgsudvalget har besluttet, at der er behov for en navneændring, der har fokus på hjemlighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum